Kansalaisaloite turkistarhauksen lakkauttamiseksi kerännyt 32 000 allekirjoitusta

Eläinsuojeluliitto Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille sekä SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto käynnistivät toukokuun puolivälissä valtakunnallisen kansalaisaloitekampanjan turkistarhauksen lakkauttamiseksi.

Tavoitteena on kerätä vähintään 50 000 allekirjoitusta ja saada aloite eduskuntakäsittelyyn ensimmäisenä suomalaisena kansalaisaloitteena.

Kansalaisaloitteen oli allekirjoittanut jo yli 32 000 suomalaista tiistaihin 7.8. mennessä.

Tämä tarkoittaa sitä, että allekirjoituksia on saatu keskimäärin 376 kappaletta joka päivä. Tätä vauhtia vaaditut 50 000 allekirjoitusta tulee täyteen 24.9.2012. Aikaa 50 000 allekirjoituksen keräämiseen on marraskuun puoliväliin asti.

Maanantaista (6.8.) lähtien mukaan kampanjaan tuli myös The Body Shop. Aloitteen voi allekirjoittaa kaikissa 35 myymälässä ympäri Suomen. Tätä ennen aloitteen on voinut käydä allekirjoittamassa lähes 150 eri liikkeessä, kirjastossa tai muussa pisteessä ympäri maata.

“Turkikset ovat fiksumpien ihmisten keskuudessa todellakin out; niiden käyttö edustaa julmuutta, tietämättömyyttä ja piittaamattomuutta. Tavoitteenamme on turkistarhauksen kielto Suomessa”, kommentoi Brand & Communications Manager Pirjo Leppänen yrityksen liittymistä kampanjaan.

Tavallisten kansalaisten ohella kampanjaa tukee suuri joukko julkisuudesta tuttuja nimiä, järjestöjä sekä yrityksiä. Nimillään kampanjaa tukevat mm. Satu Silvo, Michael Monroe, Rosa Liksom, Rakel Liekki, Pertti Jarla sekä Joonas Saartamo.

Kävin itse keräämässä allekirjoituksissa viimeksi viime viikolla Kolmen sepän aukiolla.Vastaanotto kansalaisaloitteelle on Helsingissä todella myönteistä.

Toki kritiikkiäkin tulee. Osa ihmisistä kokee, että yhden elinkeinon kieltäminen on liian kova vaatimus ja joillakin taas saattaa olla tuttavia tai sukulaisia turkistarhureina, jolloin allekirjoittamisen kynnys on selvästi korkeampi.

Turkistarhauksen kieltäminen merkitsee yhden elinkeinon kieltämistä. Tämän vuoksi elinkeinoa koskevien päätösten on oltava sosiaalisesti kestäviä, eli siirtymäaikojen on oltava riittäviä ja tilanteen ennakoitavissa yrittäjille. 1980-luvulta tähän päivään tarhojen määrä on pudonnut yli 6000 tarhasta noin 1000 turkistarhaan. Tämä on tapahtunut hallitsemattomasti kansainvälisten suhdanteiden seurauksena.

Suomen tarhoista nykyisin noin 97 % sijaitsee Pohjanmaalla. Suomessa turkisalaa leimaa turkistarhaajien eläköityminen ja tuotannosta luopuminen tuottajien ikärakenteen vuoksi. MTT:n mukaan turkistarhaus työllistää suoraan keskimäärin 0,7 henkilöä tarhaa kohden, ja on pelkkä sivuelinkeino noin 60 prosentille tarhaajista. Tarhojen työntekijöistä moni on ulkomailta palkattavaa kausittaista työvoimaa.

Turkistarhaus pilaa ympäristön ja aiheuttaa eläimille turhaa kärsimystä. Ihminen ei turkista tarvitse. Monen muun maan tapaan Suomessa on aika valmistautua turkistarhauksen kieltämiseen. Onneksi tarhaajille on löydettävissä parempia elinkeinoja siirtymäajalla.

Allekirjoita aloite, tue kampanjaa ja tule mukaan keräämään nimiä! Lisätietoa turkistarhauksesta löydät Lakialoitteen muistiosta.

Jätä kommentti