Jos saisit tehdä yhden päivän ajan mitä tahansa, mitä tekisit?

Jos saisit tehdä yhden päivän ajan mitä tahansa, mitä tekisit? Minulla oli mahdollisuus viettää tämmöinen päivä. Seuraavassa lista siitä, mitä tein.

Kysyin myös Facebookissa mitä ihmiset tekisivät, jos saisivat tehdä päivän ajan mitä ikinä haluaisivat. Vastaukset osoittivat aika hienosti, että monilla on lopulta hyvin yksinkertaisia toiveita. Sellaisia, jotka olisivat aika helpostikin toteutettavissa.

Yksi menisi metsään keräämään puolukoita ja sieniä tai polkujuoksemaan. Toinen söisi kaksi kiloa karkkia tai suklaata ja joisi pullon viinaa. Monet nukkuisivat tai löhöilisivät sängyssä. Joku istuisi iltaa ystävien kanssa ja saunoisi. Yksi lähtisi lasten kanssa retkelle luontoon. Haluttaisiin nauttia taikasieniä ja rakastella. Myös pyöräretkestä lasten kanssa ja ravintolapäivällisestä haaveiltiin.

Edelleen joku kävisi suunnistamasa, melomassa tai olisi luonnossa perheen ja lemmikkien kanssa sekä söisi överit ja pelaisi pelejä. Teatteriakin kaivataan. Yksi ei tekisi yhtään mitään. Toinen antaisi kaiken tulla suunnittelematta. Olisi yksin kotona ja lukisi kirjoja. Katsoisi leffoja ja olisi ystävien kanssa. Neulomista, urheilua ja dokaamista. Aamiainen, kävely ja taidenäyttelyt mainitaan. Siivoamisestakin haaveillaan. Uinnista meressä. Haluttaisiin käydä hierojalla tai katsella sarjoja ja syödä pizzaa. Ajan viettäminen rakkaan ihmisen kanssa.

Toki kavereilta tuli isompiakin ehdotuksia. Yksi voittaisi lotossa ja hankkisi ekologisen lentävän lautasen toisen lopettaessa kaikki maailman sodat. Toinen ryhtyisi diktaattoriksi ja pistäisi asiat kuntoon. Kolmas toimittaisi Putinin telkien taakse. Joku taas tekisi tilisiirtoja suuryritysten ja miljardöörien tileiltä kansalaisjärjestöjen tileille. Myös aseiden sulattamisesta haaveillaan.

Mitä sitten tein? Ajatuksena oli, että en tekisi päivän aikana mitään. Tai lähinnä nukkuisin, kuuntelisin tai lukisin kirjoja ja olisin hiukan läheisten kanssa. Yllättävän paljon päivään kuitenkin mahtuu, kun alkaa listata.

 • Nukuin pitkään (heräsin ilman herätyskelloa klo 6.15, mutta jatkoin unia klo 8.00 asti, jolloin perhe tuli juhlistamaan syntymäpäivääni)
 • Nautimme aamupalaa pitkän kaavan kautta sängyssä rakkaiden ihmisten kanssa
 • Tein aamurutiini eli Duolingo-harjoituksia, luin 10 sivua paperikirjaa, venyttelin 15 minuuttia ja tein seitsemän minuutin lihaskuntoharjoituksen.
 • Pyöräilin nuoremman lapsen kanssa
 • Kävin Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa ja söin ravintolassa lounaan
 • Lapset haukkuivat minua idiootiksi ja riitelin heidän kanssaan. Itkin.
 • Kirjoitin hoitotahdon omakantaan
 • Kävin juoksemassa
 • Söin päivällisen yksin
 • Kävin puolison kanssa kävelyllä
 • Kuuntelin äänikirjan
 • Leikin vanhemman lapsen kanssa pimeäpiiloa pihalla ja keskustelin samalla puolisoni kanssa
 • Istuin puolison kanssa iltaa kynttilän valossa ja keskustelimme
 • Luin runoja

Hieno syntymäpäivän juhlistus! Kyllähän tuosta kuitenkin puuttuu se, joka minulle on kaikkein tärkeintä. Toiminta ja työskentely ilmastokriisin, luontokadon ja luonnonvarojen ylikulutuksen torjumiseksi sekä eläinten ja kaikkein heikko-osaisimpien oikeuksien puolustaminen. Ehkä tässä oli kuitenkin ajatus ottaa irtiotto tähän.

Toimintaa planeettamme puolesta kun saan tehdä päivittäin töissä sekä monissa vapaaehtoisprojekteissa ja luottamustehtävissäni. Suurin osa päivistäni on jo näitä ”teen mitä haluan” -päiviä. Ehkä kokematta jäi kuitenkin vielä ”sänky-päivä”. Sellainen päivä, jossa vain löhöilisi, lukisi kirjoja, söisi välillä ja katsoisi elokuvia tai sarjoja.

Jätä kommentti