Harmaa on poliittinen väri

Lappeenranta LUTKostea harmaus on roikkunut lähes yhtäjaksoisesti Helsingin yllä jo neljän kuukauden ajan. Kurahousujen kiskominen ja nenien niistäminen alkaa puuduttaa. Eksyisipä päivään edes yksi auringonsäde!

Toivon silti, että tämä loputon harmaus ei unohtuisi ainakaan ennen huhtikuussa koittavia eduskuntavaaleja. Tänä keväänä päätetään nimittäin taas maamme energia- ja ilmastopolitiikan suunnasta neljäksi vuodeksi eteenpäin.

Vaikka menetettyjä hiihtokelejä on turha jäädä suremaan, ei ole tietenkään sattumaa, että koimme juuri historiallisen lämpimän helmikuun. Ilmaston lämpeneminen nakertaa, ja on nakertanut jo, neljää vuodenaikaamme.

Harmaa on poliittinen väri. Suhruinen talvi on poliittinen valinta. Ja silti me olemme maailmanlaajuisesti katsoen niitä, jotka kärsivät ilmastonmuuoksen vaikutuksista vähiten.

Nyt on oikea aika suuttua siitä, että lastemme pulkkakelit on viety. Että turvattomuus ja näköalattomuus lisääntyy. Me emme suostu tähän!

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) lähetti eduskuntavaaliehdokkaille kirjeen, jossa se maalaa eteemme energiamurroksen, kiertotalouden ja puhtaan veden tarjoamia mahdollisuuksia maailmalle ja suomalaiselle liiketoiminnalle.

LUT visioi muun muassa, että:

– Suomi siirtyy vuoteen 2030 mennessä suljettuihin teollisuuden ja yhteiskuntien vesikiertoihin
– Tuuli- ja aurinkovoiman pientuotanto kasvaa oikeudenmukaiseen nettotuntilaskutukseen siirtymisellä
– Kuntien lupakäyntännöt yhtenäistetään, ja sähkön mikrotuotannon määritelmä täydennetään vuosienenergiarajalla
– Teollisuuden energiatehokkuus paranee tukemalla teollisuuslaitosten sähköntuotantoa 3-5 vuotta ja maksamalla tuotetusta uusiutuvasta lisäsähköstä

Kiitos, rohkea LUT! On hienoa, että myöt tutkijat haluavat ottaa kantaa poliittiseen keskusteluun. 

Tämän haasteen otan vastaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Harmaa on poliittinen väri”

  1. Itse pitäisin varmana, että viimeistään vuonna 2030 on kaikille selvää että mitään ei ole tehtävissä. Tässä välillä voimme seurata miten takaisinkytkennät kiihdyttävät muutosta, ja miten yhteiskunnat yrittävät keksiä yhä monimutkaisempia keinoja vastata siihen. Mitä suuremmaksi ja monimutkaisemmiksi yhteiskunnat ehtivät sitä tuhoisampaa tulee romahduksesta. Lopulta joku lapsi kysyy, että miksi ette vain lopettaneet kasvua.

    On aika erikoista väittää, että Suomi olisi jotenkin enemmän turvassa ilmastonmuutokselta. Jos yhteiskuntia alkaa mennä enemmänkin nurin ilmastonmuutoksen vaikutuksesta, kuten nyt Syyria ja Irak, niin miten sitten jos ydinvoimalat ja ydinaseet ovat tuollaisilla alueilla? Kun kokonaiset kansat näkevät nälkää kuivuuden tai sitten vaikka tulvien takia, niin tuollainen skenaario tulee todeksi. Pakistan tulee heti mieleen. Tai sitten vain sattuu maanjäristys väärässä paikkaa ja ydinvoimala sanoo poks.

    Kun lehdistö ei seuraa mitenkään kiihtyvää ilmastonmuutosta, niin tällaiset maalailut näyttävät siltä itseltään, mutta kyllä esimerkiksi se metaani vapautuu ihan ilman median seurantaakin.

    Sitä päätyykin erikoiseen tilanteeseen, jossa suunnan tietää vaikka aikataulu on vielä vähän avoin, mutta senkin tietää että mitään ei tulla tekemään, koska talousjärjestelmä toimii irti ympäristöstään ja politiikkaa motivoi vain raha. Sitten kuullaan vain näitä talous- ja teollisuuspäättäjien vaatimuksia siitä, että heidän tulee saada myrkyttää ja päästellä ilman rajoitteita, ja vielä siten että he korjaavat tuotot ja muut imevät haitat. Poliitikkojakaan ei saa mitenkään seinää vasten vastaamaan mitä järkeä tässä on ja negatiivinen trendi vahvenee niin luonnossa kuin ilmastonkin osalta, ja ihmiset menettävät vähitellen toivonsa ja vaipuvat apatiaan, tai eivät koskaan edes ota asioista selvää ja kävelevät päin räplätessään kännykkäänsä. Toivonsa heittäneitä syyllistävät sitten poliitikot, jotka katsovat kansalaisella olevan vastuu taloudellisten ja poliittisten päättäjien teoista ja puhuvat meistä, kertomatta koskaan keitä meitä tarkoittavat, mutta samalla jakavat vastuun niille meille, vaikka ei minulta ole kukaan ainakaan mitään kysynyt.

    Energiaremontti ei ole ensimmäinen minun listallani, mutta jos lupaatte ottaa padot pois ensin Vantaanjoesta ja vaikuttaa siihenkin että mahdollisimman vähän luontoa rakennetaan pois luontokappaleilta Helsingissä, niin sitten pitää käydä äänestämässä. Mutta jos vihreä politiikka Helsingissä on sitä, että luonto rakennetaan täyteen cleantechiä ja energiaremonttia, eikä pienintäkään esimerkkiä ole näyttää siitä, että luonto saa lisää tilaa toimia vapaasti, niin ei sellaista voi kannattaa. Vaikka epäilisikin teknologisia ratkaisuja, niin täytyy sanoa että tämä Kokoomuksen tuho- ja tappopolitiikka Keskustan hurraamana on saanut näkemään, että äänestämättä jättäminenkin on huono protesti luonnon kannalta.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/