Viikon kirjakatsaus

Kuluneen viikon aikana luin tai kuuntelin yhteensä kahdeksan kirjaa. Tänä vuonna olen ehtinyt lukea tai kuunnella nyt yhteensä 160 kirjaa.

Ohessa lyhyet tiivistelmät ja arviot seuraavista teoksista:

  1. Topi Linjama, Markku Aho, Pauliina Kainulainen ja Raisa Simola (toim.): Kohtuuspamfletti. Elonkirjo edellä.
  2. Robert B. Cialdini: Influence
  3. Arno Kontro, Eenariina Hämäläinen ja muita: Idea 1: Johdatus filosofiaan
  4. Miklos Nyiszli: Mengelen patologina Auschwitzissa
  5. Pertti Simula: Miten kohdata vihaa ja ilkeyttä
  6. Christina Figueres & Tom Rivett-Carnac: The Future we choose. Surviving the climate crisis.
  7. Henri Hyppönen: Luomiskertomus. Matkalla luovuuden tulevaisuuteen
  8. Trevor Noah: Laiton lapsi

Topi Linjama, Marrku Aho, Pauliina Kainulainen ja Raisa Simola (toim.): Kohtuuspamfletti. Elonkirjo edellä.

-Hieno kokoelma artikkeleita suomalaisesta kohtuus- ja ympäristöliikkeestä lähtien taloyhtiön paikallisesta saunakiistasta nuorten globaaliin ilmastoliikkeeseen
-Kirja muistuttaa myös degrowth- ja kohtuutaloudesta. Siitä, miten meidän pitää varmistaa ihmisten hyvinvointi ekologisissa rajoissa sekä siitä, miten tärkeitä paikalliset kansalaistoimijat ovat yhteiskunnallisen muutoksen edistämikseksi.
-Erityisesti kiinnostava oli Risto Isomäen artikkeli, jossa hän voimakkaasti kritisoi ympäristöliikettä
-Kirja on hieno ylistys itäsuomalaisille ympäristökamppailuille ja juhlistaa 10-vuotiasta Kohtuus Vaarassa -kansalaisliikettä.

Robert B. Cialdini: Influence

-Klassikkoteos ihmisiin vaikuttamisesta ja suostuttelusta
-Suunnattu ehkä liikaa pölynimurikauppiaiden kaltaisille myjille,vaikka mukana toki paljon kiinnostavaa asiaa ihmisen psykologiasta
-Cialdinin vinkit ovat vastavuoroisuus, sitoutuminen, sosiaalinen todiste, henkilöstä pitäminen, auktoriteetti, niukkuus
-Jos siis haluat kehittyä puhelinmyyjänä tai autokauppiaana, kannattaa lukea tämä kirja

Arno Kontro, Eenariina Hämäläinen ja muita: Idea 1: Johdatus filosofiaan

-Huomasin sattumalta, että BookBeatissa oli myös lukion kurssikirjoja. Nyt kun koulut loppuivat ja kaikkialla on hössötetty valmistujaisista, niin pitihän se katsastaa, millaisia nämä tämän hetken lukion kirjat ovat
-Johdatus filosofiaan käy läpi nopeasti ja tehokkaasti läpi filosofian kehittymisen antiikin ateenasta nykypäivään. Lisäksi käydään läpi tyypillisimpiä argumenttivirheitä
-Ilahduttavasti mukana on myös pohdintaa siitä, miksi filosofit ovat niin usein miehiä.

Miklos Nyiszli: Mengelen patologina Auschwitzissa

-Olen viimeisen vuoden aikana kuunnellut varmasti kymmenkunta Auschwitz-kirjaa. Kaikkein vaikuttavin kirja tästä teemasta on mielestäni Viktor Franklinin ihmisyyden rajalla.
-Menegelen patologina oli kuitenkin siitä näkökulmasta hiukan erilainen, että tässä kirjoittaja oli leirin yhden arvostetuimman henkilön eli Mengelen suojattina ja leirillä mukana tavallaan seuraamassa ikäänkuin sivullisena tapahtuvia kauheuksia.
-Kirja on kuitenkin erityisen kamalaa kuunneltavaa sen yksityiskohtaisen kuvailun ja kerronnan takia.

Pertti Simula: Miten kohdata vihaa ja ilkeyttä

-Tämä kirja kiinnosti erityisesti siitä syystä, että olen aktiivisesti yrittänyt löytää oikeaa suhtautumistapaa lapsiin, jotka käyttäytyvät välillä omasta näkökulmastani minua kohtaan hyvin töykeästi ja epäkunnioittavasti
-Kirja onkin mahtava katsaus niihin konkreettisiin keinoihin ja toimintatapoihin, joita kannattaa noudattaa kun kohtaa vihaa, ilkeyttä tai jopa agressiivisuutta
-Kaiken ytimessä on kuunteleva ja kunnioittava käytös toista osapuolta kohtaan. Se, että yrittää ymmärtää ja antaa toiselle mahdollisuuden kertoa oma näkemyksensä sekä tietysti se, että kykenee asettumaan omien tunteidensa yläpuolelle ja hillitsemään omaa käytöstä.
-Tämä on todella vaikeaa käytännössä, mutta Simulan kirja antaa siihen tosi hyväitä konkreettisia vinkkejä

Christina Figueres & Tom Rivett-Carnac: The Future we choose. Surving the climate crisis.

-Figueres on toiminut YK:n ilmastosopimuksen pääsihteeri ja Rivett-Carnac strategisena neuvonantajana ilmastoneuvotteluissa erityisesti Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä
-Kirja tarjoilee perus tietoa ilmastokriisistä ja sen vaikutuksista sekä näin muistuttaa tilanteen vakavuudesta. Se mitä teemme seuraavien kymmenen vuoden aikana, määrittää ihmisten elämää seuraaviksi sadoiksi vuosiksi eteenpäin. Vastuu on todellakin juuri meillä.
-Kirjan kiinnostavinta antia ovat epäonnistuneen Kööpenhaminen ja onnistuneen Pariisin ilmastokokouksen taustapohdinnat. Esimerkiksi se, kun Figueres joutuu pohtimaan sitä perutaanko koko Pariisin ilmastokokous juuri sen alla tapahtuneiden terrori-iskujen takia. Onneksi ei peruttu.

Henri Hyppönen: Luomiskertomus. Nähdään pian! luovuuden tulevaisuuteen

-Hyppönen painottaa, että luovuttaa syntyy siellä, missä on paljon ihmisiä (kaupungeissa)
-Innovaatiot eivät synny siksi, että ne ovat helppoja, vaan siksi, että ne ovat vaikeita – moonshotteja
-Resurssien kerrostuma auttaa luomaan uutta – seisomme jättiläisen harteilla
-Hienoa, että Hyppönen puhuu kirjassa paljon myös ympäristöarvoista ja vastuullisuudesta. Siitä, että meidän tärkein asiakas on luonto.
-Hyppönen käy kirjassa haastattelemassa muutamia kiinnostavia ihmisiä. Itseeni teki vaikutuksen erityisesti performanssitaitelija Marina Abramovicin haastattelu.
-Tämä on hyvä kirja tekoälystä ja luovuudesta. Toki mukana on klassiset esimerkit Deep bluesta ja Alpha Gosta, mutta myös itselle uusia esimerkkejä siitä, miten kone kirjoittaa romaanin tai suunnittelee yritysilmeen.

Trevor Noah: Laiton lapsi

-Ajankohtainen, traaginen ja poskettoman hauska kirja Etelä-Afrikan rotuerottelusta
-Kyseessä on siis vuonna 1984 syntyneen valkoisen isän ja mustan äidin lapsi. Hänen syntyessään rotujen sekoittumisesta saattoi saada vielä vankeutta.
-Trevor Noah on ammattikoomikko ja näyttelijä. Tämä näkyy siinä, että vaikeita asioita voi käsitellä myös paikoin huumorin keinoin.
-Traagisia kohtauksia on kun Trevor heitetään ulos autosta ja ääneen nauramista en pystynyt lopettamaan kun koko naapurusto tuli rukoilemaan sanomalehden päältä löytyneitä pökäleitä. Uskomattomia kohtauksia on myös kun Trevoria epäillään myymälävarkaudesta eivätkä kuulustelijat tunnista valvontakameroiden kuvista Trevoria, koska kamera näyttää niissä olevan Trevorin valkoisena.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viikon kirjakatsaus”

  1. Onpa monipuolinen ja kiinnostava luettelo/kirjakatsaus.

    Määrätietoisen luonnon monimuotoisuuden lisäämisen ansiosta puutarhaani on ilmestynyt pesimään siellä ennen näkymättömiä lintulajeja.
    Tästä innostuneena lähdinkin jatkamaan lintujen vähäpäästöisessä matkassa maailman ympäri ulottuvaa retkeäni lukemalla ja katselemalla tietokirjat :

    1) ” Le Grand Guide Ornitho- Les Oiseaux d’Europe, d’Afrique du Nord et du Moyen- Orient ” , suomeksi ” Suuri ornitologinen opas – Euroopan, Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän linnut ” .
    Kyseessä on ranskankielinen versio vuodelta 2009 olevasta englanninkielisestä teoksesta ” Collins Bird Guide ” .Kirjan teksti ja kartat ovat Lars Svenssonin , kuvitus ja kuvatekstit on Killian Mullarneyn ja Dan Zetterströmin kädestä.
    Tämä tarkkaselosteinen lintukirja on tehty Peter J. Grantin yhteistyöllä.

    2 ) Jennifer Ackermanin toimittama ” Le Génie des Oiseaux ” , ” Lintujen nerous”. Kirja kuvaa mainiosti ja hauskalla tavalla lintujen valtavia kykyjä, jotka ovat mahdollistaneet niiden olemassaolon miljoonia vuosia koko planeetallamme.
    Tietokirja, jota lukee kuin romaania.

    3 ) ” Le Traité des Oiseaux du Jardin ” , ” Tutkielma puutarhan linnuista ”.
    Kirjan ovat koonneet linnuista kiinnostunut luontoharrastaja Guilhem Lesaffre, luontoon ja ekologiaan erikoistunut toimittaja Catherine Levesque ja siivekkäisten terveydenhoitoon erikoistunut eläinlääketieteen tohtori Emmanuel Risi, joka on European Association of Avian Veterinarians -yhdistyksen jäsen. Kirjan on ansiokkaasti kuvittanut piirroksillaan François Debordes.

    Olipa opettavainen, värikäs ja musikaalinen matkareitti ! Ovi avautui tosiaankin lumottuun maailmaan.
    Kertokaa mitä kirjoja te muut Leon blogin seuraajat olette viimeksi lukeneet tai kuunnelleet ! Ja millaisen vaikutuksen ne ovat tehneet ?

Kommentointi on suljettu.

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli