Kirje ympäristöministerille soidensuojeluohjelmasta

suojellaansuotYmpäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen kutsui ympäristöjärjestöjen edustajat 27.10.2014 keskustelemaan soidensuojeluohjelmasta.

Keskustelu soidensuojeluohjelmasta on käynyt vilkkaana sen jälkeen kun tuore ympäristöministeri ilmoitti haluavansa selvittää mahdollisuudet vapaaehtoiseen suojeluun.

Alla ympäristöministerille tapaamista varten tehty taustamuistio.

* * *

Helsingissä 23.10.2014
Ministeri Sanni Grahn-Laasonen Ympäristöministeriö

Arvoisa ympäristöministeri,

Soidensuojelun täydennysohjelman valmisteluun otettu aikalisä on herättänyt paljon ihmetystä ja median kiinnostusta. Ylilyönneiltäkään ei tällaisessa viestinnän ongelmatilanteessa ole vältytty. Toivomme tilanteen rauhoittumista ja paluuta itse soidensuojeluohjelmaan.

Soidensuojelun täydennysohjelman valmistelu on edennyt kansallisen suostrategian, hallitusohjelman ja valtioneuvoston periaatepäätöksen linjausten mukaisesti. Maanomistajille on tiedotettu asiasta jo ennen maastoselvityksiä. Maanomistajien lakisääteisen kuulemisen jälkeen tiedetään tarkemmin, millainen suhtautuminen todellisuudessa on.

Suojelun toteutuminen vapaaehtoista tietä on kaikkien toive. Vapaaehtoisuuden tavoite ei kuitenkaan voi sulkea pois mahdollisuutta toteuttaa valtakunnallisesti arvokkaiden kohteiden suojelu silloinkin, kun osa kyseiseltä suolta maata omistavista vastustaa suojelua. Tämän tulee olla viimeinen keino.

Suon luontoarvojen säilyttäminen ei onnistu, jos suota ei suojella vesitaloudellisena kokonaisuutena. METSO-ohjelman kaltainen lähestymistapa ei toimi, kun maanomistajia on samalla suolla yleensä useita. Malli johtaisi rajauksiin, jotka eivät kykene säilyttämään niitä arvoja, joiden vuoksi suojelualue on perustettu. Näin kävi osalle kohteista soidensuojelun perusohjelmassa ja nyt niidenkin rajauksia on täydennysohjelmassa tarkoitus parantaa.

Soidensuojelun täydennysohjelman valmistelussa on valittu kohteita, jotka täydentävät parhaiten aiempaa suojelualueverkostoa. Samalla on priorisoitu kohteita, joiden suojelulla voidaan säilyttää mahdollisimman pienellä pinta-alalla mahdollisimman paljon luontoarvoja. Painopiste on Etelä- Suomessa, koska etelässä myös suoluonnon tila on huonoin.

Yhteensä maastokartoituksissa on selvitetty luontoarvoja noin 300 000 hehtaarilta. Ohjelmavalmistelussa muodostettu kokonaisuus on suojeluvaikuttavuuden ja pinta-alan minimoinnin kustannustehokkain mahdollinen yhdistelmä. Sataantuhanteen hehtaariin eivät mahdu kaikki valtakunnallisesti merkittävät suot, mutta siihen kokoluokkaan suojeluohjelmaa ollaan puristamassa.

Avoimuudesta ja hyvästä valmistelusta johtuen suuremmilta ristiriidoilta on tähän asti vältytty. Vapaaehtoisuutta korostaen työryhmässä on linjattu, että suojeluohjelmakohteet voidaan omistajan niin halutessa toteuttaa myös yksityismaan suojelualueena. Tällöin myös esim. metsästyskysymyksistä päättäminen jää maanomistajalle. Edellytykset vapaaehtoiselle etenemiselle ovat ainakin olleet hyvät.

Soidensuojeluohjelman hyödyt

– Luonnontilaisena säilyneitä soita arvostetaan. Ne ovat tärkeitä paitsi luonnonarvojen säilymisen, myös marjastuksen, metsästyksen, virkistyksen sekä puhtaiden vesien kannalta, tulvasuojelussa ja ilmastonmuutoksen hidastamisessa.

– Soidensuojelun täydennysohjelmaan on haettu etenkin sellaisia soita, joita on aikaisemmin suojeltu vähän. Täydennysohjelma tukee sekä kansainvälisten että kansallisten biodiversiteettitavoitteiden ja -velvoitteiden toteuttamista.

Soidensuojeluohjelman vaikutuksista

– Ohjelmaan harkitaan sisällytettäväksi noin 0,5 % Suomen alkuperäisistä soista.

– Pääosa kuulemiskierrokselle valituista soista ei sovellu turvesoiksi joko teknisten- tai vesiensuojelusyiden takia.

– Monet kohteet ovat niin luonnontilaisia, että ne eivät ympäristönsuojelulain perusteella voi muutenkaan saada turpeen kaivuun mahdollistavaa ympäristölupaa.

– Esimerkiksi VAPO tukee ohjelman toteuttamista osana turvemaiden käytön tasapainon hakemista.

– Suuri osa puustoisista suokohteista on metsälain, metsäsertifioinnin tai hyvän metsänhoidon suositusten perusteella säilytettäviä erityiskohteita.

– Kohteen omistajalle täysmääräisten, verovapaiden korvausten saaminen on usein erittäin hyvä uutinen.

Miten eteenpäin?

– Kohtalainen osa (noin 30 %) nyt tarkasteltavista soista on jo valtion omistuksessa. Näistä merkittävä osa on talouskäytön ulkopuolella, Metsähallituksen luontokohteina. Luontokohteiden laskenta uusiksi suojeluhehtaareiksi ei ole asiallista. Yksityismaiden osalta soidensuojelun täydennysohjelma jää merkittävästi alle 100 000 hehtaarin rajan.

– Kuulemisen ei tarvitse olla pelkkä muodollisuus. Jos kuulemiseen tietoisesti lähetetään hieman lopullista suojeluohjelman kohdemäärää suurempi joukko soita, voidaan kohteita karsia saadun palautteen perusteella ilman, että kokonaisuuden vaikuttavuus kärsii liikaa.

– Lapin, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan koillisosan sekä Pohjois-Karjalan ELY-keskusten alueilta voitaisiin tarvittaessa vaihtaa kuulemisen jälkeen osa kriittisempää maanomistajapalautetta saaneista yksityismaakohteista valtionmaiden vastaaviin, lähes yhtä hyviin kohteisiin. Jonkin verran vastaavia valtion maiden soita on myös muiden ELY- keskusten alueella.Päätökset soidensuojelun täydennysohjelmasta tulee tehdä hallitusohjelman mukaisesti tällä hallituskaudella.

– Jos avuksi olisi saatavissa lisärahoitusta ja tekijäresurssia, voisi selvittää Metsähallituksen maanmyyntikokonaisuuden tuomat vaihtomaamahdollisuudet. Tämä voisi helpottaa toteutusta tulevina vuosina.

– Risto Sulkava, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto
– Leo Stranius, toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto
– Liisa Rohweder, pääsihteeri, WWF Suomi
– Aki Arkiomaa, toiminnanjohtaja, BirdLife Suomi

Lisätietoja

– puheenjohtaja, FT Risto Sulkava, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh: 050 5602 113, s-posti: risto.sulkava@sll.fi

Yksi kommentti artikkeliin ”Kirje ympäristöministerille soidensuojeluohjelmasta”

  1. Ministeriltä soisi tiedusteltavan, että miksi muutaman suon suojelu pakkona on väärin, kun vuosittain satoja alueita pakkolunastetaan esimerkiksi moottoriteiden takia ja ihmiset eivät saa lähellekään markkinahintaa esimerkiksi talostaan ja menettää näin reilusti varallisuudestaan pakkolunastuksen takia, ja myös oman kotinsa joka lienee ministerin mielestä läheisempi yksilölle kuin jokin kaukainen suo? Koska ministeri ilmoittaa pakkolunastuksen olevan väärin myös esimerkiksi Pyhäjoen ydinvoimalan takia?

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/