Harmaa on poliittinen väri

Lappeenranta LUTKostea harmaus on roikkunut lähes yhtäjaksoisesti Helsingin yllä jo neljän kuukauden ajan. Kurahousujen kiskominen ja nenien niistäminen alkaa puuduttaa. Eksyisipä päivään edes yksi auringonsäde!

Toivon silti, että tämä loputon harmaus ei unohtuisi ainakaan ennen huhtikuussa koittavia eduskuntavaaleja. Tänä keväänä päätetään nimittäin taas maamme energia- ja ilmastopolitiikan suunnasta neljäksi vuodeksi eteenpäin.

Vaikka menetettyjä hiihtokelejä on turha jäädä suremaan, ei ole tietenkään sattumaa, että koimme juuri historiallisen lämpimän helmikuun. Ilmaston lämpeneminen nakertaa, ja on nakertanut jo, neljää vuodenaikaamme.

Harmaa on poliittinen väri. Suhruinen talvi on poliittinen valinta. Ja silti me olemme maailmanlaajuisesti katsoen niitä, jotka kärsivät ilmastonmuuoksen vaikutuksista vähiten.

Nyt on oikea aika suuttua siitä, että lastemme pulkkakelit on viety. Että turvattomuus ja näköalattomuus lisääntyy. Me emme suostu tähän!

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) lähetti eduskuntavaaliehdokkaille kirjeen, jossa se maalaa eteemme energiamurroksen, kiertotalouden ja puhtaan veden tarjoamia mahdollisuuksia maailmalle ja suomalaiselle liiketoiminnalle.

LUT visioi muun muassa, että:

– Suomi siirtyy vuoteen 2030 mennessä suljettuihin teollisuuden ja yhteiskuntien vesikiertoihin
– Tuuli- ja aurinkovoiman pientuotanto kasvaa oikeudenmukaiseen nettotuntilaskutukseen siirtymisellä
– Kuntien lupakäyntännöt yhtenäistetään, ja sähkön mikrotuotannon määritelmä täydennetään vuosienenergiarajalla
– Teollisuuden energiatehokkuus paranee tukemalla teollisuuslaitosten sähköntuotantoa 3-5 vuotta ja maksamalla tuotetusta uusiutuvasta lisäsähköstä

Kiitos, rohkea LUT! On hienoa, että myöt tutkijat haluavat ottaa kantaa poliittiseen keskusteluun. 

Tämän haasteen otan vastaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Harmaa on poliittinen väri”

  1. Itse pitäisin varmana, että viimeistään vuonna 2030 on kaikille selvää että mitään ei ole tehtävissä. Tässä välillä voimme seurata miten takaisinkytkennät kiihdyttävät muutosta, ja miten yhteiskunnat yrittävät keksiä yhä monimutkaisempia keinoja vastata siihen. Mitä suuremmaksi ja monimutkaisemmiksi yhteiskunnat ehtivät sitä tuhoisampaa tulee romahduksesta. Lopulta joku lapsi kysyy, että miksi ette vain lopettaneet kasvua.

    On aika erikoista väittää, että Suomi olisi jotenkin enemmän turvassa ilmastonmuutokselta. Jos yhteiskuntia alkaa mennä enemmänkin nurin ilmastonmuutoksen vaikutuksesta, kuten nyt Syyria ja Irak, niin miten sitten jos ydinvoimalat ja ydinaseet ovat tuollaisilla alueilla? Kun kokonaiset kansat näkevät nälkää kuivuuden tai sitten vaikka tulvien takia, niin tuollainen skenaario tulee todeksi. Pakistan tulee heti mieleen. Tai sitten vain sattuu maanjäristys väärässä paikkaa ja ydinvoimala sanoo poks.

    Kun lehdistö ei seuraa mitenkään kiihtyvää ilmastonmuutosta, niin tällaiset maalailut näyttävät siltä itseltään, mutta kyllä esimerkiksi se metaani vapautuu ihan ilman median seurantaakin.

    Sitä päätyykin erikoiseen tilanteeseen, jossa suunnan tietää vaikka aikataulu on vielä vähän avoin, mutta senkin tietää että mitään ei tulla tekemään, koska talousjärjestelmä toimii irti ympäristöstään ja politiikkaa motivoi vain raha. Sitten kuullaan vain näitä talous- ja teollisuuspäättäjien vaatimuksia siitä, että heidän tulee saada myrkyttää ja päästellä ilman rajoitteita, ja vielä siten että he korjaavat tuotot ja muut imevät haitat. Poliitikkojakaan ei saa mitenkään seinää vasten vastaamaan mitä järkeä tässä on ja negatiivinen trendi vahvenee niin luonnossa kuin ilmastonkin osalta, ja ihmiset menettävät vähitellen toivonsa ja vaipuvat apatiaan, tai eivät koskaan edes ota asioista selvää ja kävelevät päin räplätessään kännykkäänsä. Toivonsa heittäneitä syyllistävät sitten poliitikot, jotka katsovat kansalaisella olevan vastuu taloudellisten ja poliittisten päättäjien teoista ja puhuvat meistä, kertomatta koskaan keitä meitä tarkoittavat, mutta samalla jakavat vastuun niille meille, vaikka ei minulta ole kukaan ainakaan mitään kysynyt.

    Energiaremontti ei ole ensimmäinen minun listallani, mutta jos lupaatte ottaa padot pois ensin Vantaanjoesta ja vaikuttaa siihenkin että mahdollisimman vähän luontoa rakennetaan pois luontokappaleilta Helsingissä, niin sitten pitää käydä äänestämässä. Mutta jos vihreä politiikka Helsingissä on sitä, että luonto rakennetaan täyteen cleantechiä ja energiaremonttia, eikä pienintäkään esimerkkiä ole näyttää siitä, että luonto saa lisää tilaa toimia vapaasti, niin ei sellaista voi kannattaa. Vaikka epäilisikin teknologisia ratkaisuja, niin täytyy sanoa että tämä Kokoomuksen tuho- ja tappopolitiikka Keskustan hurraamana on saanut näkemään, että äänestämättä jättäminenkin on huono protesti luonnon kannalta.

Kommentointi on suljettu.

Nyt en ole ”vain” triathlonisti vaan lisäksi myös kulttuuritriathlonisti! Olenhan suorittanut todestettavasti Lieksan kulttuuritriathlonin yhdessä lasten kanssa. 

Ensimmäisenä lajina oli kirjasto, toisena kulttuurikeskus ja lopuksi vielä Pielisen museo. 

Hieno konsepti Lieksan kaupungilta!

Hommaan kuului mulla bonuksena myös 100 km pyöräily Joensuusta Lieksaan ja uiminen Lieksanjoessa. Kulttuurikohteiden vaihdot mentiin juoksujalkaa, että ehdittiin vielä junalle ja illaksi takaisin Joensuuhun. 

#lieksa #kulttuuritriathlon #triathlon
Turun linja-autoasemalla polkupyörätarvikkeiden automaatti! Milloin näitä tulisi Helsinkiin? Tai muualle?
Eilen 12 tuntia meditointia, tänään melkein 12 tuntia pyöräilyä: Helsinki - Karkkila - Forssa - Loimaa - Turku - Uusikaupunki.
Tämä oli hieno! Kiitos @terike.haapoja
Tein torstaina omatoimisen tritathlonin täydenmatkan. Miten paljon tämä kuluttaa energiaa ja mitä söin suorituksen aikana?

Katsoin, että koko päivän aikainen energiankulutukseni oli Ouran mukaan 11 834 kcal, joista ”aktiivisia” kaloreita oli 9654 kcal. Normaali minun ikäiseni ja kokoiseni henkilön lepokulutus on vuorokaudessa noin 2000 kcal. 

Eli 3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja maratonin juokseminen on sen verran pitkäkestoinen ja energiaa kuluttava suoritus, että siinä pitää pystyä ohessa jo vähän syömään ja juomaan jotain. 

Mitä sitten söin/tankkasin suorituksen aikana?

Tässä lista ja arvio kaloreista:
-banaani, 100 kcal
-nuudeleita soijarouheella, 400 kcal
-4 x vauhtikarkki, 168 kcal
-6 x ruispalaleipää, 438 kcal
-6 x margariini leivän päälle, 210 kcal
-6 x leikkele leivän päälle, 220 kcal
-pastaa soijarouheella, 600 kcal
-8 dl smoothieta, 720 kcal
-4 dl appelsiinimehua, 180 kcal
-4 x Mariannekarkki, 80 kcal
-suklaajäätelötötterö, 200 kcal
-urheilujuomaa 2,25 l, 600 kcal
-nesteyttävä elektrolyyttijuoma 3 l, 21 kcal
-vesi 2 dl, 0 kcal

Yhteensä 3937 kcal

Näiden lisäksi söin aamupalaksi ennen uintiin lähtöä omenan ja puuroa, 500 kcal. 

Kulutus suorituksen aikana Garmin 965 urheilukellon mukaan: 
-uinti 903 kcal
-pyöräily 3725 kcal
-juoksu 2750 kcal
Yhteensä: 7378 kcal

Näin ollen energiavajetta tuon vuorokauden aikana tuli yhteensä noin 3000 kcal - 7000 kcal. Seuraavina päivinä kannattaa siis syödä hyvin!

Ja oheisessa kuvassa on kaupasta ostamiani tai kaapeista varaamiani eväitä noin 10 000 kcal edestä, joita ajattelin suorituksen aikana syödä. Lopulta menin kuitenkin fiiliksen mukaan eli söin sitä mitä mieli teki.
Se oli kaukainen haave. Täysmatkan triathlonin (3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja 42,2 km juoksu) eli ironman suorittaminen tuntui täysin tavoittamattomalta. 

Olin kyllä käynyt toisinaan uimassa muutaman kilometrin, pyöräillyt pitkiä matkoja ja juossut maratoneja sekä tehnyt yhden puolimatkan, mutta ironman eli kaikki nuo peräkkäin tuntui utooppiselta ja täysin saavuttamattomalta. 

Sitten löysin syksyllä 2022 Helsinki Triathlon seuran ja hurahdin harjoitteluun. Huomasin, että nautin harjoittelusta suunnattomasti, mutta kilpailu tai tapahtumat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Viime kesänä vastoin omia odotuksia tein ensimmäisen töysmatkani (omatoimisesti) juuri alle 50-vuotiaana. 

Tavoitteiden saavuttaminen luo helposti uusia tavoitteita. Odotushorisontti uhkaa karata kauemmaksi. 

Päässäni syntyi ajatus, että olisi kiva olla tehtynä ironman alle viiskymppisejä ja sen lisäksi myös yli viisikymppisenä. Viimeisen vuoden ajan olen harjoitellut vähän kevyemmin, mutta riittävästi ja peruskunto on aika hyvä vuosien harjoittelun myötä. Eilen kesäloman ensimmäisenä päivänä olin taas viime vuoden tapaan uimassa, pyöräillemässä ja juoksemassa. 

Ja se oli siinä! Toinen Käpylä-ironman tehtynä, nyt yli viisikymppisenä. Vaikka harjoittelu itsessään on parasta niin kyllähän tästäkin tulee hyvä olo! Tästä on hyvä aloittaa loma. Hyvää kesää kaikille! 

Mutta mitä seuraavaksi?

Iso kiitos valmentaja @kirsipaivaniemi ja @helsinkitriathlon kun mahdollistatte unelmien tekemisen todeksi ja kiitos kaikille kanssatreenaajille sekä kovasti tsemppiä tuleviin harjoituksiin ja koitoksiin. Nähdää taas treeneissä!

#triathlon #helsinkitriathlon #käpylä
Aika paljon puhutaan lentomatkustamisen päästöistä ja hyvä niin. Entäs laivamatkustamisen päästöt? 

Riippuen laivatyypistä ja matkustustavasta Helsingistä Tallinnaan syntyy noin 6 kgCO2 päästöt (81 km, 74 gCO2/km/henkilö) ja Helsinki Tukholma välillä melkein kolminkertaisesti enemmän eli noin 21,6 kgCO2 päästöt (400 km, 54 gCO2/km/henkilö). Kahdensuuntainen matka tietysti tuplaa nuo päästöt. 

Vertailun vuoksi liikennekäytössä oleva auton keskimääräiset päästöt Suomessa ovat 136 gCO2e/km. Eli edestakainen Helsinki-Tallinna väli laivalla vastaa noin 88 km autoilua ja edestakainen Helsinki-Tukholma väli vastaa noin 318 km autoilua. 

Jos haluaa matkustaa esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan tai Eurooppaan, kannattaa ilmastonäkökulmasta matkustaa junalla Kemin ja Haaparannan kautta. Käytännössä tuon noin 2000 km junamatkan päästöt ovat noin seitsemäsosa laivamatkan päästöistä eli noin 1,5 g/km/henkilö eli yhteensä noin 3 kgCO2. Linja-auton päästökerroin matkustajakilometriä kohti on kymmenkertainen junaan verrattuna eli noin 15 g/km/henkilö. Autolla tätä väliä ei laivaan verrattuna kannata ajaa, koska auton päästöt olisivat edestakaisin Helsingistä Tukholmaan pohjoisen kautta matkustettaessa peräti 544 kgCO2e. 

Myöskään pyörällä tuota matkaa ei kannata tehdä. ChatGPT:n arvion mukaan pyöräilyn aiheuttama lisäenergiankulutuksen tarve vegaaniruokavaliolla on 5-15 gCO2e/km eli lisäpäästöjä tulee Helsingistä Tukholmaan pyöräillessä yhteensä 10-30 kgCO2e. Varsinkin sekaruokavaliota noudattavan kannattaa matkustaa pyörän sijaan junalla, koska sekaruokavalion päästöt pyöräillessä voivat olla jopa 50 g/km CO2e. 

Fiksuinta on tietysti hakea elämyksiä ja vaihtelua arkeen tai lomaan niin läheltä, että ei tarvitsisi matkustaa juuri lainkaan. Lähimetsään pääsee kävellen ja naapurikuntaan polkupyörällä. 

#maatapitkin
Hyvää kesäpäivänseisausta! Vähän oli kylmät vedet uida, mutta maisemat oli kesäillassa upeita!
Tein kolmen päivän Firstbeat-mittauksen. Pidin sykettä ja sykevälivaihtelua mittaavia antureita kiinni kehossa kolmen vuorokauden ajan. 

Kiinnostavia tuloksia! Vihdoin sain selityksen lyhyille yöunilleni. Pärjään siitä syystä lyhyillä (keskimäärin noin 6h) yöunilla, koska unen aikainen palautuminen on niin hyvää. Tässä mittauksessa peräti 96% unestani on palauttavaa. Uneni on siis parempaa kuin suurimmalla osalla väestöä, joka nukkuu 7-9 tuntia. 

Liikunta oli odotetusti erinomaisella tasolla vaikka mittausjakson aikana oli kevyt viikko. Ilahduttavaa oli, että palautuminen lähti lyhyiden treenien tai kuntoilun jälkeen aina välittömästi käyntiin. Paitsi pidemmän pyöräilyn (4h) jälkeen keho oli tunteja stressitilassa. Tämä osoitti hyvin, että pitkiä tai kovia treenejä ei todellakaan kannata tehdä illalla. 

Hiukan yllättäen aamut olivat mittauksen pohjalta aika stressaavia. Tässä selitys saattaa olla siinä, että mulla on niin paljon ”hyviä” aamurutiineja (veden juonti, hedelmän syönti, kirjan lukeminen, venytely, 7 minute workout ja aamupala) että näistä itsestään kasaantuu vain liikaa. Yllätys oli myös se, että lounaat tai päivälliset olivat stressaavia siinä missä etä- tai läsnäkokoukset (vähän palaverista riippuen) olivat keholle kevyitä ja välillä jopa palauttavia. 

Mittausjaksoon osui myös yksi lepopäivä treenistä. Sunnuntaina tein siis neljän tunnin pyöräilyn ja maanantaina oli lepopäivä. Olkoon, että lepopäiväänkin kuului venyttelyt, 7 minute workout ja noin 25 km arkipyöräilyä. Ei kuitenkaan yhtään treeniä. Palautumista ei kuitenkaan tapahtunut mitenkään erityisen paljon maanantain aikana vaan tänä näkyi vasta tiistaina, jossa päivän aikainen palautuminen oli korkeaa vaikka tein venyttelyiden ja 7 minute workoutin lisäksi aamulla kevyen juoksun ja töiden jälkeen tunnin uintitreenin sekä päivän mittaan noin 20 km arkipyöräilyö. 

Koko jakson palauttavin hetki (jos yöunia ei lasketa mukaan) oli se kun olin tiistaina iltapäivällä toimistolla kollegoiden kanssa. Stressaavin jakso taas oli sunnuntaina kotona lasten kanssa pitkän pyörälenkin jälkeen. 

Mittauksen mukaan leposykkeeni oli 41, maksimisyke 178 ja HRV keskimäärin 54.

@firstbeat.suomi
Hyvää juhannusta!
Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon