Muovikassivero ja muovikassikielto Suomeen

Kuvakaappaus MTV3 Huomenta Suomen sivuilta.

Kävin tänään (16.1.2018) MTV3 Huomenta Suomessa keskustelemassa muovikasseista yhdessä Stockmannin kehitysjohtaja Nora Malinin kanssa. Koska lähetysaika on lyhyt, tässä kertauksena muutama tärkeä huomio aiheeseen liittyen.

Ensinnäkin koko kassikeskustelussa olennaista on kassin sisältö. Kannattaa muistaa, että kaikkein suurin asia luonnonvarojen käytön tai ilmastonmuutoksen suhteen on aina sillä, mitä kassin sisällä on. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota ensimmäisenä. Siis siihen, että ei osta mitään turhaan ja ostaa mahdollisimman vähän uutta.

Toisekseen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten kassin itse kuljettaa. Olennaista on tietysti välttää fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa liikkumista ja suosia lihasvoimaa (kävely, pyöräily) tai joukkoliikennettä. Jos pitää hankkia tai siirtää isompia asioita, tarjolla on myös monia ekologisia kuljetuspalveluita.

Kolmanneksi kaikkein paras valinta on kestokassi. Paperikassi on luonnonvarojen kulutuksen ja ilmaston kannalta muovikassiakin huonompi vaihtoehto. Kangaskassi tai biohajoavat kassit eivät nekään ole aina välttämättä sen parempia vaihtoehtoja kuin muovikassi.

Muovikasseja kannattaa välttää siitä syystä, että näin säästetään uusiutumattomia luonnonvaroja ja ehkäistään esimerkiksi merten muoviongelmaa. Usein muovikassit ovat myös hyvinvointitekijä. Ne näyttävät rumalta maisemassa ja vähentävät lähiluonnon hyvinvointivaikutuksia.

Miten muovikassien kulutusta saadaan kuriin? Kulutuskäyttäytymiseen vaikuttaa eniten saatavuus ja hinta. Käytännössä siis muovikassivero tai muovikassikielto ovat hyviä ja tehokkaita keinoja yhteiskunnan tasolla vähentää muovikassien kulutusta. Tähän suuntaan ollaan monin paikoin siirtymässä.

Lisäksi myös kaupalla on merkittävä rooli. Esimerkiksi S-ryhmä on lähtenyt poistamaan hedelmä- ja vihannesosastoilta (hevi) pieniä muovikasseja. Tämä on vähentänyt heidän osaltaan vuoden 2017 aikana hevi-muovikassien kulutusta 20 prosenttia. Käytännössä siis noin 52 miljoonaa muovikassia vähemmän. Tämä osoittaa, että myös yritysten yhteiskuntavastuulla on merkitystä. Toinen esimerkki on Stockmann. He ovat tehneet muovikasseista maksullisia vuoden 2017 syksyllä. Tämä on vähentänyt myös siellä muovikassien kulutusta merkittävästi.

Se, että monet toimijat ovat jo nyt Suomessakin tehneet kasseista maksullisia on mielestäni vahva viesti siihen suuntaan, että Suomessakin alkaisi olla edellytyksiä säätää muovikasseille vero tai jopa kieltää muovikassien käyttö kokonaan. Tähän varmasti tulevaisuudessa päädytäänkin.

Olennaista on kehittää muovikasseille myös vaihtoehtoja. Tässä kaupan alan toimijat ovat olleet onneksi aktiivisia. Ihmiset kaipaavat tavaroilleen kuljetusvälineitä ja toisaalta usein peruste kassin hankinnalle taitaa olla esim. sen käyttäminen roskapussina. Paljon suosiota saaneissa biohajoavissa pusseissa on ollut ongelmia niin biojätteen keräyksen kuin niiden kestävyydenkin suhteen.

Olennaista on, että roskakassien hankinnan vastuuta ei tulisi sysätä yksittäisille ihmisille. Esimerkiksi omassa taloyhtiössämme Helsingissä HSY toimittaa roskakatokselle biojätepussit. Meidän ei siis tarvitse itse huolehtia siitä, onko biojätteet varmasti pakattu oikeanlaisiin kasseihin.

Entä miten vapaaehtoistyö voisi liittyä muovikasseihin? Monellakin tapaa. Ensinnäkin läpi maailman historian kansalaistoiminnalla ja ihmisten vapaaehtoisella halulla vaikuttaa yhteisiin asioihin on saatu erilaisia lainsäädännöllisiä ja kulttuurisia muutoksia aikaiseksi. Muovikassiveron ja –kiellon suhteen olisi siis kansalaisvaikuttamisen paikka. Toisekseen ihmiset tekevät myös paljon pyyteetöntä vapaaehtoistyötä lähiympäristön siivoamiseksi tai yleisten rantojen ja vesistöjen puhdistamiseksi muoviroskasta. Esimerkiksi Roska päivässä –liikkeessä jokainen kerää vähintään yhden roskan ympäristöstä pois joka päivä.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus