Anna-Riikka Carlson: Kenelle koti ei ole tärkeä?

Anna-Riikka CarlsonVieraskynäblogissa kustantaja Anna-Riikka Carlson kirjoittaa vaalikeskustelusta ja normitalkoista.

Kenelle koti ei ole tärkeä?

Lapseni on siinä iässä, että häntä kiinnostaa, mitä tarkoittaa vasemmisto ja oikeisto ja monet muut poliittiset käsitteet. Samalla kun seuraan vaalikampanjoita lähempää kuin koskaan, mietin monen sloganin ja puheenvuoron äärellä, miten selittäisin sen kymmenvuotiaalle.

Mitä tarkoittaa koti perinteisenä arvona?

Ehkä työtä asunnottomien puolesta, jotta jokaisella olisi koti. Tai yhteisöllisyyttä, oven avaamista naapureille. Varmasti kaikenlaisia koteja kommuuneista kartanoihin. Tai mitä oikeastaan tarkoittaa, että arvostaa perhettä? Sitä, että pitää huolta lähimmistään ja kaukana asuvista vanhemmista, kummilapsista, keistä kaikista? Ei lapsiperheiden asioiden ajaminen voi kertoa perhekeskeisyydestä enempää kuin yksinasuvien tilanteesta huolehtiminen. Onko olemassa joku, joka ei arvosta läheisiä ihmissuhteita ja kattoa pään päällä?

Olin heittämässä vanhaa viemäriputkea roskikseen, kun lapsi totesi, ettei kukaan voi olla noin laiska. Jätteet lajitellaan, jotta emme hukkuisi roskaan. Tietenkin. Yhtä itsestään selvää kuin se, että vihreät arvot ovat jokaisen puolueen vaaliohjelmassa. Vihreillä ne ovat keskiössä. Tämä kuulostaa kymmenvuotiaasta ihan hyvältä. Sitä en kerro, että monissa keskusteluissa ilmastonmuutoksesta ja monista koko maapalloa koskevista kysymyksistä huolestuvaa kutsutaan viherpiipertäjäksi, pienten asioiden parissa puuhastelevaksi. En kiusaa lasta tällaisilla epäloogisuuksilla. Enkä kerro paljon pahemmista nimittelyistä, joita tutut kuulevat joka päivä. Sellaisista suljettaisiin pois neljäsluokkalaisten WhatsApp-ryhmästä.

Normitalkoot tarkoittaa sitä, että poliitikot haluavat karsia turhia sääntöjä, joiden säätäminen ja noudattamisen valvominen vievät liikaa aikaa, vaivaa ja rahaa. Kotona ei sääntöjä juurikaan tarvita, koska kaikki haluavat tehdä toistensa elämästä mukavaa eivätkä hankaloittaa sitä. Silti on joitain asioista, joita minä tiedän paremmin kuin sinä ja siksi otan niistä vastuun ja määräänkin välillä. Isommassa yhteisössä on enemmän pelisääntöjä, muuten moni päätyy etenemään kyynärpäillä eikä huomaa, mitä oma käytös muille aiheuttaa. Lapsesta kuulostaa loogiselta, että koko politiikka on yksiä normitalkoita, vanhentuneiden ja liian monimutkaisiksi osoittautuneiden sääntöjen purkamista ja korjaamista ja uusien luomista. Ja jatkuvaa keskustelua siitä, mikä kenenkin mielestä on turhaa ja mikä tarpeellista.

Päätän kertoa myös palvelusta, johon voi lähettää tarkistettavaksi minkä tahansa mediassa esitetyn väitteen, jonka todenperäisyyttä epäilee. Tämä on lapsesta jännittävää, eikä hän osaa vielä epäillä, että joku tahallaan väittäisi Suomen verotusta maailman korkeimmaksi tai alkoholia yleisimmäksi kuolinsyyksi, jos näin ei ole. On helpompi kertoa nettihuutelijoista, joiden solvaukset on jätettävä omaan arvoonsa kuin arvostetuista asiantuntijoista ja poliitikoista, jotka vääristelevät faktoja tai kertovat osan totuudesta. Kymmenvuotiaankin mielestä on rehdimpää kiroilla vihaisena kuin valehdella hymyillen.

Tunnustan, että olen joskus poissaoleva, kun olen seurannut keskustelua, jossa ei keskustella erilaisista mielipiteistä johonkin asiaan vaan jossa huudetaan toisen puheen päälle ja julistetaan, kuka on oikeassa, kuka väärässä ja kenen kaveritkin ajattelevat väärin. Vähän niin kuin koulunpihalla joskus, ennen kuin joku joukosta sanoo, että rauhoitutaan, tai opettaja tulee selvittämään tilanteen. Aikuisetkin siis kiusaavat joskus.

Mutta aikuisissa on paljon rohkeita, niin kuin lapsissakin. Niitä, jotka ajattelevat rohkeasti. Silloin kun on jotain sanottavaa, ei tarvitse huutaa. Ja niitä, jotka uskaltavat puolustaa niitä, joille huudetaan tai joiden ääni ei kuulu lainkaan.

Sunnuntaina kahden viikon päästä leivomme lapsen kanssa juustokakun vaalikahvilaan, jonka tuotto menee leirikoulurahastoon. Sitä ennen toivoisin, ettei yksikään ehdokas puhuisi minulle perheestä, kodista, työstä, säännöistä tai säästämisestä kuin pienelle lapselle, niin että kymmenvuotiaskin huomaa sanahelinän. Puhukaa minulle kuin aikuiselle, niin minä kerron sitten kaiken omin sanoin lapselleni.

Anna-Riikka Carlson

Anna-Riikka Carlson on WSOY:n kotimaisen kirjallisuuden kustantaja, joka seuraa intohimoisesti politiikkaa ja toivoo, että jokaisesta puolueesta eduskuntaan päätyy ihmisiä, joilla on kanttia kehua kilpailijaa, malttia kuunnella, rohkeutta kääntää takkia, jos oman näkemyksen muuttuminen sitä vaatii, ja jotka eivät kampanjan loppusuorallakaan keskity vastustajan vikoihin vaan omiin vaihtoehtoihin. 

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/