Anna-Riikka Carlson: Kenelle koti ei ole tärkeä?

Anna-Riikka CarlsonVieraskynäblogissa kustantaja Anna-Riikka Carlson kirjoittaa vaalikeskustelusta ja normitalkoista.

Kenelle koti ei ole tärkeä?

Lapseni on siinä iässä, että häntä kiinnostaa, mitä tarkoittaa vasemmisto ja oikeisto ja monet muut poliittiset käsitteet. Samalla kun seuraan vaalikampanjoita lähempää kuin koskaan, mietin monen sloganin ja puheenvuoron äärellä, miten selittäisin sen kymmenvuotiaalle.

Mitä tarkoittaa koti perinteisenä arvona?

Ehkä työtä asunnottomien puolesta, jotta jokaisella olisi koti. Tai yhteisöllisyyttä, oven avaamista naapureille. Varmasti kaikenlaisia koteja kommuuneista kartanoihin. Tai mitä oikeastaan tarkoittaa, että arvostaa perhettä? Sitä, että pitää huolta lähimmistään ja kaukana asuvista vanhemmista, kummilapsista, keistä kaikista? Ei lapsiperheiden asioiden ajaminen voi kertoa perhekeskeisyydestä enempää kuin yksinasuvien tilanteesta huolehtiminen. Onko olemassa joku, joka ei arvosta läheisiä ihmissuhteita ja kattoa pään päällä?

Olin heittämässä vanhaa viemäriputkea roskikseen, kun lapsi totesi, ettei kukaan voi olla noin laiska. Jätteet lajitellaan, jotta emme hukkuisi roskaan. Tietenkin. Yhtä itsestään selvää kuin se, että vihreät arvot ovat jokaisen puolueen vaaliohjelmassa. Vihreillä ne ovat keskiössä. Tämä kuulostaa kymmenvuotiaasta ihan hyvältä. Sitä en kerro, että monissa keskusteluissa ilmastonmuutoksesta ja monista koko maapalloa koskevista kysymyksistä huolestuvaa kutsutaan viherpiipertäjäksi, pienten asioiden parissa puuhastelevaksi. En kiusaa lasta tällaisilla epäloogisuuksilla. Enkä kerro paljon pahemmista nimittelyistä, joita tutut kuulevat joka päivä. Sellaisista suljettaisiin pois neljäsluokkalaisten WhatsApp-ryhmästä.

Normitalkoot tarkoittaa sitä, että poliitikot haluavat karsia turhia sääntöjä, joiden säätäminen ja noudattamisen valvominen vievät liikaa aikaa, vaivaa ja rahaa. Kotona ei sääntöjä juurikaan tarvita, koska kaikki haluavat tehdä toistensa elämästä mukavaa eivätkä hankaloittaa sitä. Silti on joitain asioista, joita minä tiedän paremmin kuin sinä ja siksi otan niistä vastuun ja määräänkin välillä. Isommassa yhteisössä on enemmän pelisääntöjä, muuten moni päätyy etenemään kyynärpäillä eikä huomaa, mitä oma käytös muille aiheuttaa. Lapsesta kuulostaa loogiselta, että koko politiikka on yksiä normitalkoita, vanhentuneiden ja liian monimutkaisiksi osoittautuneiden sääntöjen purkamista ja korjaamista ja uusien luomista. Ja jatkuvaa keskustelua siitä, mikä kenenkin mielestä on turhaa ja mikä tarpeellista.

Päätän kertoa myös palvelusta, johon voi lähettää tarkistettavaksi minkä tahansa mediassa esitetyn väitteen, jonka todenperäisyyttä epäilee. Tämä on lapsesta jännittävää, eikä hän osaa vielä epäillä, että joku tahallaan väittäisi Suomen verotusta maailman korkeimmaksi tai alkoholia yleisimmäksi kuolinsyyksi, jos näin ei ole. On helpompi kertoa nettihuutelijoista, joiden solvaukset on jätettävä omaan arvoonsa kuin arvostetuista asiantuntijoista ja poliitikoista, jotka vääristelevät faktoja tai kertovat osan totuudesta. Kymmenvuotiaankin mielestä on rehdimpää kiroilla vihaisena kuin valehdella hymyillen.

Tunnustan, että olen joskus poissaoleva, kun olen seurannut keskustelua, jossa ei keskustella erilaisista mielipiteistä johonkin asiaan vaan jossa huudetaan toisen puheen päälle ja julistetaan, kuka on oikeassa, kuka väärässä ja kenen kaveritkin ajattelevat väärin. Vähän niin kuin koulunpihalla joskus, ennen kuin joku joukosta sanoo, että rauhoitutaan, tai opettaja tulee selvittämään tilanteen. Aikuisetkin siis kiusaavat joskus.

Mutta aikuisissa on paljon rohkeita, niin kuin lapsissakin. Niitä, jotka ajattelevat rohkeasti. Silloin kun on jotain sanottavaa, ei tarvitse huutaa. Ja niitä, jotka uskaltavat puolustaa niitä, joille huudetaan tai joiden ääni ei kuulu lainkaan.

Sunnuntaina kahden viikon päästä leivomme lapsen kanssa juustokakun vaalikahvilaan, jonka tuotto menee leirikoulurahastoon. Sitä ennen toivoisin, ettei yksikään ehdokas puhuisi minulle perheestä, kodista, työstä, säännöistä tai säästämisestä kuin pienelle lapselle, niin että kymmenvuotiaskin huomaa sanahelinän. Puhukaa minulle kuin aikuiselle, niin minä kerron sitten kaiken omin sanoin lapselleni.

Anna-Riikka Carlson

Anna-Riikka Carlson on WSOY:n kotimaisen kirjallisuuden kustantaja, joka seuraa intohimoisesti politiikkaa ja toivoo, että jokaisesta puolueesta eduskuntaan päätyy ihmisiä, joilla on kanttia kehua kilpailijaa, malttia kuunnella, rohkeutta kääntää takkia, jos oman näkemyksen muuttuminen sitä vaatii, ja jotka eivät kampanjan loppusuorallakaan keskity vastustajan vikoihin vaan omiin vaihtoehtoihin. 

Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon