Tällä sivulla on luonnos vaaliteemoistani. Tervetuloa mukaan kommentoimaan ja muokkaamaan yhteistä tulevaisuutta!
1. EKOLOGISUUS
Ekologisesti kestävä ja hiilineutraali Suomi
– Energiatehokkuudella, uusiutuvilla energialähteillä ja ilmastolailla vähennetään päästöjä 40 % vuoteen 2020 mennessä ja 95 % vuoteen 2050 mennessä.
– Henkilöliikenteen investoinneista 75 % suunnataan joukkoliikenteeseen, kävelyyn ja pyöräilyyn.
– Etelä-Suomen metsistä 10 % suojellaan, ja soita ennallistetaan luonnontilaisiksi.
– Itämeri ja vesistöt puhdistetaan luomuviljelyllä, maataloustukia suuntaamalla ja kansainvälisellä yhteistyöllä.
– Lasten ja nuorten luontoharrastusta ja ympäristökasvatusta lisätään.
2. KOHTUULLISUUS
Kohtuuden, ekoarjen ja -talouden Suomi
– Hyvinvointia kasvatetaan ekologisissa rajoissa – bruttokansantuote vaihdetaan parempiin mittareihin.
– Arjen ympäristökannusteiden käyttöä lisätään.
– Ihmisille annetaan aikaa ja palveluita – vähennetään luonnonvarojen kulutusta.
– Terveellisen kasvisruuan käyttöä tuetaan.
– Tuotantoeläimille mahdollistetaan lajityypillinen käyttäytyminen ja luovutaan turkistarhauksesta.
3. ONNELLISUUS
Onnellinen, innostava ja oikeudenmukainen uusi Suomi
– Työt jaetaan tasaisemmin, ja otetaan käyttöön perustulo.
– Perhevapaita tasataan, säädetään sukupuolineutraali avioliittolaki ja kavennetaan tuloeroja.
– Ihmisten vaikutusmahdollisuuksia lisätään kansalaisaloitteella ja suorilla kansanäänestyksillä.
– Julkisin varoin tuotettu tieto vapautetaan kaikille – päätöksenteosta tehdään avointa.
– Joukkoäly ja tietoyhteiskunta valjastetaan palvelemaan hyvinvointia.
Jäikö sinulle tärkeä aihe vailla vastausta? Katso näkemykseni politiikan muihin eri aihealueisiin täältä: Leo Stranius ja politiikka ABC-Ö.
Millainen olisi Sinun onnellinen, kohtuullinen ja ekologinen Suomi?
Ensinnäkin on todettava, ettei ole ketään sopivampaa ehdokasta kansanedustajaksi kuin sinä. Kiitos kun lähdit ehdolle.
”Etelä-Suomen metsistä 10 % suojellaan, ja suot ennallistetaan luonnontilaisiksi.”
Miksi vain Etelä-Suomen? Eikö kaikkien Suomen kolkkien kaikista ekosysteemeistä tulisi suojella edustavat 10%? Ilmastonmuutoksen pysäyttämisen ja elinympäristöjen suojelun ja ennallistamisen lisäksi luontoa pitää suojella pyrkimällä hallitsemaan vieraslajeista aiheutuvia ekologisia haittoja, pohjaamalla metsästettävien eläinten kaatolupamäärät tieteelliseen tutkimukseen ja laatimalla kunnianhimoinen perinnebiotooppien pelastamiseen tähtäävä ohjelma. Vesiekosysteemien ja -lajien suojelusta puhutaan todella vähän, mikäli rehevöitymiskeskustelua ei oteta huomioon. Keskusteluun on nostettava myös vähemmälle huomiolle jääneitä luonnonsuojelullisia kriisejä.
Tiedän sinun kannattavan erittäin vahvaa ympäristöministeriötä, siitäkin saattaisi olla hyvä mainita teemoissasi.
Kansallinen vieraslajistrategialuonnos on muuten kommentoitavissa netissä: http://www.mmm.fi/attachments/ymparisto/vieraslajiseminaari9.12.2009/5wBxpVW2M/Vieraslajistrategia_luonnos_110202.pdf
Hei Konsta
Kiitos hyvistä huomioista! Kyllä – metsät myös Pohjois-Suomessa kaipaavat suojelua. Etelä-Suomen tilanne taitaa kuitenkin olla akuutein.
Vahva ympäristöhallinto on välttämättömyys ekologisesti kestävälle ja hiilineutraalille Suomelle. Olen kirjoittanut näistä ministeriöiden uudistustarpeista tänne:
Lapsi- ja perheministerin lisäksi myös ilmasto- ja energiaministeri:
https://leostranius.fi/2011/01/lapsi-ja-perheministerin-lisaksi-myos-ilmasto-ja-energiaministeri/
Mietin vielä tältä pohjalta mahdollisia muutoksia kampanjaviesteihin. Kiitos vielä kerran!
Hei Leo,
ja kiitos mielenkiintoisesta ja uusia ajatuksia herättäneestä alustuksestasi kansalaisjärjestöjen aamiaisella taannoin.
Tein juuri mtv3:n vaalikoneen, ja ajattelemme 92-prosenttisesti samoin – tulit ykkösehdokkaakseni!
Kirkon työntekijöissä ja aktiivisissa jäsenissä on paljon ihmisiä, jotka ovat aiemmin äänestäneet Vihreitä, mutta ovat nyt vähän epävarmoja, kun pelkäävät tai vierastavat puolueessa ilmenevää uskonto- tai kirkkokielteisyyttä. Itse kuulisin mielelläni, miten sinä suhtaudut esim. koulujen oman uskonnon opetukseen ja kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin / yhteisöveroon.
Onnea ja menestystä kampanjaasi ja vaaleihin. Uskon, että sinulla olisi todella paljon osaamista ja annettavaa yhteisten asioiden hoitoon myös eduskunnassa.
Mahtavaa, että lähdit ehdokkaaksi! Eduskunta todellakin kaipaa ympäristöasiantuntijoita. Olisin kiinnostunut myös lukemaan ajatuksiasi valtion ja kirkon erottamisesta toisistaan ja koulujen uskonnonopetuksen poistamisesta.
Kiitos viesteistä ja kommenteista!
1. Koulujen uskonnonopetuksesta. Koulujen uskonnonopetusta ei tule poistaa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että parasta olisi siirtyä kaikille yhteiseen katsomusaineeseen. Moraaliajattelua ja uskontojen ymmärtämistä pitää siis opettaa koulussa, mutta yksi yhteinen aine on parempi kuin uskontokunnan mukaan eriytetty opetus.
2. Kirkon yhteiskunnallinen tehtävä. Tätä en voi kuin arvostaa! Olen itse tehnyt paljon yhteistyötä esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun ja sen Changemaker-verkoston kanssa. Tätä tarvitaan!
3. Kirkon ja valtion erottaminen toisistaan / yhteisövero. Evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko saavat tällä hetkellä kirkollisveroa jäseniltään ja osuuden yritysten maksamasta yhteisöverosta. Muilla uskonnollisilla yhteisöillä ei ole tällaista oikeutta. Olisi oikeudenmukaisempaa jos kirkon jäsenet voisivat maksaa tukimaksunsa esimerkiksi jäsenmaksuina.
Hei Leo,
Ehdokkaan ja jopa puolueen löytyminen tuleviin vaaleihin on ollut todellakin haastavaa. Lähinnä talouspoliittisten linjausten ja eräiden muiden mielikuvallisten seikkojen vuoksi päädyin lopulta Vihreisiin. Haasteena oli vielä sopivan ehdokkaan löytyminen. Vaalikoneiden avulla törmäsin välillä sinuun ja etenkin uskonnonvapaus.fi vaalikoneen vastauksesi käänsi vaa’an lopulta sinun puolellesi.
Kampanjaasi ja nettisivuillesi toivoisin sellaista, että vaikka ympäristöarvot ovatkin tärkeitä, olisi mukava jos ottaisit kantaa muihinkin alueisiin. Nyt on vaarassa, että profiloidut ns. ”yhden asian” mieheksi.
Suurella todennäköisyydellä tulet kuitenkin saamaan ääneni ja mikäli sinut valitaan, niin toivon, että ajat vihreiden ajamaa talouspolitiikkaa, esittämiäsi ympäristöasioita sekä uskonnonvapauteen ja tasa-arvoon liittyviä asioita.
Yleensäkin toivon, että Suomessa vallitsevasta holhous- ja kieltomentaliteetista siirryttäisiin valinnan vapautta ja keskustelua suosivaan suuntaan.
Hei Leo,
Komppaan Artturia, jonka viesti voisi olla kirjoittamani. Nimesi tuli vastaan useamman vaalikoneen kautta, joten tulin katsomaan tarkemmin kuka olet ja mitä ajat. Olin hieman pettynyt nähdessäni, kuinka käsittelet täällä vain ympäristökysymyksiä. En yhtään väheksy asian tärkeyttä ja olen kyllä samaa mieltä kanssasi, mutta olisi hienoa, jos voisit tuoda muitakin teemoja esille.
Joka tapauksessa vastauksesi Tietoyhteiskunnan ja uskonnonovapaus.fi vaalikoneisiin yhdessä tämän sivustosi kanssa vakuuttivat minut, saat ääneni mitä suurimmalla todennäköisyydellä.
Hei!
Olen ajatellut äänestää sinua. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että energiansäästö on riski rakentamiselle, jonka laatu on nyt jo huonoa. Energiaa säästäessä pitäisi ykkösenä olla asumisterveys, ja energiansäästössä tulisi huomioida myös asumistottumukset.
Toivoisin kansanedustajien muutenkin ajavan enemmän rakennusalan ongelmien poistamisasiaa. Huono sisäilma on laaja ja vakava ongelma.
http://homegate2011.blogspot.com/2011/03/kokonaiskuva-ja-sisailma-unohdettu.html
http://homegate2011.blogspot.com/2011/02/lisaako-ilmastonmuutos-hometaloja.html
http://homegate2011.blogspot.com/2011/03/kenen-etu-on-sallia-halvan-ja-huonon.html
Moi Leo,
minkälaisena näet suomalaisen maaseudun esimerkiksi 20 vuoden päästä? Millä keinoin näet, että viljelyä saataisiin siirrettyä luomusuuntaan? Viittaan alla oleviin pointteihisi.
– Itämeri ja vesistöt puhdistetaan luomuviljelyllä, maataloustukia suuntaamalla ja kansainvälisellä yhteistyöllä.
– Energiatehokkuudella, uusiutuvilla energialähteillä ja ilmastolailla vähennetään päästöjä 40 % vuoteen 2020 mennessä ja 95 % vuoteen 2050 mennessä.
En tiedä, mihin vastaat, voit vastata vaikka fb:n meiliboksiin, jos haluat :).