Keskiviikko 19.3.2008 – Tuulivoimalat ja lintukuolemat sekä tieliikenteen melu

Tuulivoimaloiden linnustovaikutuksista puhutaan aina silloin tällöin. Verrattuna sähköverkkoon tai muihin rakennuksiin sekä tieliikenteeseen kyseessä on mitätön ongelma. Suomessa sähköverkkoon kuolee vuosittain noin 200 000 lintua ja rakennuksiin (ikkunat) noin 500 000 lintua. Tieliikenne tappaa huikeat 4 300 000 lintua Suomessa joka vuosi! Tuulivoimaloihin Suomessa kuolee noin 100 lintua vuodessa eli 1-1,5 lintua tuulivoimalaa kohden. (SY721 Tuulivoimaloiden linnustovaikutukset: http://www.environment.fi/default.asp?contentid=99318&lan=fi).

Selvityksessä todetaan mm seuraavaa: ”Törmäysriski tuulivoimaloihin on pieni, koska linnut näkevät ja kuulevat ne kaukaa. Väistäminen tapahtuu jo 100-500 metrin etäisyydeltä, myös yöllä. Näillä tekijöillä ei ole merkittävää vaikutusta törmäysten määrään: voimalan koko, teho ja väri sekä voimalan sijainti maa- tai vesialueella.” Sen sijaan pikkulintuja kuolee suhteellisesti vähemmän kuin isoja. ”Törmäyksiä kasvattaa huomattavasti tuulipuiston sähköverkon rakentaminen ilmajohdoiksi tai voimaloiden valaisu yöllä kirkkain valonheittimin.”

Keskiviikkona Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri laittoi tiedotteen, jossa vaadimme vanhojen teiden melusuojausten kuntoon saattamista ennen uusien väylien rakentamista. Liikennemelu häiritsee lähes 300 000 ihmistä pääkaupunkiseudulla ja sen ympäristössä. Tiehallinnon omissa arvoissa meluhaitan rahalliseksi arvoksi on laskettu noin 1000 euroa vuodessa melulle altistuvaa henkilöä kohden. Uudellamaalla melun kustannus on siis 300 miljoonaa euroa vuodessa. Siitä huolimatta uusia väylähankkeita ollaan käynnistämässä kuin sieniä sateella: http://www.vn.fi/tiedostot/julkinen/tiedotteet/liikennehankkeet.pdf

Sitten muita alkuviikon menoja ja kuulumisia.

Maanantaina osallistuin taloyhtiön vuosikokoukseen. Oli hiukan järkyttävä seurata sitä, kuinka itsekästä hommaa lähidemokratia on. Kaupungin taholta tulevia tontin vuokrakorotuspaineita vastustetaan, siivous pitäisi kilpailuttaa, jotta saataisiin parempaa palvelua halvemmalla ja remontit pitäisi kohdistua aina omaan taloon, että asunnon hinta nousisi. Onneksi joku on kiinnostunut näistäkin. Ehkä taloyhtiöissä pitäisi kuitenkin ajatella muutakin kuin rahaa.

Taloyhtiön kokouksen jälkeen olimme Kumpulassa Tuulin, Diegon ja Runon luona kylässä ja syömässä. Diego on mestarikokki. Itse pääsin rakentelemaan dublo-legoja runon kanssa. Samalla kävimme Sofiankin luona. Tuuli ja Sofia asuvat sattumalta samassa rapussa vastapäisissä asunnoissa.

Tiistaina osallistuin ympäristöministeriön CCS-direktiivin valmistelua koskevan taustatyöryhmän kokoukseen. Kävimme läpi direktiiviehdotusta artikla kohtaisesti. Keskustelimme mm. vastuukysymyksistä viranomaisten ja toiminnanharjoittajien välillä sekä uusille yli 300 MW voimaloille tulevasta vaatimuksesta selvittää hiilidioksidin talteenottoa ja varata sille asianmukaiset tilat.

Ympäristöministeriöstä poljin Suomen luonnonsuojeluliiton toimistolle kestävien tuotanto ja kulutustapojen valiokunnan kokoukseen. Kokouksen aiheena oli jätepolitiikka. Aiheesta voi lukea vaikka tutkija Erja Heinon kolumnista ”Miksi jätettä hyysätään”: http://www.sll.fi/kolumni/. Kokouksesta jatkoin vielä Toukolaan. Kävimme siellä Tuuli Kaskisen kanssa läpi tulevaisuuspoliittiseen selontekoon liittyvää sidosryhmäseminaaria, jonka SLL on järjestämässä. Jossain vaiheessa iltaa Kaisa ilmestyi paikalle ja valmisti herkullista salaattia.

Keskiviikkona tapasin Helsingin yliopiston kehitysmatutkimuksen laitoksen dosenttia. Keskustelimme tulevasta ilmasto-oikeudenmukaisuushankkeen seminaarista. Tarkoituksena on järjestää intensiivikurssi Helsingin, Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa. Tämän jälkeen jatkoimme Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin ympäristötyöryhmän kokouksella, jossa keskustelimme mm. jätekysymyksistä sekä Hangonniemeen suunnitteilla olevien tuulivoimaloiden ympäristövaikutuksista. Ympäristötoimintaryhmän jälkeen pidimme erillisen session vesipuitedirektiivistä. Illan lopuksi oli vielä piirihallituksen kokous.

Yksi kommentti artikkeliin ”Keskiviikko 19.3.2008 – Tuulivoimalat ja lintukuolemat sekä tieliikenteen melu”

  1. Lintukuolemat ja tuulivoima.

    Tuulivoima on sinällään erittäin kannatettava energiamuoto,mutta kuolemaa se aiheuttaa jo ennenkuin se on toiminnassakaan. Salon kaupunkiin/perniöön rakennetaan yhdelle viimeisistä suurista metsäalueistamme yhdentoista yli satametriä korkean turbiinimaston kokonaisuus. Tämä tuulipuisto tulee jo sijainnillaan tuhoamaan yhden eteläisen suomen viimeisistä elinvoimaiososta metson soitimista. Luontoarvoilla ei ole merkitystä kun soiden ja kallioiden rikkomalle metsäalueelle tämä sähköntuotantolaitos rakennetaan. Samaan aikan salon kaupungin asumalähiöiden reunametsiä kunnostetaan METSOprojektin määrärahojen turvin. Tulisi vain tämä maailmanloppu mahdollisimman pian.

Kommentointi on suljettu.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.