Mitä jäi käteen Lähiöst linnaan -mielenosoituksesta?

Lähiös linnaan Leo StraniusKävin 8.12.2014 MTV3 Uutislivessä keskustelemassa itsenäisyyspäivänä järjestetystä Lähiöst linnaan -mielenosoituksesta.

Pidän itse avointa ja väkivallatonta kansalaistoimintaa olennaisena osana demokratiaa.

Esimerkiksi vallan keskittymisen vähentäminen ja tuloerojen kaventaminen ovat tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä. On harmillista, että omaisuuden vahingoittaminen vie kaiken huomion tärkeältä asialta.

Linnan juhlat ovat kuitenkin sen verran houkutteleva symbolinen kohde, että tulemme varmasti näkemään vastaavia mielenilmauksia jatkossakin. Varsinkin kun julkisuus luo etukäteen odotuksia, joita jotkut mielenosoittajat sitten toteuttavat ja joihin poliisi helposti tahtomattaan omalla toiminnallaan provosoi.

Ohessa kuuden kohdan pika-analyysia tilanteesta.

1.Suomalainen toimintakulttuuri. Suomalaiseen mielenosoituskulttuuriin istuu huonosti omaisuuden vahingoittaminen. Siinä missä Etelä-Euroopassa ja Ranskassa ikkunoiden rikkoutuminen mielenilmaisun yhteydessä on aika yleistä, aiheuttaa se Suomessa lähes poikkeuksetta suuren kohun. Kuitenkin tällaisia tihutöitä tehdään myös Suomessa viikonloppuisin ja isojen juhlien yhteydessä. Mielenosoitusten yhteydessä tehtävät tihutyöt Suomessa vievät keskustelun sivuun itse asiasta.

2. Tavoitteet keinojen takana. Mielenosoitus kertoo omaa tarinaa siitä, että pinnan alla kuplii. Sosiaalinen eriarvoisuus, tuloerot, yhtiövalta ja ylipäätään vallan keskittyminen ovat aitoja ongelmia, joihin kannattaa etsiä ratkaisua. Vaikka omaisuuden vahingoittamista ei hyväksyisikään, kannattaa kuunnella huolella mielenosoittajien julkituotuja vaatimuksia.

3. Symbolinen kohde. Linnan juhlat ja itsenäisyyspäivä ovat symbolinen kohde huomiotaloudessa erilaisille mielenosoituksille ja protesteille. Vastaavia tulemme varmasti näkemään jatkossakin. Välillä enemmän ja välillä vähemmän.

4. Ennakko-oletukset toteuttavat itsensä. Ennakkoon käyty julkinen keskustelu mahdollisesta väkivaltaisesta mielenosoituksesta on omiaan ruokkimaan omaisuuden vahingoittamista. Tiedotusvälineet luovat jyrkän vastakkainasettelun ja osa mielenosoittajista astuu juuri siihen rooliin, jota heiltä odotetaan. Tämä on omiaan houkuttelemaan mukaan toimijoita, joiden tavoitteena on osallistua mielenosoituksiin muistakin syistä kuin vain ilmaisemaan mielipidettään sanallisesti.

5. Poliisin tärkein tehtävä on turvata mielenosoituksen sujuminen. Poliisin ei kannata pyrkiä hallitsemaan joukkoja liian voimakkaasti. Se on myös yksinkertaisesti mahdotonta, kuten Lähiös linnaan –mielenosoitus osoitti. Mielenosoittajat jäivät metrosta pois jo Hakaniemessä, kun poliisi odotti heitä Rautatieasemalla. Poliisin sumputettua ihmiset Unioninkadulle, osa porukasta pääsi livahtamaan porttikongin kautta karkuun.

6. Mielenosoitukset kuuluvat demokratiaan. Mielenosoitukset ovat tärkeä tapa vaikuttaa tärkeisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin demokraattisessa yhteiskunnassa. Parhaimmillaan mielenosoitukset ovat rauhanomaisina. Tarvitsemme lisää suoran demokratian välineitä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Mitä mieltä itse olet? Mitä voimme oppia tästä – vai voimmeko mitään?

Kannattaa lukaista myös nämä Nuorisotutkimusverkoston julkaisut:
Smash Asem – Kansalaistarkkailu metodina ja pohdiskelun pontimena
Prekaariruoska? Portfoliosukupolvi, perustulo ja kansalaistoiminta
Kuokkavieraat ja radikaali kansalaistoiminta
Talonvaltaus liikkeenä – miksi squat ei antaudu?

Yksi kommentti artikkeliin ”Mitä jäi käteen Lähiöst linnaan -mielenosoituksesta?”

  1. Kun maailmaa tuhotaan väkivallalla, niin mitä saa aikaan jos itse ilmoittaa heti olevansa vaaraton väkivallan käyttäjälle? Miksi suomalaisfirmat saavat käyttää väkivaltaa poistaessaan ihmisiä teollisten hankkeidensa tieltä ja sitten heille valtio jakaa vielä kunniamitalit? Miksi kapitalistin väkivalta on niin kunniakasta, että siitä valtio jakaa kunniamitaleja? Miksi ilmaston tuhoaminen on niin kunniakasta ja tärkeää, että valtio suojelee ja palkitsee niitä jotka ovat siitä vastuussa?

    Miksi pieni mylläkkä itsenäisyyspäivänä saa suuret otsikot, mutta ei se, että koko elintaso perustuu väkivallalle? Väkivaltaa toisia ihmisiä ja luontoa kohtaan. Väkivaltaa teollisessa lihantuotannossa, väkivaltaa autojen törmätessä ihmisiin ja eläimiin, väkivaltaa metsien kaatuessa puuplantaasien tieltä ja väkivaltaa padon rakentuessa kosken tilalle. Lisää kasvua tarkoittaa myös lisää väkivaltaa.

    Miten äänestämällä voi muka vaikuttaa, kun kaikki puolueet ovat kasvun puolueita. Ei kai ihme, että ihmiset yrittävät jotain epätoivoista.

    Ai niin, nämä mielenosoittajat joutuvat vastuuseen teoistaan, mutta koska joutuvat ne jotka tuhoavat ja tappavat vain rahan tähden, vai jatkuuko vain kunniamitalien jakaminen ja tanssiminen Linnassa juhlistaen vuoden aikana tehtyjä tuhoja?

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli