Julma totuus suomalaisesta eläintuotannosta – http://www.tehotuotanto.net

Viikon järisyttävimmästä uutisesta on vastannut http://www.tehotuotanto.net -sivuston paljastamat kuvat 101 suomalaiselta eläintilalta vuosilta 2006-2007. Uskon, että viimeistään tässä vaiheessa suurimmalle osalle valveutuneita ihmisiä on selvää, että ryhtyminen kasvissyöjäksi tai vegaaniksi on ainoa rationaalinen ratkaisu. Eläinten kohtelu eläintiloilla on yksinkertaisesti niin teollista ja julmaa, että sitä ei tule hyväksyä. Tahdon lämpimästi kiittää Oikeutta Eläimille -yhdistystä asian tuomisesta parrasvaloihin. Itse aionkin ohjata tänä vuonna joululahjarahani yhdistyksen toimintaan. Lahjoita sinäkin. Oikeutta Eläimille -yhdistyksen tilinumero on OKO 572302-20494996.

Myös toimintastrategiana http://www.tehotuotanto.net -kampanja on ollut erinomaisen onnistunut. Käytännössä kuvamateriaalin julkaisulla on saatu asia julkisuuteen ja näin kaikki mahdolliset tahot reagoimaan eläinten julmaan kohteluun suomalaisilla eläintiloilla. Mitä enemmän maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila tai MTK pyrkivät selittämään tapahtunutta parhain päin sekä väittämään suomalaisen eläintuotannon kohtelevan eläimiä hyvin, sitä varmemmin ihmiset vakuuttuvat jonkin olevan pielessä. Kuvat puhuvat puolestaan. Niitä ei tarvitse selitellä. Nyt odotetaan muutosta eläinten julmaan kohteluun. Vastaavia avauksia kaipaisi joskus ympäristöjärjestöiltäkin.

Toki tapahtumaketjuun liittyy monia ongelmia. Keskusteluun nousee myös se, millä oikeudella toisten tiloille voi mennä kuvaamaan. Todennäköisesti tapahtumat johtavat eläintiloilla turvallisuuskysymysten ylikorostumiseen. Luvassa on siis lisää lukkoja, aitoja, valvontalaitteita ja hälyttimiä. Toisaalta on vaikea tuntea surua siitä, että eläintiloille aiheutuu lisää kustannuksia. Tämä saattaa olla kuitenkin pois eläinten hyvinvointiin panostetuista voimavaroista ja heikentää myös tuotannon läpinäkyvyyttä. Kaupan tiskillä kuluttajalla ei ole mitään mahdollisuutta arvioida tuotteen eettisyyttä. Parasta onkin jättää kaikki eläinperäiset tuotteet ostamatta.

Lisäksi on tietysti riskinä, että koko eläinsuojelukysymys kärjistyy tämän seurauksena niin, että kun seuraavan kerran joku pyrkii kuvaamaan eläinten oloja tehotuotannossa, on vastassa haulikko. Sulkeutuminen ja piilottelu olisivat kuitenkin pahoja virheitä. Tehotuotantolaitokset eivät pysty enää puhdistamaan mainettaan muuten kuin avaamalla tuotantolaitosten ovet julkisuudelle. Sitä julmaa totuutta eivät monet ihmiset vain taitaisi kestää.

Jätä kommentti