3 syytä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta

TahdonEduskunnan lakivaliokunta käsitteli 20.11.2014 kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Valitettavasti niukka enemmistö äänesti lakialoitetta vastaan.

Seuraavan kerran asiaa käsitellään perjantaina 28.11. kun koko eduskunta äänestää asiasta.

Ennemmin tai myöhemmin tasa-arvoinen avioliittolaki tulee myös Suomeen. Toivottavasti tämän aika koittaa jo ensi viikolla.

Ohessa on kolme syytä, miksi Suomeen tarvitaan tasa-arvoinen avioliittolaki.

1. Kaikilla tulee olla yhtäläiset oikeudet lain edessä. Tasa-arvoinen avioliittolaki mahdollistaa sen, että jokainen pari voi mennä avioliittoon riippumatta puolison sukupuolesta.

2. Toisten rakkaus ei ole keneltäkään pois. Homojen ja lesbojen oikeus ei heikennä omaa heteroavioliittoani. Homo- ja lesbosuhteet ovat totta riippumatta siitä, mitä me niistä ajattelemme. Näissä suhteissa on myös lapsia, halusimme tai emme. Eikä nykyinen lainsäädäntö varmista lapselle kahta vanhempaa.

3. Suomi on ainoa pohjoismaa, jossa ei ole vielä tasa-arvoista avioliittolakia. Avioliitto on muuttunut ajan saatossa ja heijastelee aikansa arvoperustaa. Kyselyiden mukaan suurin osa suomalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Olennaista on, että kaikkia virallistettuja parisuhteita kohdellaan samoin periaattein, ja että niistä käytetään samaa termiä.

Kun omat lapseni kasvavat aikuiseksi, toivon, että heillä on mahdollisuus mennä halutessaan avioon riippumatta siitä, kumpaan sukupuoleen heidän rakkautensa kohdistuu. Lisäksi toivon, että heitä kohdellaan seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta kunnioittavasti, oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti.

2 kommenttia artikkeliin ”3 syytä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta”

  1. Leo, eikös avioliiton perustana ole nykyaikana ennenkaikkea tietty lakisääteinen materiaalinen tarve ja turvallisuus ?Kaikkien kansalaisten tasa-arvousuushan pitäisi olla jo itsestään selvä asia tänä päivänä suomalaisessakin yhteiskunnassa. Jo alkuaikoinaan avioliitto oli usein materiaalisen omaisuuden säilyttämisen ja lisäämisen väline ( esim.järjestetyt avioliitot eri sukujen jäsenten välillä omaisuuden ja vallan kasaamiseksi ja säilyttämiseksi perijöiden kautta), sillä ei ollut varsinaisesti yhteyttä ”rakkauden” kanssa.Ja näin on monin paikoin vielä asia Euroopassakin.Tietysti tuo materiaalinen turvallisuus on tärkeää kaikille, mutta mielestäni hyvin järjestäytyneessä tasavertaisessa yhteiskunnassa nimenomaan sen rakkauden ilmaisemiseen ei tarvita välttämättä avioliittoa…eikä lasten tekemiseen ja näiden materiaalisen ja psyykkisen hyvinvoinnin ja oikeuksien turvaamiseenkaan.
    Rakkauden ilmaisemiseen ei tarvita mielestäni myöskään mitään uskontoa , eikä varsinkaan yhdenkään uskonnon suoranaista vaikutusta.Suomessa on valtionuskontona luterilaisuus, joka säätelee valtion luvalla avioliittoja, antaa niistä suurimmalle osalle ”siunauksensa” ja laillistaa ne !Tämä on uskomatonta nykyajan demokraattisessa kansalaisiaan vapaina ja tasavertaisina pitävässä valtiossa ,etenkin kun tässä yhteydessä puhutaan nimenomaan jokaisen vapaudesta ja ”tasa-arvoisuudesta” ! Eikös rakkaus ole jokaisen yksityinen asia, jota ei tarvitse ”virallistaa” ja tehdä muiden silmissä hyväksyttävää ? Ei edes nk.seksuaalisen vähemmistön rakkautta.Mielestäni tällaisen uuden lain säätämisessä tuntuukin olevan kysymys pääasiallisesti juuri siitä avioliiton materiaalisesta puolesta,ja tiettyjen uskomuksiin perustuvien ”moraalisääntöjen” ”nykyaikaistamisesta tämän hetken tarpeisiin ja niiden sääntöjen noudattamisesta ( tämähän on nyt ollut joitakin vuosia ihan muotiasia maailmalla..tiettyjen piirien nostaman hälinän myötä!).Moraalikäsitykset tietysti vaihtelevat eri yhteiskunnissa eri aikoina.Mutta käsittääkseni rakkauden ei pitäisi nykyäänkään liittyä uskontojen tms.moraalikäsityksiin, jos todella halutaan vapautta.Ja avioliitto pysyy näköjään edelleenkin materiaalisen tarpeen ja turvallisuuden ilmaisuna .Onko tämä sitten ”kehitystä” …se on itskunkin harkittavissa.
    Ajatteli Mecki

    Vastaa
  2. Lisänä edelliseen ajatteluuni seuraavaa : käsittääkseni eurooppalaisissa yhteiskuntamuodoissamme avioliitto on alkuaan ollut hallitsijoiden ( kuninkaiden yms.) ja kirkkojen ( uskontojen) yhteistyönä aikaansaama ja ylläpitämä instituutio, jolla turvattiin materiaalinen omaisuus ja sitä myötä valta ja näiden säilyttäminen.Liittojen toteuttamisen järjesti ja vahvisti kirkko. Sitä se tuntuu olevan nykypäivänäkin Suomessa, jossa kirkolla on entisaikojen tyyliin lupa kerätä kansalaisilta jopa veroja oman toimintansa ylläpitämiseksi!.En näe tuon uuden ”tasavertaisen” lain voimaantulossa mitään todellista muutosta tai uudistusta, enkä katso sen ”nykyaikaistavan” avioliittolakia.Se ei mielestäni estä todellisuudessa ahdasmielisten moraalikäsitteiden pysyvyttä , uskonnon sanelemien vanhentuneiden moraalisäännösten voimaa nyky-yhteiskunnassakin.Tämä näkyy jo tuon nk.”tasavertaisen” lain vastaisen kansalaisaloitteen toteuttamisessa. Mielestäni eduskunnassakaan ero ns.vanhoillisten ja uudistusmielisten känsanedustajien äänten välillä ei ollut suinkaan suuri.Katsotaan miten käy jatkossa …

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/