Maanantai 28.4.2008 – Suomi kaatuu saappaat jalassa suohon

Osallistuin tänään kokoukseen, jossa käytiin läpi komission ilmasto- ja energiapaketin uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämistä koskevaa direktiiviehdotusta sekä siihen annettuja lausuntoja.

Suomi pyrkii edelleen yhdessä Vapon (ja energiateollisuuden) kanssa epätoivoisesti ajamaan turpeen energiankäyttöä ja turve-dieseliä. Kokouksessa yritettiin keksiä mitä mielikuvituksellisempia muotoiluja turpeelle, jotta esitys saataisiin läpi. Harmiteltiin vain sitä, että yksikään maa ei ole tukenut Suomen esityksiä määritellä turve uusiutuvaksi.

Itse yritin varovaisesti tiedustella mahdollisia Suomelle tulevia kustannuksia turpeen syöttötariffin ja varastointituen jatkamisesta ja varasuunnitelmaa (exit-strategia), mikäli turvetta ei määritelläkään direktiivissä uusiutuvaksi energialähteeksi eikä turve-diesel täytä liikenteen biopolttoaineiden kriteerejä. Varasuunnitelmaa ei ole. Suomi ajaa loppuun asti turvetta ja kaatuu saappaat jalassa.

Muutenkin tuntui, että Suomen ilmastopolitiikan kunnianhimo ei ollut ihan huippulukemissa. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että kokouksessa suunniteltiin myös niin sanotun ”force major” -pykälän muuttamista siten, että Venäjän puutullit saataisiin mukaan helpottamaan Suomen uusiutuvien tavoitetta. Jep Jep.

Valitettavasti en töiltäni ehtinyt suurmielenosoituksen suunnittelukokoukseen Luonto-Liittoon. Mielenosoitukselle olisi kyllä nyt tarvetta! Sen sijaan kävin katsomassa paria mahdollista pyöräkandidaattia.

Jätä kommentti