Pentti Stranius: Vähän karvas jälkimaku

Vähän karvas jälkimaku Pentti StraniusJoulukuun mielenkiintoisin kirjakokemus oli isäni Pentti Straniuksen kirjoittama tuore novellikokoelma Vähän karvas jälkimaku.

Teemana on kuolema, mutta mukana teksteissä ovat voimakkaasti läsnä myös viina ja Kannus.

Itse luin novellikokoelmaa dokumentaarisena kuvauksena lapsuuteni maisemista. Tämä antaa tekstiin tietysti oman säväyksen. Ovathan siinä voimakkaasti läsnä isovanhempani ja monet isäni kaverit, jotka muistan itsekin omasta lapsuudestani.

Novellikokoelmasta tuleekin mieleen 2000-luvun vastaava aikalaiskuvaus, Jani Saxellin romaani Minä, Lotta ja Päivikki. Tosin sillä erolla, että Saxell on sentään omassa teoksessaan pyrkinyt häivyttämään todellisten henkilöiden nimet. Isäni ei ole tätä juurikaan tehnyt. Suurin osa kirjassa esiintyvistä henkilöistä on siellä mukana ihan omalla nimellään. Olkoonkin, että monet jutut ovat vahvasti liioiteltu.

Samalla novellikokoelma on mielenkiintoinen sukupolvikuvaus. 1950-luvulla syntyneelle isälleni avainkokemus tuntuu olevan viina ja sitä seuraava rappioelämä. Tässä ajassa ja varsinkin omassa arjen kuplassa tämä tuntuu kaukaiselta.

Yhtä kaikki. Vähän karvas jälkimaku on värikkäästi, hienosti ja paikoin hauskastikin kirjoitettu teos, jonka tarinat vievät mukanaan. Samalla pääsee kurkkaamaan millaisesta maisemasta itsekin olen ponnistanut. Tuntuu hienolta, kun isovanhempani rakas mökki Kannuksen Parsialassa siinä raviradan vieressä saavat itselleen kauniin muistokirjoituksen.

Isäni tituleeraa itseään ryysyköyhälistön kasvatiksi, joka on oppinut pätkätyöläisyyden ja freelancerin niukan elämän myötä vaatimattomaksi sivulliseksi. Todellisuudessa isäni on tehnyt huikean luokkahypyn huutolaistytön lapsesta akateemisesti koulutetuksi tietotyöläiseksi ja tutkijaksi.

Novellikokoelman todelliset sankarit ovatkin kovia kohdanneet isovanhempani. Varsinkin mummoni. Hän menetti elämänsä eri vaiheissa traagisesti neljä lastaan. Kolme tulipalossa ja yhden sairauden myötä. Lisäksi mummoni kasvatti myös minut. Asuin Kannuksessa mummoni ja pappani luona lähes viiden vuoden ajan isäni opiskellessa Pietarissä. Sen jälkeenkin Kannuksen mökki toimi kotipaikkanani lukemattomat kesä- ja joululomat.

Kiitos rakas mummoni! Sinun muistoasi kunnioittaen on nimetty myös yksi omista lapsistani.

Isälleni kirjan kirjoittaminen on varmasti tehnyt hyvää. Toivottavasti saan jatkossakin vielä lukea hänen tuotoksiaan.

Suosittelen! Isäni kirjoituksia voi lukea myös Kansanuutisten blogista.

4 kommenttia artikkeliin ”Pentti Stranius: Vähän karvas jälkimaku”

  1. Kiitos blogistasi, Leo,
    olet ehkä aivan turhan lempeä isukkiasi kohtaan tässä ”kirja-arviossasi”.
    Tähän ikään mennessä olen oppinut kestämään aika rankkaakin kritiikkiä, erityisesti mielipidekirjoituksistani, blogistani ja muista Öisinajattelijan mietteistäni.

    Yhden asian haluan korjata: Avainkokemukseni nuoruudesta tai Kannuksesta ei ole viina eikä rappioelämä,
    vaan SYRJÄÄN SYSÄTTYJEN KÖYHYIEN IHMISTEN ELÄMÄNARVO, HEIDÄN PUOLUSTAMISENSA JA NOSTAMISENSA näissäkin novelleisa; ja yleensä inhimillisyys. Viina on seuraus monista asioista ja aikamoinen kansantauti niin siellä Hesassa kuin Pohjanmaalla ja täällä susirajalla. Muistanet Leo, että joskus 1980-luvun lopulla elämäni, elämämme oli aika rankkaa, mutta siinäkin tilanteessa toimin pari vuotta Helsingin asunnottomien, VVA ry:n ASUKKI-lehden päätoimittajana. VVA ry on edelleen asunnottomien asiaa ajava yhdistys ja tekee hienoa työtä siellä, minne useimmat poliitikot eivät koskaan eksy – lukuunottamatta joitakin vasemman laidan kulkijoita…

    Öisinajattelija

    Vastaa
  2. Vielä pari sanaa, en malta olla lisäämättä.
    Kirjoitit Leo upeasti äidistäni, mummostasi, näin:

    ”Kiitos rakas mummoni! Sinun muistoasi kunnioittaen on nimetty myös yksi omista lapsistani.”.

    Äitini, mummosi Mirjami, huutolaistyttö, ei parempaa KIITOSTA voisi saada. Se hänelle hyvin riittää, tiedän, siellä jossakin hän yhä silittää päätäsi, kertoo tarinoitaan omasta lapsuudestaan. Sukupolvien ketju on loputon.
    ..
    Vaikka Öisinajattelija tuntee loputonta syyllisyyttä huonosta isyydestään, erityisesti suhteessa vanhimpiin lapsiini, tiedän tarkalleen myös sen,
    että Kannus-Parsialassa, Raviradan kupeessa olet Sinä, leo oppinut aika paljon ihmisyyttä, tasa-arvoa ja kaikenlaisten immeisten kunnioitusta. Sekä vaarisi että mummosi kuuluivat niihin köyhiin, kärsiviin ja syrjäytettyihin vähäosaisiin, jotka aina antoivat yösijan kulkumiehille, ruokaa naapurin nälkiintyneille, leiripaikan pihalla mustalaisille., anteeksi romaneille. En ikimaailmassa itse unohda sitä miten isä ja äiti hoitivat kotona pyörätuolissa istuneen veljeni Pertsan, osan aikaa myös liikuntakyvytömän tätini Selman.

    Nämä ovat asioita, jotka ovat opettaneet näköjään myös Sinua(?). Itse joskus ohitin ne ns. ”normaaleina”. Kun meidän pienessä mökissä Kannuksessa kävi jopa ulkomaalaisia ystäviä, sama suhtautuminen jatkui. Yhä hämmästelen vanhempieni avarakatseisuutta ja ihmettelen mistä se mahtoi johtua? Ainakin se suhtautuminen on siirtynyt sinuunkin: värillä ei väliä, ei uskonnolla, ei rahalla eikä maailmankatsomuksellakaan. Maailma on pieni, se on meidän yhteinen pallomme, myös Kannuksesta katsottuna.

    Arvatkaapa vain, Suomen ja erityisesti Hgin punaiset ja vihreät, paljonko sossu, kunta tai valtio avusti noissa em. lähihoitajahommissa 1950-60-70-luvuilla? Miettikää, kuka tämän valtakunnan hyvinvointivaltiota rakensi? Kyllä se oli demokratiasta sodan jälkeen oikeasti ja oikeutetusti nauttiva työväki ja sen edustus parlamentissa, kunnisssa jne.

    Ja onko meillä varaa sitä purkaa ja siirtää hyvinvointivaltiomme rakennuspuut ja esim sote yksityisille noin vain? Emme me, isot ikäluokat nyt eläkkeelle siirtyessämme ihan kaikki ole niitä, jotka vain nauttivat teidän nuorten panoksestanne. MEISSÄKIN ON YHÄ KÖYHIÄ, LEIPÄJONOISSA!Mekin teimme jotakin. Tehkää perässä…ja varmasti teette paremmin, sen uskon. Uskon myös punavihreään todellisuuteen,siihen, että kerskakulutus on ohi, kohtuus oikea elämäntapa, energiaa pitää säästää, ilmastoa varjella,
    USKON siihen uudenlaiseen punauisen vihertävään maailmankatsomukseen, mihin poikani Leo voisi olla oiva opas: mies joka elää kuin puhuu”
    Öisinajattelija

    Vastaa
    • Kiitos tärkeistä ja hyvistä kommenteista Pentti! Tosi hyvät huomiot. Kyllä. Kyse on nimen omaan ”syrjään sysättyjen köyhien ihmisten elämänarvosta, heidän puolustamisesta ja nostamisesta.” Tuo oli hyvin muotoiltu.

      Kannuksessa romanien ja kulkureiden kanssa aikaa viettäneenä tosiaan opin sen, että me kaikki olemme ihmisiä, joita on syytä kunnioittaa. Oli todella hienoa, että isovanhempani tarjosivat pienestä mökistään katon ja ruokaa aina kaikille tulijoille.

      Vastaa
  3. Onpa teillä molemmilla tosi romanttisia muistelmia vanhemmistani ja elämästä kotimökilläni Kannuksen Parsialassa ! Vain kirjoissa tällaista elämää voikin kuvitella! Teillä näkyykin olevan kovin valikoiva mielikuvitus ! Minulla on siellä pitempään eläneenä ihan toisenlaisia muistoja, joissa ei ole mitään romantiikkaa tai edes avarakatseisuutta. Eivätkä he olleet Kannuksessa toki ainoita ( ulkomaalaisiakin ) meidän ystäviämme ” normaaleina ” hyväksyneitä.
    Vanhempani Mirjami ja Onni eivät tykänneet ollenkaan romaneista, vaan pelkäsivät näitä. Heille ei annettu leiripaikkaa pihalla, enkä ole koskaan nähnyt tai edes kuullut heitä majoitetun mökissä. Romanit asustivat omissa oloissaan raviradan puolella silloin, kun kiertelivät nurkilla, ja vain hakivat vettä mökiltä. Mökillä asuessani kävin monesti keskustelemassa heidän kanssaan raviradan laidalla ja juomassa heidän suolalla maustettua kahviaan !
    Vanhempani eivät tarjonneet suinkaan ” katon ja ruokaa ” ihan kaikille tulijoille. Eikä meillä majoitettu ketä tahansa ” kulkureita ” , vain muutamalle pitkäikaiselle tuttavalle tarjottiin yösija ja ruokaa silloin kun he tulivat vierailulle. Tämä oli ihan tavanomaista siihen aikaan, eikä vain meillä.
    Olen usein miettinyt kirjoittaisinkin tästä aiheesta minäkin kirjan, koska minulla on paljolti erilaiset näkemykset ja ennenkaikkea kokemukset …mutta en katso vanhempieni ja heidän elämänsä julkistamista suotavaksi, sen verran heitä kunnioitan. Eivätkä he vaatimattomina ihmisinä sitä varmaan itsekään olisi halunneet. Olen lukenut tuon em.veljeni Pentin kirjan. Siitä jäi tosiaan hieman karvas jälkimaku. Siinä esiintyy pääosassa viina. Hänen muita teoksiaan en ole lukenut. Tätä aihetta sivuavaa Leon kirjaa en ole lukenut.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/