Valtioneuvoston tulisi esittää perustelut Talvivaaran rahoittamiselle

STOPTalvivaara-mielenosoitusValtioneuvosto esittää Talvivaaralle 112 miljoonan euron lisärahoitusta. Kaivoksen sulkeminen maksaisi arviolta 300 miljoonaa euroa.

Miksi maan hallitus olettaa, että Talvivaaran toiminta muuttuu kannattavaksi, kun kaivosalan toimijat ovat puhuneet lompakoillaan ja tehneet selväksi, että eivät usko kaivoksen tulevaisuuteen?

Kuka on suositellut hallitukselle Talvivaaran rahoituksen jatkamista ja millä tieteellisellä, teknisellä tai kaupallisella perusteella?

Tässä tilanteessa läpinäkyvyys olisi ensiarvoisen tärkeää.

Rahojen laittaminen Talvivaaraan on erityisen irvokasta, sillä samaan aikaan ollaan leikkaamassa esimerkiksi luonnonsuojelun ja kehitysyhteistyön määrärahoja.

Hallituksen esityksen taustalla on ilmeisesti oletus siitä, että Talvivaaralla on kaupalliset edellytykset toimia. Bioliuotusprosessi ei ole kuitenkaan toiminut vielä missään vaiheessa Talvivaaran mittakaavassa. Näin ollen maamme istuva hallitus rakentaa tukipakettinsa pelkän toiveajattelun varaan.

Nyt olisi tärkeää, että puolueeton ulkopuolinen taho arvioisi kaivoksen tilanteen ja edellytykset toimia tulevaisuudessa. Ketä hallitus on asiassa konsultoinut? Mihin perustuu arvio, että valtion kannattaa investoida vielä 112 miljoonaa euroa kannattamattomaan ja laajoja ympäristöhaittoja aiheuttaneeseen yksittäiseen kaivokseen?

Yksityisen rahan puute tarkoittaa sitä, että yksityiset toimijat olettavat, että prosessi ei voi toimia kannattavasti.

Ennen lopullista päätöstä hallituksen tulisi osoittaa, että tilanne on toisin ja valtion kannattaa pumpata rahaa konkurssipesään. Aiemminhan ministeri Vapaavuori on todennut, että ilman yksityistä rahaa valtio ei lähde enää mukaan.

Leo Stranius
Suojelupäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto

Kirjoitus on julkaistu alunperin Suomen luonnonsuojeluliiton blogissa.

Jätä kommentti