Saako asioita moniajaa ja mitata?

Hampaita pestessä venyttelen samalla pohkeita ja reisiä. Kun olen maininnut tästä joillekin ystäville tai tuttaville, on reaktio usein hämmästelevää vähättelyä. ”Pitääkö kaikkea suorittaa”, ”eikö voi vain pestä hampaita”.

En oikeastaan uskalla kertoa, että venyttely ei jää ainoaksi aktiviteetiksi hampaita pestessä. Tyypillisesti tilanne on seuraava, kun pesen hampaita. Ensinnäkin kuuntelen äänikirjaa, toiseksi venytän toisen jalan etureittä samalla kun teen toisella jalalla varpaille nousuja. Tuon myötä tulee harjoiteltua myös tasapainoa ja sitä varsinaista hampaiden pesua oikealla kädellä, kun normaalisti olen vasenkätinen.

Muutaman minuutin hampaiden pesun aikana olen siis kuunnellut äänikirjaa, venyttänyt etureisiä, vahvistanut pohjelihaksia, harjoitellut tasapainoa yhdellä jalalla ja hampaiden pesua ”väärällä” kädellä. Sama toistuu myös aamuisin partaa-ajaessa. Kaikkien noiden yksittäisten asioiden ohella päivittäinen hampaiden pesu on jo aikamoinen koordinaatioharjoitus.

Niin. Pitääkö kaikkea suorittaa ja laskea? Ei tietenkään. Monia rutiineja ja tapoja kannattaa kuitenkin kiinnittää muihin tapoihin. Tällöin niitä tulee tehtyä kaikkein säännöllisimmin ja tehokkaimmin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen arjen minuutti on hillitöntä moniajoa.

Yhtä hyvin voisi kysyä. Miksi syödessä pitää keskustella perheenjäsenten tai ystävien kanssa. Eikö voisi vain keskittyä syömiseen intensiivisen sosiaalisen suorittamisen sijaan. Miksi aamupalalla pitää lukea sanomalehteä? Miksi sohvalla istuessa pitää vielä kaiken lisäksi katsoa sarjoja. Eikö voisi vain istua ja nauttia hetkestä.

Ihmiset tekevät jatkuvasti monia asioita samanaikaisesti ja usein rutiinit kiinnittyvät tiettyihin hetkiin. Kun istahdan sohvalle, avaan älylaitteen ja alan syödä herkkuja tai pureksin kynsiäni. Miksi? Koska olen tottunut tekemään niin. Koska tietty tekeminen antaa lihasmuistilleni ja aivoilleni signaalin ryhtyä tekemään jotain toista asiaa. Sen sijaan, että olisin tapojeni orja, voin myös harjoittaa ja ottaa käyttöön uusia tapoja.

Toinen asia, josta tekemisiäni toisinaan hämmästellään on asioiden mittaaminen tai laskeminen. Tätä palautetta olen saanut erityisesti kun vuoden 2020 aikana luin tai kuuntelin yhteensä 375 kirjaa. Kun varsinkin loppuvuodesta alkoi näyttää siltä, että minulla olisi mahdollisuus päästä kirja päivässä -tahtiin koko vuoden osalta, aloin puhua asiasta lähipiirissäni. Palaute oli usein kitkerää. Pitääkö kirjojakin suorittaa. Eikö niistä kannattaisi nauttia ihan omaan tahtiin. Miksi lukemisesta pitää tehdä tavoitteellista?

Niin. Miksi asioita kannattaa mitata? Siksi, että mittaaminen alkaa ohjata tekemistä. Jos haluan oppia ja saada uusia näkemyksiä, kannattaa lukea tai kuunnella kirjoja. Kun alan mittaamaan esimerkiksi luettujen kirjojen määrää, alkaa se ohjaamaan automaattisesti käytöstäni. Itse olen niin yksinkertainen, että menen helposti tähän mittaamisen harhaan ja motivoidun siitä, että näen tekemiseni tulokset. Kaikkea tämä ei tietenkään motivoi tai kiinnosta ja useita se voi vain ahdistaa.

Jos en kuitenkaan itse aseta itselleni tavoitteita, joku toinen tekee sen puolestani. Jos en mittaa tavoitteitani, en voi saavuttaa niitä. Ja lähes kaikkea voi mielestäni mitata tavalla tai toisella.

Toki vuoden 2020 aikana äänikirjojen kuuntelu meinasi karata välillä käsistä ja sai myös hassuja piirteitä. Jossain vaiheessa löysin itseni tilanteesta, jossa valitsin kuunneltavaksi hiukan lyhyempi kirjoja, jotta ehdin varmasti kuunnella ne tai jätin sivuun pidemmät kirjat vain siksi, että ne olivat liian pitkiä. Huomasin myös kuuntelevani monia kirjoja loppuun vain siitä syystä, että sain yhden kirjasuorituksen, vaikka tyypillisesti jätän huonot kirjat armotta kesken. Typerää. Kyllä. Silti tuntuu upealta, että olen elämässäni elänyt vuoden, jolloin olen todella lukenut tai kuunnellut enemmän kuin keskimäärin kirjan joka ikinen päivä.

Lisäksi voi kysyä, ehtiikö luettuja tai kuunneltuja kirjoja pohtia tai käsitellä. Tähän olen pyrkinyt vastaamaan  sillä, että olen tehnyt kirjoista muistiinpanoja ja välillä myös videoblogeja. Lisäksi olen huomannut, että kun kirjan käy läpi intensiivisesti ja nopeasti, kokonaiskuva ja -viesti hahmottuu paremmin.

Sitä paitsi ihmisillä on aika paljon tavoitteita, joita he mittaavat. Ystäväpiirissäni on esimerkiksi paljon lintuharrastajia. Siis niitä, jotka ihan tosissaan keräävät pinnoja kaikkialla, jossa liikkuvat. Yhtä hyvin heidän harrastustaan voisi kommentoida. Pitääkö kaikkea mitata? Pitääkö olla tavoitteita? Miksi lähteä etsimään jotain tiettyä lintulajia vain sen takia, että siitä saa tehtyä uuden merkinnän Tiiraan. Eikö lintuja voisi vain katsella ja nauttia hetkestä. Varmasti voi, mutta toisaalta pinnojen laskeminen varmasti motivoi lintu- ja luontoharrastukseen ihan eri tavalla kuin satunnainen kulloisenkin fiiliksen mukaan luonnossa liikkuminen. 

Omien kokeilujen myötä olen oppinut, että tietyt tutut ja turvalliset sosiaaliset käytännöt ja suorittaminen ovat hyväksytympiä kuin toiset. Uudet tavat ja käytännöt luonnollisesti herättävät vastareaktioita ja haastavat kuulijan omat käytännöt. Toiset arjen moniajot ja tavoitteet tai mittaamiset ovat enemmän sallittuja kuin toiset. Kun ymmärtää tämän, tuntuu entistä tärkeämmältä uskaltaa haastaa totuttuja käytäntöjä ja kokeilla välillä jotain uutta. Viedä itseään sopivasti ja oman jaksamisen rajoissa epämukavuusalueelle ja sinne, missä muut eivät ole vielä kulkeneet.

Vain kuolleet kalat uivat virran mukana. Tai kuten Aaro Hellaakoski on vuonna 1946 kirjoittanut:

”Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.”


Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/