Viikonloppu 29.-30.9.2007 – Luonnonsuojeluliiton suunnittelupäivät

Heräsin lauantaina aikaisin aamulla ja poljin vastatuulessa Suomen luonnonsuojeluliiton (http://www.sll.fi) valtuuston suunnittelupäiville Vuosaareen hotelli Rantapuistoon.

Aamulla ohjelmassa oli ennen suunnittelupäivien alkua liittohallituksen kokous, jossa käytiin läpi vuoden 2008 budjettia, toimintasuunnitelmaa, yritysyhteistyökuvioita sekä juhlavuoden arpajaisia. Päätimme myös järjestää liiton perinteisen jouluglögitilaisuuden joulukuussa. Ehdotin, että tilaisuudessa ei olisi alkoholitarjoilua ja ruokavalion suhteen pysyttäisiin kasvisruuassa. Ehdotukseni sai ristiriitaisen vastaanoton. Keskustelimme asiasta ja totesimme, että asia päätetään myöhemmin.

Iltapäivän valtuuston suunnittelukokouksen aluksi esiteltiin uudelle kolmevuotisen kauden aloittaneelle valtuustolle liiton toimintaa ja taloutta. Itse pidin esityksen energia- ja ilmastosektorin tulevista haasteista. Luonnonsuojelu- ja ympäristönsuojelukysymysten sijaan keskustelua käytiin liiton aluetyöstä ja sen organisoimisesta. Ilmoilla oli ajatus (tai pikemminkin konkreettinen ehdotus), että liiton nykyisestä 15 piirin mallista siirryttäisiin esimerkiksi 6 piirin malliin toimintaa keskittämällä. Ehdotus ei saanut juurikaan kannatusta. Kaikki halusivat pitää kiinni omistaan.

Illalla pyöräilin Pasilaan ja hyppäsimme Annukan kanssa junaan. Matkasimme Tampereelle Oras Tynkkysen 30-vuotissynttärijuhlille. Päivällä Oraksen juhlaohjelmassa olisi ollut 30 kilometrin pyörälenkki ja sen päälle saunomista. Valitettavasti en noihin sessioihin ehtinyt Luonnonsuojeluliiton menojen takia. Omalla tavallani kyllä tuon pyöräilyn kuitenkin suoritin pyöräilemällä Vuosaareen ja takaisin (matkaa tuli tasan 30 kilometria). Juhlia vietettiin Ravintola Pinkissä. Paikalla oli upeita ihmisiä, hienoja ajatuksia ja kerrankin loistavaa musiikkia. Kiitos! Tullessamme takaisin Helsinkiin Illan viimeisellä junalla, saimme nauttia ravintolavaunuun yllättäen saapuneen Pelle Miljoonan jutustelusta ja esiintymisestä sekä humalaisten ihmisten kinastelusta ja jankkaamisesta.

Sunnuntaina pyöräilin jälleen aamuhämärissä Vuosaareen ja Luonnonsuojeluliiton valtuuston suunnittelupäiville. Ohjelmassa oli liiton face to face -kampanjan ja yritysyhteistyön esittelyä sekä jäsentilanteen näkymiä vuodelle 2008. Liiton jäsenmäärä on hienosti kasvussa. Näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että uudet jäsenet tulevat tällä hetkellä sisään face to face -kampanjan tai verkkosivujen kautta. Jostain syystä paikallistoiminta ei inspiroi ihmisiä liittymään jäseniksi.

Pelkoni onkin siinä, että ihmisiä ei samalla tavalla enää kiinnosta paikallinen luonnonsuojelutyö. Kuudes sukupuuttoaalto ja luonnon monimuotoisuuden nopea heikkeneminen sekä ilmastonmuutos ja näiden taustalla oleva luonnonvarojen ylikulutus puhuttelevat ihmisiä enemmän. Paikallistoiminta ei ole Luonnonsuojeluliitossa kuitenkaan näihin kysymyksiin juuri pystynyt vastaamaan. Ihmiset liittyvät paikallisyhdistysten sijaan mielummin lahjoittajajäseniksi – tai tulevat mukaan muihin kevytaktivismin muotoihin (esimerkiksi vetoomuksiin ja erilaiseen verkko-osallistumiseen). Yksi mahdollisuus olisi rakentaa Luonnonsuojelululiittoon valtakunnallisia kampanjoita. Nämä voisivat olla yksi konkreettinen väylä tulla mukaan vapaaehtoistoimintaan, mikäli paikallistason toiminta ei inspiroi.

Ihan hyvät suunnittelupäivät. Monia kiihkeitä keskusteluita. Joitain uusia ajatuksiakin. Toimitaan tarvittaisiin kuitenkin kipesti mukaan nuoria. Valtuuston uusi puheenjohtaja Markku Kuortti veti päivät läpi erinomaisesti. Luonnonsuojeluliitossa on hyvä ja aktiivinen sekä asiansa osaava valtuuston puheenjohtaja. Toivottavasti tämä aktivoi Luonnonsuojeluliiton muutakin valtuustoa ottamaan asioihin kantaa.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html