Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 2

Seuraavassa kirjoitussarjassa nostan esille askelmerkkejä tyytyväisen ja hyvän elämän luomiseen. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut.

Seuraavat ajatukseni eivät ole suinkaaan omiani, vaan lainattu suoraan muilta sekä kirjoitettu ja  sanottu eri yhteyksissä varmasti lukemattomia kertoja. Haluan kuitenkin välittää mielestäni parhaimpia käytäntöjä edelleen eteenpäin.

1. Pidä päiväkirjaa. Kannattaa kirjoittaa siitä, mitä kaikkein eniten haluaa. Se mihin alat keskittyä, nousee elämässäsi merkittäväksi. Kun uskallat kirjoittaa unelmistasi ja tavoitteistasi, alkavat ne toteutua kuin itsestään. Suurin osa historian merkkihenkilöistä on pitänyt päiväkirjaa. Pidä sinäkin.

2. Lue paljon ja lue oikein. (1) Ensin selaus. Ensimmäisenä kirja kannattaa ensin selata läpi esimerkiksi 45-60 minuutissa. Silloin avainsanat ja viestit tarttuvat kuin itsestään teoksesta mieleesi. Mikäli kirja selaamisen jälkeen vaikuttaa vielä kiinnostavalta, voi sen lukea huolella. (2) Virkeä olotila. Lukiessa on syytä olla fyysisesti ja henkisesti virkeä. Mielen tai ruumiin liikuntaa on turha harrastaa  nukahtamisen partaalla tai uuvuksissa. (3) Hyvä paikka ja asento. Ennen lukemisen aloittamista kannattaa nostaa omaa vireystilaansa sekä ottaa ryhdikäs ja hyvä asento sulkien muut häiriötekijät pois. Mitä paremmalla vireystasolla lukee, sitä suuremman hyödyn saa lukemastaan.

3. Luovu kielteisistä ajatuksista. Mieli omaksuu helpommin asioita, joihin se suhtautuu myönteisesti. Mitä enemmän avaat mieltäsi uusille mahdollisuuksille, sitä enemmän saat irti elämästäsi. Kyyninen ja epäileväinen suhtautuminen yksipuolistaa ajattelua ja estää näkemästä mahdollisuuksia.

4. Tee hyvistä asioita rutiineja. Mitä vähemmän joutuu miettimään esimerkiksi lenkille lähtöä, sitä paremmassa kunnossa on. Kun aloittaa automaattisesti ajoissa, on luvassa pienempi stressi vaikka olisi kuinka kiire. Tavoitteeksi kannattaa ottaa, että tekee sujuvaa ja automaattista juuri siitä, mikä aluksi oli vaikeaa. Älykäs tietää, mitä tekee. Viisas tekee mitä tietää.

5. Pienten askeleiden voima. Juostessa pääse pisimmälle se, joka ottaa lyhimmät askeleet. Huonokuntoisena ei kannata lähteä 10 kilometrin lenkille täydellä vauhdilla. Varmiten perille pääsee aloittamalla rauhallisesti. Kehittymisen salaisuus on tehdä jatkuvasti oikeita asioita vaikka ne olisivat kuinka pieniä ja olla kärsivällinen. Ahnehtimisesta seuraa pettymystä ja pahaa oloa ennenmmin tai myöhemmin.

6. Palauta kaikki hyvä muille. Tyytyväisen elämän edellytys on muiden auttaminen. Mitä paremmin sinulla menee, sitä tärkeämpää on, että palautat saamasi hyvinvoinnin muille, joilta olet sen todennäköisesti saanutkin. Jos voit huonosti, ovat mahdollisuutesi muiden auttamiseen heikot. Tyytyväinen ihminen voi parhaiten auttaa myös muita menestymään. Vahvat ovat niitä, joilla riittää voimia auttaa muita. Jos haluat auttaa heikkoja, kasva vahvaksi.

Kirjoitussarjan ensimmäinen  osa on luettavissa täältä. https://leostranius.fi/?p=1300

Yksi kommentti artikkeliin ”Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 2”

Kommentointi on suljettu.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon