Ekoisi: ”Lapsenkin voi opettaa sijoittamaan”

Nordean avainasiakkaille tarkoitettu Ajassa-lehti tuntuu olevan itselleni loputtoman ihmettelyn ja inspiraation lähde.

Katso esimerkiksi aiemmat kirjoitukseni: Miksi ja miten minun pitäisi vaurastua sekä Mihin kulutat ja mikä on turhaa.

Tällä kertaa minua puhutteli erityisesti juttu, jossa kuusankoskelainen Jari Asikainen kertoo sijoittavansa päivittäin tai viikoittain perinteiseen savupiipputeollisuuteen, rahoitusalaan ja lääketeollisuuteen.  Hänen puolisonsa tapaa jutun mukaan sanoa, että ”voitot kotiutuvat vasta myydessä.”

Edelleen Asikainen jatkaa: ”Lapsenkin voi opettaa säästämään ja sijoittamaan. Perheen 11- ja 13-vuotiaat lapset ostavatkin osakkeita säästöillään ja lapsilisillään omille arvo-osuustileilleen.

Ehkä sijoittaminen on hyvä taito siinä missä viulun soitto tai jääkiekon peluukin. Tosin itselleni ei ole tullut mieleen harrastaa lapsen kanssa sijoittamista. Mieluimmin pyrkisin opettamaan vaikka kirjoittamista ja lukemista, sosiaalisia taitoja tai kykyä hahmottaa, mikä elämässä on olennaista.

Ja ymmärrän kyllä, että monet sijoittavat valitettavasti edelleen savupiipputeollisuuteen. Mutta kuka kehtaa myöntää sen kiihtyvän ilmastonlämpenemisen olosuhteissa vielä julkisesti?

Millaisia taloudellisia taitoja itse olette opettaneet lapselle? Harrastaako lapsenne sijoittamista ja onko se välttämätöntä?

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset ovat luettavissa täältä.

 

5 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: ”Lapsenkin voi opettaa sijoittamaan””

  1. Minulle on syöpynyt mieleen Talouselämän neuvo lasten rahojen sijoittamisesta. Jutun asiantuntijan nimi ei ole painunut mieleen, mutta neuvo kuului, että lasten säästöjen kanssa voi harrastaa suurempia riskejä kuin muuten, koska niiden (voittojen odotettu) aikaväli on niin pitkä, että riskit ehtivät tasoittua.

    Tästä voi päätellä, että en itse ole kovin riskisijoittajatyyppiä – lasten rahat muhivat (eli vähenevät inflaation myötä?) omilla tileillään, ja toivon osaavani opettaa jonkinlaista järkeä rahankäyttöön, etteivät kaikki isomummujen synttärilahjat pala heti kahdeksantoistavuotispäivänä.

    Mutta nyt 4-vuotiaalle esikoiselle opetamme taloudesta vasta, että isä ja äiti saavat töistä rahaa ja rahalla voi ostaa asioita, ja tavaroita ei saa tuhlata eikä rikkoa turhanpäiten.

    Vastaa
  2. Eiköhän se sijoittaminen ole noissa perheissä asia muiden joukossa ja jos luet Nordean avainasiakas- lehteä niin tietenkin haastateltaviksi valikoidaan sellaisia, jotka markkinoivat Nordeaa mahdollisimman hyvin.
    Aivan kuten Luontoliiton tai SLL:n lehdissä (jos niitä vielä on) voisi olla juttu, jossa vanhemmat opettavat lapsiaan esim. retkeilemään ja tunnistamaan lintuja. Ja tämäkään tuskin tarkoittaa sitä, että vanhemmat eivät opettaisi ”vaikka kirjoittamista ja lukemista, sosiaalisia taitoja tai kykyä hahmottaa, mikä elämässä on olennaista”.

    Olen nähnyt juttuja eettisestä sijoittamisesta mikä minua hieman kiinnostaa, joten siinä mielessä olisi ollut hyvä, jos omat vanhempani olisivat aikanaan opettaneet sijoittamisen aakkoset kaiken muun lisäksi. 😉

    Vastaa
  3. Kommentoinkin jo Facebookissa, mutta keskustelu meni enemmän sen seikan todentamiseksi, miten samassa perheessä voi kasvaa kaksi talousajattelultaan niin erilaista lasta 😉

    Säästämme sukulaisten antamia rahoja lapsen tililillä hänen opiskeluaan varten, koska pelkään, että sitten aikanaan on lukukausimaksut suomalaisissa korkeakouluissa. Lapsen talletustili on POP-pankissa, koska pidän paikallisosuuspankkia esim. Sampoa eettisempänä vaihtoehtona. Lapsen rahoja en lähtisi sijoittamaan, koska häviän omanikin, jos yritän sijoittaa osakerahastoihin. Lapsen arjessa noudatetaan siinä mielessä säästäväisyys/nuukuusperiaatetta että vaatteet ja varusteet ostetaan enimmäkseen kirppareilta (kotikaupungissani tosi hyviä lastenvaatekirppiksiä) eikä lapselle osteta leluja, hampurilaisia tms., toisaalta harrastuksiin (balettiin) käytetaan rahaa aika surutta.

    Hyvä aihe ja relevantti kysymys, kiitos Leo! Lisää pohdintaa tästä aiheesta.

    Vastaa
  4. Kuten nimimerkki sara totesi, ei sijoittamisen opettaminen tarkoita, että mitään muuta ei sitten lapsille opetettaisi. Itse olen kiinnostunut sijoittamisesta harrastusmielessä, mutta kyllä minä silti myös luen, nautin taiteesta ja musiikista ja arvostan elämän pieniä suuria iloja, kuten hyvää illallista rakkaiden ystävien kanssa tai kaunista auringonnousua pakkasaamuna. Kirjoittaakin osaan, tienaanpa sillä jopa leipäni.

    Sijoittamisen ei myöskään tarvitse tarkoittaa eikä se usein tarkoitakaan, että syydetään tuhansia euroja johonkin hyvin epävarmaan kohteeseen ja otetaan riski, että kaikki menee. Yleensä piensijoittajat kai varaavat jonkin pienehkön summan, esimerkiksi 50-100 euroa (okei, jollekulle 50-100 euroa voi olla todella iso raha), joka kuukausittain sijoitetaan ja jonka he ovat valmiita menettämään ilman pelkoa henkilökohtaisen talouden täydellisestä romahtamisesta. Mielestäni tällaisen pitkäjännitteisen ”säästämisen” opettaminen ei ole ollenkaan huono asia, päinvastoin. Sehän nimenomaan opettaa lapsille paljonkin rahasta ja siitä, miten sitä kannattaa käyttää ja millaisia riskejä kannattaa ottaa – ja siitä, että sijoitetun rahan voi myös menettää eikä sitä kukaan korvaa.

    En pidä sijoittamisen opettamista lapsille välttämättömänä, mutta en näe mitään syytä, miksei sitä voisi opettaa.

    Vastaa
  5. Jos sijoittamisen mukana herää mielenkiinto talousjärjestelmän toimintaan, ja sitä kautta oppii jotain, niin ei siitä voi ainakaan mitään haittaa olla. Voisi tehdä hyvää vähän vanhemmillekin.

    Talousjärjestelmästä ja esimerkiksi sijoittamisesta kannattaa ehdottomasti olla ainakin jossain määrin perillä, vaikka sitä kuinka vastustaisi. Ehkä jopa erityisesti silloin – onhan hyvä vanha sanonta ”tunne vihollisesi.” Ja jos itse sijoittaa, voi sijoittaa aivan niin eettisesti kuin haluaa. Parempi sekin kuin antaa rahojen muhia pankkitilillä, silloin nimittäin antaa tuon sijoitusvallan pankkien meklareille!

    Ehkä nimenomaan enemmän tarvittaisiin sijoittamisesta JA etiikasta kiinnostuneita päättämään omien ylimääräisten varojen käytöstä.

    PS. tuohon ”savupiipputeollisuuteen” lasketaan perinteisesti myös esimerkiksi ne konepajat, jotka valmistavat vaikkapa tuuliturbiineja. Ei pelkkä nimi välttämättä teollisuudenalaakaan pahenna.

    Vastaa

Jätä kommentti

Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.