18.-23.12.2005

Lähden sunnuntai aamuna Meksikoon. Olen saanut business-liput, koska joudun matkustamaan viikonloppuna. Lufthansan lennolla Frankfurtista Meksiko Cityyn voi käyttää langatonta verkkoyhteyttä. Upeaa! Saan lennon aikana hoidettua monia työ- ym. asioita. Silti 24 tunnin matkustaminen Helsingistä Guadalajaraan ei ole mukavaa, vaikka Etelä-Amerikan matkoilla tottuikin 45 tunnin bussimatkoihin ja moneen muuhun erikoisuuteen.

On inhottavaa, kuinka huono työlainsäädäntö Meksikossa on. Ihmiset voidaan erottaa saman tien. Monet pelkäävät irtisanotuksi tulemista. Työntekijät eivät halua menettää kasvojaan ja sanovat, että kaikki sujuu erinomaisesti ja hyvin, vaikka todellisuudessa kaikki olisikin niin pielessä kuin voi vain olla. Ihmiset tekevät todella pitkää päivää. Samaan aikaan moottoriteiden varrella lukemattomat ihmiset keittävät nuotiolla ruokaa ja lapset myyvät liikennevaloissa kukkia ja karkkia. Itse istun kuljettajalla varustetun ison jenkkiraudan tummennettujen lasien suojassa. Olen viiden tähden luksuhotellissa ja käytän langatonta verkkoa työasioiden hoitoon sujuvasti.

Kaikesta huolimatta Meksikoa voi kutsua läntiseksi teollisuusmaaksi. Keskiluokkaisia on paljon. Moottoritiet ovat täynnä hienoja ja isoja autoja ja kadun varsilla on upeita ostoskeskuksia. Kaupat ovat pullollaan länsimaista tuontiroinaa. Asunnot ovat kohtalaisen hyvässä kunnossa, vaikka slummejakin on siellä täällä. Julkinen liikenne toimii ja monet ihmiset puhuvat myös englantia, toisin kuin esimerkiksi Etelä-Amerikan puolella. Ilma Meksikossa on tähän vuoden aikaan ihanteellinen. Päivällä on noin 25 astetta lämmintä, mutta öisin lämpötila laskee kymmenen asteen tuntumaan. Työmatkalla ei silti ehdi nauttia turismista tai suomalaiselle ihanteellisesta kesäsäästä.

Paluu Suomeen on raskas. Yhteenä neljä lentoa ja 24 tuntia matkustamista. Guadalajara – Mexico City – Frankfurt – Tukholma – Helsinki. Laukku ei koskaan saapunut perille Helsinkiin samaan aikaan kanssani. Se tuotiin lopulta kotiini taksilla kello kahdelta aamuyöllä. Jouluaatoksi, aamulla lähdemme Joensuuhun.

Jätä kommentti