Sunnuntaina 2.12.2007 – suuryritykset vaativat sitovia päästövähennystavoitteita

Viikonloppu sujui Jyväskylän jälkeen rauhallisissa merkeissä. Lauantaisen konttauksen jälkeen kävimme Annukan kanssa lounaalla Unicafessa. Tämän jälkeen tulin kotiin siivoamaan ja pesemään pyykkiä. Vaihdoin myös polkupyörääni talvirenkaat sekä siivosin sähköpostejani. Käytännössä hoitelin siis niitä perusasioita, jotka mahdollistavat muun aktiivisen toiminnan. Illalla kävimme Merin ja Laurin kanssa istumassa Old Sophiessa iltaa. Käpylän naapurusto on luksusta.

Sunnuntaina kävin läpi Suomen luonnonsuojeluliiton mahdollista ilmasto- ja energiahanketta vuosille 2008-2009 sekä valmistauduin kestävän kehityksen toimikunnan tulevaan kokoukseen. Minulla on kokouksessa parikin esitystä. Ensin on tarkoitus arvioida toimikunnan mennyttä ja tulevaa työtä ympäristöjärjestöjen näkökulmasta ja sen jälkeen esitellä ympäristö- ja kehitysjärjestöjen yhteistä kestävän kehityksen aikalaisvisiohanketta.

Viikon suorituksista. Loppuviikon osalta en viitsinyt mennä juoksemaan, koska nilkkani on jostain syystä hiukan kipeytynyt. Viikon aikana tuli käytyä siis vain kolme kertaa lenkkeilemässä. Yritän saada nilkan nyt levolla kuntoon, jotta joka-aamuinen juoksuharrastus voisi taas jatkua täysipainoisena. Pyöräilykin jäi minimaliseksi. Viikon aikana kilometreja kertyi yhteensä vain 36,86. Myös väitöskirjatyö (33,5 tuntia) ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen (26 tuntia) jäivät kuluneella viikolla vähäisiksi. Yhteensä aktiviteettia kertyi viikon aikana 64,5 tuntia eli toiminnalliseksi hyötysuhteeksi nukkumisen jälkeen tuli vain noin 51 prosenttia.

Samalla väitöskirjatyötä on ensimmäinen kuukausi (marraskuu) takana. Käytännössä olen istunut seitsemänä päivänä erilaisissa tieteellisissä seminaareissa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä sekä käynyt kerran Tampereella jatko-opintoseminaarissamme. Olen saanut kirjoitettua muutamia artikkeleita väitöskirjatyöhön liittyvistä aiheista ja pidettyä yhden esitelmän. Lisäksi olen saanut viimeisteltyä kaksi kirja-artikkelia ja käynnistettyä yhden talonvaltausliikehdintää käsittelevän julkaisuhankkeen. Sen sijaan en ole juurikaan ehtinyt lukea kirjallisuutta (muutamia kirja-artikkeleita lukuunottamatta) enkä ole saanut kirkastettua kunnolla tutkimusaihetta, tutkimuskysymyksiä, teoriaa, metodia, aineistoa ja työsuunnitelmaa. Joulukuun tavoitteena on siis lukea ja luonnostella tutkimussuunnitelma. Tammikuu menee varmaankin pitkälle talonvaltausjulkaisua toimittaessa.

EU:n ympäristökomissaari Stavros Dimasin blogista (http://blogs.ec.europa.eu/dimas/) poimin maininnan lausunnosta, jossa 150 maailman johtavaa suuryritystä (ml. Nokia, Shell, Coca-Cola, GE, Unilever, Nike jne.) ovat vaatineet poliittisilta päättäjiltä sitovia päästövähennystavoitteita Balin ilmastokokouksessa. Yritysten mukaan tämä rohkaisisi liike-elämää panostamaan voimakkaammin vähähiiliseen teknologiaan. Yritysten julkilausuma löytyy osoitteesta: http://www.balicommunique.com/. Kannattaa katsastaa myös aiheeseen liittyvä lehdistötiedote: http://www.balicommunique.com/pressrelease.html

Milloin Suomen Elinkeinoelämän keskusliitto, Teknologiateollisuus tai Energiateollisuus ymmärtävät tämän, mikä muualla maailmassa ja liike-elämässä on huomattu jo kauan sitten? Tarvitaan kovia sitovia päästövähennystavoitteita.

Jätä kommentti