Lauri Järvilehto: Upeaa työtä! Näin teet itsellesi unelmien työpaikan

Lauri Järvilehto Upeaa työtä!Kesällä on aikaa lukea kirjoja. Tällä viikolla luin Lauri Järvilehdon erinomaisen kirjan Upeaa työtä! Näin teet itsellesi unelmien työpaikan.

Kirjaa voi suositella todella lämpimästi!

Miksi työn pitäisi olla merkityksellistä? No koska teemme töitä keskimäärin puolet koko aikuisiän valveillaoloajastamme! Tarvitseeko tämä enempää selittelyä? Elämässä kannattaa tehdä sitä, minkä kokee mielekkääksi ja joka tuottaa lisäarvoa muille.

Järvilehto kiteyttää kutsumuksen ja merkityksellisen tekemisen hienosti: ”Kutsumuksesi on siellä, missä intohimosi kohtaa maailman tarpeet.”

Supersankariksi, joka tekee kutsumuksellista työtä, ei kuitenkaan synnytä. Supersankariksi tullaan kun rakastaa sitä, mitä tekee, ja tekee riittävästi töitä tullakseen siinä hyväksi. Lähtöasetelma ei siis ratkaise lopputulosta. Asenne ja intohimoinen harjoittelu ratkaisevat.

Järvilehto viittaa kirjassaan professori Anders Ericssonin tutkimukseen, jonka mukaan ihminen pystyy toimimaan maailman huipputekijänä alalla kuin alalla harjoiteltuaan riittävästi. Harjoitusta vaaditaan vähintään 10 000 tuntia. Käytännössä tämä tarkoittaa kolmen tunnin päivittäistä harjoittelua joka ikinen päivä kymmenen vuoden ajan. Samaan tutkimukseen on viitannut myös Malcolm Gladwell kirjassaan Kuka menestyy ja miksi.

Järvilehdon resepti unelmaduunin löytämiseksi on yksinkertainen:
– Mieti ja kartoita missä on kutsumuksesi – kutsumus on siellä, missä intohimosi kohtaa maailman tarpeet
– Älä tee työtä rahasta vaan ansaitse sillä, mitä haluat tehdä
– Hanki itsellesi mentoreita ja esikuvia, ota heihin yhteyttä ja ota heiltä opiksi
– Tee työnhausta projekti: selvitä 20 sinua inspiroivaa yritystä, järjestöä tai toimijaa ja käy tapaamassa heitä
– Mikäli sopivaa toimijaa ei ole tarjolla, luo itse itsellesi unelmien työpaikka ryhtymällä yrittäjäksi.
– Toimi nyt. Kokeile rohkeasti ja riko rajoja.

Itse olen siinä mielessä etuoikeutettu ja kiitollinen, että koen oman työni Luonto-Liiton toiminnanjohtajana itselleni merkityksellistä kutsumustyötä.

Luonto-Liiton toiminnanjohtajan paikka on unelmaduuni itselleni kolmesta seuraavasta syystä:
– Saan tehdä töitä laaja-alaisesti ympäristökysymysten parissa
– Saan tehdä töitä inspiroivien ja kykenevien nuorten parissa
– Saan tehdä töitä johtamisen parissa.

Ja bonuksena minulla on etuoikeus toimia vielä Helsingin kaupunginvaltuutettuna, jossa voin vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Toki olen parhaillaan hoitovapaalla kotona lapsen kanssa, mutta sitäkin voi pitää aika merkityksellisenä. Harva on kuolinvuoteellaan katunut sitä, että vietti liikaa aikaa lapsensa kanssa.

Kun seuraavan kerran heräät ja katsot peiliin, kysy itseltäsi samaa minkä Steve Jobs kysyi aamuisin itseltään: Jos tänään olisi elämäni viimeinen päivä, haluaisinko tehdä niitä asioita, joita aion tehdä?” Jos vastaus on riittävän monta kertaa peräkkäin ei, tiedät, että jotain kannattaa muuttaa.

Kirjan lisäksi kannattaa seurata Laurin Ajattelun ammattilainen -blogia. Samoin Järvilehdon edellinen kirja Tee itsestäsi mestariajattelija on lukemisen arvoinen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Lauri Järvilehto: Upeaa työtä! Näin teet itsellesi unelmien työpaikan”

Jätä kommentti