Keskiviikko 21.11.2007 – Homeinen ilmasto

Osallistuin aamupäivällä eduskunnassa ympäristöministeriön Ilmastofoorumin järjestämään seminaariin aiheesta ”Kohti Balia”. Paikalla oli puhumassa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Ilmatieteen laitoksen varapääjohtaja Mikko Alestalo ja ilmastoneuvottelija Outi Berghäll. Lisäksi eri järjestöt pitivät omia puheenvuorojaan.

Valitettavasti energiateollisuuden, teknologiateollisuuden ja metsäteollisuuden puheenvuorot olivat niin homeisia, että tilassa oli vaikea hengittää. Lääkkeeksi ilmastokriisiin tarjottiin muun muassa fossiilisia energialähteitä, ydinvoimaa, hiilen talteenottoa, kuluttajien käyttäytymisen muuttamista ja kilpailukykyä. Kaikki tahot painottivat, ihan oikein, globaalia ilmastosopimusta, jossa kaikki maat olisivat mukana. Kysyin kyseisten tahjojen edustajilta, että miten kaikki maat saataisiin parhaiten mukaan sopimukseen. En saanut vastausta.

Seminaarin jälkeen kävin lounastamassa Maria Svanströmin luona. Ihanaa riisiä ja papupataa, herkullista jälkiruokarahkaa ja hyvät keskustelut. Kotilounaskonsepti toimi hyvin.

Päivällä annoin haastattelun Kansanuutisten Viikkolehden toimittajalle liittyen Jussi Pajusen autohimoon: http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/liitto/2007/pajusenautointo

Koko päivä meni erilaisten pikkuasioiden säätämisessä. Olin maanantain ja tiistain Budapestissa työmatkalla. Parin päivän aikana oli ehtinyt kertyä uskomaton määrä asioita hoidettavaksi ja sähköposteja luettavaksi.

Illalla olin johtamassa puhetta Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin piirihallituksen kokouksessa. Asialistalla oli liuta talous- ja työntekijäasioita sekä lausuntoja. Kokous saatiin kuitenkin rivakasti alta pois alle kolmessa tunnissa.

Iltalukemiseksi joulun odotusta silmälläpitäen suosittelen Annukan kolumnia Kaventajissa: http://www.kaventajat.fi/joulutodistus/

Jätä kommentti