Viikkopäiväkirja 49

Viikon yhteenveto: Vuoden vapaaehtoisten valinnan jälkimainingit, erätaukokeskuskustelu, OP Ryhmä lahjoitti vapaaehtoisten välityspalvelu hiiop100.fi:n Kansalaisareenalle, vapaaehtoisten päivä, STEA-avustusesitys, Oodin avajaiset ja loma Nuuksiossa.

Alla tarkemmin.

Maanantaina annoin haastattelun Ylen aamu-tv:lle vuoden vapaaehtoisen valinnasta. Samasta aiheesta oltiin yhteydessä aamulla myös Vantaan Sanomista ja Helsingin Uutisista. Myös MTV3 teki tosi hienon jutun valinnasta.

Vietyäni lapset kouluun ja päiväkotiin, pyöräilin toimistolle. Paikat olivat yllättäen hiukan jumissa edellisen päivän luistelusta. Viikottaisen toimistokokouksen ja lounaan jälkeen valmistelin tulevia esityksiä, kävin läpi sähköposteja sekä haastattelin mahdollista työkokeilijaa. Lisäksi sain tiedon, että olimme saaneet yhdessä kuuden muun järjestön kanssa seminaaripaikan SuomiAreenasta ensi kesänä. Mahtavaa!

Illalla osallistuin kolmen tunnin erätaukokeskusteluun kolmannen ja neljännen sektorin vapaaehtoistoiminnasta. Sini Hirvonen ja Maria Talvela vetivät keskustelua todella hyvin. Itselleni jäi mieleen, että lopulta hankausta ei niinkään ole 3. ja 4. sektorin välillä kuin pikemmin julkisen sektorin ja neljännen sektorin välillä. Yhteenveto keskustelusta löytyy täältä. Illan päätteeksi kirjoittelin vielä tuttuun tapaan omaelämäkertaa. Olen ottanut tavaksi kirjoitella sitä aina ennen nukkumaanmenoa klo 21-22 välillä.

Tiistaina aamulla luonnostelin Kansalaisareenan vuosikelloa ja pyöräilin sateessa GreenKey-tuomariston kokoukseen Hotelli Katajanokalle, jolle myönnettiin GreenKey-merkki. Puolen päivän aikaan julkaistiin iloinen uutinen. OP Ryhmä lahjoittaa vapaaehtoistoiminnan välityspalvelu Hiiop100.fi:n Kansalaisareenalle. Tiedote aiheesta täällä.

Iltapäivällä osallistuin SOSTEssa pienjärjestöjen verkostotapaamiseen, jossa muistutin järjestöjä seuraavan päivän vapaaehtoisten päivästä. Mieleeni tapaamisesta jäi seuraavia toteamuksia:

”Pulmaperustainen oppiminen”
”Järjestömaailman kvartaali tarkoittaa neljää vuotta
”Ajattele työyhteisöä, josta puuttuu kokonaan kyseenalaistava piikki”
”Ei siitä putoa kuin maton päältä lattialle”

Iltapäivällä hain lapset päiväkodista ja iltapäiväkerhosta ja olin illan lasten kanssa Annukan ollessa töissä.

Keskiviikkona vietettiin vapaaehtoisten päivää. Suomalaisista yli 15-vuotiaista 42% kertoo tehneensä keskimäärin 15 tuntia vapaaehtoistyötä viimeisen 4 viikon aikana. Jos yhden vapaaehtoistyötunnin arvo on 10 euroa, on tämän työn vuosittainen arvo noin 2,5 miljardia euroa. Teema nousikin yhdeksi Twitterin puhutuimmaksi aiheeksi Suomessa.

Aamupäivällä tuli tieto myös STEA:n avustusehdotukset vuodelle 2019. Kansalaisareenan osalta emme saaneet rahoitusta uusille hankkeille, mutta nykyisen toimintamme rahoitus kasvoi mukavasti. Vuodelle 2019 Kansalaisareena on saamassa yhteensä 411 508 euroa. Ilman tätä avustusta emme voisi Suomessa toimia vapaaehtoistoiminnan edistämiseksi.

Iltapäivällä pyöräilin oikeusministeriöön ja osallistuin Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan työjaoston kokoukseen. Keskustelimme mm. EU- ja hallitusohjelmavaikuttamisesta. Iltapäivällä palasin Kansalaisareenan toimistolle ja valmistelin mm. työajanseurantapohjan vuodelle 2019 sekä hoidin ja kävin läpi talousasioita.

Illalla liityin mukaan Lentolakkoon. Mukaan voi tulla osoitteessa: https://www.lentolakko.fi Yksilön valintojen ohella tarvitsemme toki myös lentoveron ja muita toimia lentämisen vähentämiseksi. Itse yritän olla lentolakossa niin pitkään, kun lentäminen aiheuttaa merkittävästi hiilidioksidipäästöjä. Olen hupilentänyt viimeksi vuonna 2007 häämatkalle Japaniin. Matkustelu maata pitkin avartaa!

Torstaina eli itsenäisyyspäivänä olin lasten kanssa Annukan ollessa töissä. Kävimme mm. Oodin avajaisissa. Helsinki on saanut mahtavan uuden tilan. Illalla nautimme perheen kesken vapaasta illasta.

Perjantaina ja lauantaina olimme koko perheen voimin lomalla Hotelli Nuuksiossa. Paikka on lasten suosikki. Kävimme uimassa hotellin altaalla, paistamassa makkaraa läheisellä laavulla ja nautimme Nuuksion upeista maisemista sekä istuimme Annukan kanssa iltaa.

Sunnuntaina kävin juoksemassa, kirjoittelin artikkelia Mannerheimin Lastensuojeluliiton Saamme vauvan -oppaaseen ja valmistelin tulevan viikon töitä, esimerkiksi puheenvuoroa siitä, mitä 9-12 vuotias eli 3-6-luokkalainen voi tehdä kestävän arjen, kiertotalouden ja kunnianhimoisen ilmastopolitiikan edistämiseksi. Illan olin lasten kanssa Annukan ollessa töissä.

Viikon mittaan sain luettua Albert Camusin klassikkoteoksen Rutto ja kuunneltua Björn Wahlroosin epävirallisen elämäkerran.

Jätä kommentti