327 henkilökohtaista tavaraa

Kesän kääntyessä lopuilleen oli aika tehdä kotona pieni tavarakatselmus.

Salaisena haaveenani on pystyä vastaamaan 100 tavaran haasteeseen eli selvitä arjessa alle 100 tavaralla. Esimerkiksi viime kesäloman aikana minulla oli käytössä neljän viikon reissulla yhteensä 69 henkilökohtaista tavaraa. Tämä kuitenkin vain kesäloman ajan.

Tällä hetkellä tilanne on se, että minulla on arjessa käytössä yhteensä 327 henkilökohtaista tavaraa. Noin vuosi sitten, kun kävin tavarat viimeksi perusteellisesti läpi, oli minulla 415 tavaraa. Hyvään suuntaan ollaan siis menossa, vaikka aika paljon on vielä tehtävää.

Hiukan yllättäen minulla on eniten vaatteita (113 kpl). Tämä johtuu lähinnä monista urheiluvarusteista. Toiseksi eniten on kirjoja (108 kpl), joista suurin osa on sellaisia, jotka säästän siitä syystä, että olen kirjoittanut tai kontribuoinut niihin tavalla tai toisella. Kolmanneksi suurimpana ryhmänä on erilainen it-infra eli tietokoneet, laturit, johdot, vanhat kovalevyt ja varmuuskopiot (71 kpl). Loput tavarat ovatkin sitten erilaisia päivittäistavaroita (avaimet, kortit, kynät jne.) ja pyörävarusteita (omistan esim 3 pyörää).

Mukaan ei ole laskettu kotimme yhteisiä tavaroita, kuten huonekaluja, astioita, petivaatteita tai työkaluja eikä puolisoni tai lasteni esineitä. Mukana ei ole myöskään esimerkiksi kellarissa olevia laatikoita (8 kpl), joissa on erilaisia vanhoja papereita vuosien varrelta.

Todellisuudessa minulla on siis käytössä huomattavasti suurempi tavaramäärä. Olen kuitenkin ajatellut, että suoraan voin vaikuttaa vain omiin henkilökohtaisiin tavaroihini enkä näin ollen painosta muita perheenjäseniä kohtuuttomasti vähentämään tavaroita, joita he haluavat käyttää.

Miksi tavaroita kannattaa olla vähän? Siksi, että näin järjestettävää ja huollettavaa on vähän. Kaikille on paikka ja kaikki on paikallaan, kuten ammattijärjestäjä Ilana Aalto sanoo. Asuinneliöitä ei tarvitse olla niin paljon kuin suomalaisilla keskimäärin. Tämä tarkoittaa isoa rahan säästöä. Kaiken lisäksi siivoamiseen, konmarittamiseen tai esimerkiksi tavarainventaarioon ei mene kuin korkeintaan tunti.

Onko joku blogini lukija päässyt tuohon 100 tavaran maagiseen rajaan ja miten se on onnistunut? Mielelläni kuulisin kokemuksia ja vinkkejä.

Kannattaa lukea myös tämä:

Testissä: KonMari ja tavaroista luopumisen taika eli pika-Maritus

Yksi kommentti artikkeliin ”327 henkilökohtaista tavaraa”

  1. Hesarissa olleen jutun mukaan ilmastoahdistus alkaa vähitellen hellittää, mutta ehkä kannattaisi myös lopettaa tämä tavaroiden laskeminen?

Kommentointi on suljettu.

Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.
Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.