MTV3:n vaalikonevastaukset

Julkaisen sivuillani mahdollisuuksien mukaan ainakin tärkeimpien vaalikoneiden vastaukset. Tässä vastaukset MTV3:n osalta.

Vastaukset liukuvalla akselilla: Eri mieltä – Samaa mieltä

1. Valitse kuntasi
– Helsinki

Vaalit

2. Kuntavaalit ovat yksittäiselle ihmiselle tärkeämmät kuin eduskuntavaalit.
– Jonkin verran samaa mieltä

3. Kuntien johtoon tulisi valita pormestarit suoralla kansanvaalilla
– Samaa mieltä

4. Kunnissa tulisi olla hallitus ja oppositio samaan tapaan kuin valtakunnan tasolla eduskunnassa.
– Jonkin verran eri mieltä

Kommentit:
LEO: Kuntavaaleissa päätetään ihmisen arjen kannalta tärkeistä asioista kuten kaavoituksesta, terveydenhuollosta, koulutuksesta ja sosiaaliturvasta. Kaupunkilaisten pitää voida vaikuttaa myös kaupungin ylimmän johdon valintaan. Helsingissä pitäisi siis olla vaaleilla valittu pormestari. Lisäksi apulaiskaupunginjohtajat tulisi valita vaalikausittain vaalitulosta kunnioittaen. Hallitus-oppositioasetelma saattaisi tehdä kunnan päätöksenteosta nykyistä jähmeämpää.

Kuntani talous

5. Kuntaliitokset ovat hyvä ratkaisu kuntien taloudelliseen ahdinkoon.
– Jonkin verran samaa mieltä

6. Olen valmis kuntaliitokseen/-liitoksiin oman kuntani kohdalla.
– Samaa mieltä

7. On parempi turvata kuntien palvelut verotuloilla kuin keventää kunnallisverotusta.
– Samaa mieltä

8. Kunnallisveroani voidaan korottaa jotta palvelut saadaan hoidetuiksi.
– Samaa mieltä

9. Kunnassani kunnallisvero on liian korkea.
– Jonkin verran eri mieltä

Kommentit
LEO: Pääkaupunkiseudun kuntien ja hallinnon yhdistäminen olisi hyvä asia. Keinotekoiset kuntarajat aiheuttavat kaavoitusongelmia ja pirstovat yhdyskuntarakennetta. Kuntarajat estävät myös palveluiden tarkoituksenmukaisen järjestämisen. Kuntaliitosten tulee kuitenkin edetä vapaaehtoisesti. Myös asukkaiden tulee päästä vaikuttamaan asiaan eri vaiheissa.

Peruspalveluista, kuten terveydenhuollosta, koulutuksesta tai sosiaalietuuksista ei ole varaa tinkiä. Palveluiden turvaaminen verotuloilla on oikeudenmukaisempi ratkaisu kuin palvelumaksut.

Kuntapalvelut

10. Kunnallani ei ole varaa huolehtia asianmukaisesti iäkkäistä ihmisistä.
– Jonkin verran samaa mieltä

11. Kunnassani pitää nykyistä enemmän yksityistää kunnallisia palveluja.
– Eri mieltä

12. Yksityiset terveyspalvelut ovat tasokkaampia kuin kuntani julkiset terveydenhoitopalvelut.
– Jonkin verran eri mieltä

13. Palvelujen turvaamiseksi olen valmis palvelumaksujen korottamiseen.
– Eri mieltä

14. Kannatan kaikille maksutonta kunnallista lasten päivähoitoa tulorajoista riippumatta.
– Jonkin verran samaa mieltä

15. Kunnassani on panostettu liikaa urheilu- ja/tai kulttuurirakentamiseen.
– Jonkin verran eri mieltä

16. Kirjastopalvelujen täytyy säilyä maksuttomina.
– Samaa mieltä

17. Koulujen iltapäiväkerhot on tehtävä pakollisiksi ja maksuttomiksi.
– Jonkin verran samaa mieltä

18. Koulujen opetusryhmäkoot tulee rajoittaa alle 30 oppilaaseen.
– Samaa mieltä

Kommentit
LEO:  Ketään ei tule jättää yksin kotiin kuolemaan. Kaikilla ihmisillä tulee olla oikeus hyvää hoitoon iästä ja asuinkunnasta riippumatta. Lähtökohtana palveluiden tuotannossa tulee olla asiakkaiden etu. Helsinki on ulkoistanut palveluitaan jo tarpeeksi. Yksityistäminen voi joissain tilanteissa parantaa palveluita ja säästää kustannuksia, mutta mitenkään automaattista tämä ei ole.

Maksuton lasten päivähoito olisi hieno juttu, mutta vaatisi merkittävää valtion rahoitusta. Päivähoidossa kannattaa ensisijaisesti varmistaa hyvä palvelutaso. Kirjastot on yksi suosituimmista kulttuuripalveluista ja niiden maksuttomuus tulee turvata jatkossakin. Koulujen opetusryhmäkoot tulee pitää kohtuullisina ja 1 – 2-luokkalaisille tulee olla mahdollisuus kunnan tarjoamaan iltapäiväkerhoon.

Kuntani elinympäristö

19. Kuntani on turvallinen paikka elää.
– Jonkin verran samaa mieltä

20. Kuntani tarjoaa minulle riittävän ammatillisen ja harrastuksellisen kehittymismahdollisuuden. Olen tyytyväinen täällä.

– Jonkin verran samaa mieltä
21. Kunnassani on liikaa maahanmuuttajia.
– Eri mieltä

22. Maahanmuuttajia olisi hyvä olla tasaisesti kaikkialla Suomessa.
– Jossain määrin samaa mieltä

23. Ympäristön suojelua koskevia määräyksiä ja tavoitteita on noudatettava kunnan taloudellisesta tilanteesta riippumatta.
– Samaa mieltä

24. Olen huolissani lasten koulunkäynnin ja sivistymisen tasosta kunnassani.
– Jonkin verran samaa mieltä

25. Opettajien tulisi saada käyttää fyysistä voimaa kurin palauttamiseksi, muutenkin kuin uhkaavissa tilanteissa tai oppilaan poistamiseksi luokasta.
– Eri mieltä

Kommentit:
LEO: Ympäristöhaittojen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ympäristölle haitallisista toimintatavoista tulee luopua. Ei ole järkeä, että toisella kädellä tuetaan ympäristölle haitallista toimintaa ja toisella kädellä korjataan ympäristölle aiheutuneita vaurioita. Kaikissa julkisissa hankinnoissa tulisi ottaa huomioon ympäristönäkökohdat.

Fyysisen voiman käyttö pitää rajata kouluissa uhkaaviin tilanteisiin ja oppilaan poistamiseen luokasta. Väkivallan käytön pitää olla kouluissa yhtä rajattua kuin muuallakin yhteiskunnassa.

Helsinkiin mahtuisi hyvin nykyistä enemmän maahanmuuttajia. On hyvä, jos maahanmuuttajia on eri puolilla Suomea, mutta maahan tulijoiden pitää saada itse päättää asuinkunnastaan, kuten kaikkien ihmisten. Helsingissä on hyviä kouluja, mutta enemmän huomiota pitäisi kiinnittää lasten oppimiseroihin ja hyvinvointiin.

Perusarvot:

26. Pidän vapaa-aikaa ja perhettä työuraa tärkeämpänä.
– Samaa mieltä

27. Uskon Jumalaan tai korkeampaan voimaan.
– Jonkin verran eri mieltä

28. Koulujen joulujuhlissa ja päättäjäisissä pitää saada laulaa uskonnollisia lauluja (Enkeli taivaan, suvivirsi, jne.) ja esittää uskonnollisia kuvaelmia.
– Jonkin verran eri mieltä

Kommentit
LEO: Työpaikkaa voi vaihtaa, omaa lasta ei. Olen agnostikko. Koulujen joulujuhlissa ja päättäjäisissä saa laulaa uskonnollisia lauluja, mutta kaikkia ei niihin voi pakottaa. Olisi fiksua, jos koulujen ja päiväkotien juhlaohjelma olisi ainakin pääosin uskontovapaata.

Harrastukset:

29. Harrastan liikuntaa
– Samaa mieltä

30. Luen kirjallisuutta
– Samaa mieltä

31. Pelaan tietokone- tai konsolipelejä
– Jonkin verran eri mieltä

32. Viihdyn ulkona ravintoloissa ja baareissa
– Jossain määrin samaa mieltä

33. Käyn lavatansseissa
– Eri mieltä

34. Käyn teatterissa
– Samaa mieltä

35. Käyn oopperassa
– Jonkin verran samaa mieltä

36. Sosiaalinen media on tärkeä osa elämääni.
– Samaa mieltä

Kommentit
LEO: Pyöräilen ja juoksen lähes päivittäin sekä luen noin 100 kirjaa vuodessa. Käyn usein ulkona syömässä ja nautin hyvistä teatteriesityksistä. Olen nuorempana pelannut paljon tietokoneella, mutta nykyään siihen ei ole aikaa. Pienen lapsen isänä mahdollisuudet käydä baareissa tai lavatansseissa ovat rajalliset.

Arkiarvot:

37. Todellisuuden ja elämän hallinta on nykyisin yhä vaikeampaa.
– Jonkin verran sama mieltä

38. Holhoaminen on mennyt liian pitkälle. Ihmisten pitää myös kantaa vastuu itsestään.
– Jonkin verran eri mieltä

39. Uskon ydinperheeseen.
– Jonkin verran eri mieltä

Kommentit
LEO: Luonto-Liiton pääsihteerin työssä olen huomannut, että asiat ovat usein monimutkaisia ja tulevat nopealla aikataululla. Pienen lapsen isänä arjen hallinta taas asettaa omat haasteensa.

Vaikka yksilöiden pitää kantaa vastuunsa, tulisi erityisesti puuttua rakenteisiin, jotka aiheuttavat esimerkiksi ympäristöhaittoja, eriarvoistumista ja syrjäytymistä.

Tänä päivänä on paljon erilaisia perhemuotoja, ja sekä lapset että aikuiset voivat elää onnellisesti esimerkiksi uusperheissä, sateenkaariperheissä tai perheissä, joissa on tiivistä vuorovaikutusta eri sukupolvien välillä. Oma perheeni muodostuu puolisosta ja noin vuoden ikäisestä lapsesta.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.