Torstai 5.6.2008 – pari menoa viikon osalta

Maanantaina järjestettiin Suomen luonnonsuojeluliiton työhyvinvointipäivä Annalassa. Pidin itse kahden tunnin alustuksen aiheesta työn hallinta. Oli kiva kokeilla omia kykyjä työhyvinvointikonsulttina. Samalla tuli vierailtua epämukavuusalueella, kun piti puhua itselle hiukan uudesta aiheesta. Päivän päätteeksi tutustuimme paikan istutuksiin sekä pidimme palaveria tulevasta ydinvoimatoiminnasta.

Tiistaina palaveerasimme ekoenergiavastaava Kaarina Toivosen kanssa norppaenergian (http://www.norppaenergia.fi/) tulevista kuvioista. Tulossa on ainakin hieno lehti ja paljon muuta. Lisäksi osallistuin kestävän kehityksen toimikunnan kokoukseen, jossa aiheena oli tällä kertaa kehityspoliittinen ohjelma. Kokousmateriaalit löytyvät täältä: http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=22724&lan=fi

Kokouksessa nostin esille muun muassa sen, että strategia tarvitsisi tuekseen toimeenpano-ohjelmaa. Nyt vastuita tai tehtäviä ei ole ollenkaan määritelty. Lisäksi kritisoin suomalaisen metsäosaamisen vientiä kehitysyhteistyön nimissä. Ohjelmassa pistetään huolestuttavan paljon painoarvoa metsäsektorin ja energiateknologian viennille. Suomalainen metsä-knowhow on ollut kuitenkin suurin syyllinen Kaakkois-Aasian ja Etelä-Amerikan sademetsien tuhoamisessa. Siitä ei voi olla ylpeä. Näytää pahasti siltä, että kehitysyhteistyö halutaan nähdä projektina, jossa lasketaan kansallisia palautuskertoimia.

Kehityspoliittisessa ohjelmassa on paljon hyvääkin. Ensimmäistä kertaa kehityksen reunaehdoksi hyväksytään ekologisen maailman rajallisuus. Myös tavoite pitkän aikavälin hiilineutraalisuudesta on positiivinen singaali. Nyt paukkuja pitäisikin pistää vuosituhattavoitteissa pysymiseen sekä kiinnittää katseet Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan ja naisten yhteiskunnallisen aseman vahvistamiseen.

Kestävän kehityksen toimikunnan kokouksesta jatkoin Vihtiin keskustelutilaisuuteen ideaparkista. Aiheesta voi lukea lisää ilmastoblogista: http://ilmastoblogi.wordpress.com/

Keskiviikkona kehityspoliittinen toiminta jatkui Kepan kanssa pidettävällä kokouksella. Pohdimme, miten ilmastokysymyksiä voisi ottaa paremmin huomioon kehitysyhteistyöhankekoulutuksissa sekä ideoimme muitakin yhteistyömuotoja esimerkiksi Mahdollisuuksien tori -tapahtumiin liittyen.

Keskiviikon päätteeksi pidettiin Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin hallituksen kokous Harakassa Kaivopuiston edustalla. Emme ehtineet nauttia ihastuttavan saaren ja sen näyttelyiden tunnelmasta kuitenkaan kovinkaan pitkään, sillä ilta kului kokousasioita käsiteltäessä.

Torstaina oli tarkoitus mennä katsomaan Metsätalolle Naomi Kleiniä. Luentosali oli kuitenkin niin tupaten täynnä, että en mahtunut enää sisään vaikka olin paikalla 10 minuuttia etuajassa. Sen sijaan kehityspoliittinen vaikuttaminen jatkui palaverilla Otto Bruunin ja Tuuli Bernardinin kanssa ilmasto-oikeudenmukaisuuskuvioista.

Hyvä meininki! Perjantaina on yhdet häät ja viikonloppuna on tarkoitus suunnata kohti Joensuuta.

Jätä kommentti