Kestävän kehityksen strategia: Ehdotukset teemoiksi

Istuin keskiviikkona (7.3.) pääministeri Jyrki Kataisen vetämässä Suomen kestävän kehityksen toimikunnan kokouksessa. Itse olen mukana Luonto-Liiton puolesta.

Hallitusohjelman mukaan ”Hallitus uudistaa kansallisen kestävän kehityksen strategian, jossa määritellään kestävän kehityksen tavoitteet ja periaatteet. Samalla kehitetään mittarit, joilla tavoitteiden toteuttamista eri hallinnonaloilla seurataan.”

Tämä työ on lähtenyt nyt käytännössä käyntiin. Kokouksessa pääsimme hahmottelemaan pöydille levitettyihin papereihin kestävän kehityksen strategian tärkeimpiä teemoja.

Itse hahmottelin strategialle oheisen (ks. myös kuva) sisällysluettelon.

1. Ekologinen kasvu
– Hiilineuraalisuus (energia, liikenne, maatalous, ilmastolaki, henkilökohtaiset päästökiintiöt)
– Rikastuva luonnon monimuotoisuus (yhdyskuntarakenne ja maankäyttö, metsät ja perinnemaisemat, suurpedot)
– Luonnonvarojen rajat / absoluuttiset katot (kulutus, arktinen alue..)

2. Hyvä elämä
– Onnellisuuden edistäminen
– Sosiaalisten verkostojen vahvistaminen
– Palvelutalouden kulttuuristen rajojen tunnistaminen

3. Talouskasvupakosta vapautuminen
– Degrowth/postgrowth/varautuminen talouslaskuun
– Kohtuullisuus
– Ympäristölle haitallisista tuista luopuminen ja vihreiden investointien tukeminen

4. Sitoutuneet toimijat
– Poliittinen sitoutuminen
– Instituutiot: Mitä tarvitaan ja mitä puretaan sekä suhde muihin strategioihin
– Yritystoiminnan muutosmahdollisuudet
– Kansalaistoiminta (ml. epämuodolliset verkostot ja verkkovaikuttaminen)

5. Mittarista mittareihin
– Ekologinen jalanjälki
– ISEW, GPI, HPI

6. Lyhyen ja pitkän aikavälin aikataulu
– Tavoitehorisonttina 2020/2030/2050
– Mieluimmin kolme kertaa 5-vuoden tavoitteet kuin 15-vuoden tavoite

7. Tehokas seuranta
– Hallitus
– Eduskuntakäsittely
– Riippumaton vaikuttavuuden arviointi

Kokouksessa pääministerin lisäksi paikalla oli myös presidentti Tarja Halonen esittelemässä Globaalin kestävän kehityksen paneelin (GSP) viestejä Rio+20 -konferenssille ja kansalliselle kestävän kehityksen politiikalle.

Tarja Halonen totesi mm. seuraavaa:
– Ristiriitojen aika ei ole ohi. Ne on hyvä tunnistaa.
– Kannattaa ottaa mieluimmin 3×5-vuoden tavoite kuin 15-vuoden tavoite.
– Yhdestä indeksistä ollaan siirrytty indekseihin. BKT diktatuuri on ohitse.

Kokouksen kaikkein kiinnostavimman puheenvuoton käytti professori Janne Hukkinen. Hän näytti kuvan Linnanmäen vuoristoradasta ja vertasi sitä talouskehitykseen. Kuvassa ihmiset ovat iloisia valmistautuessaan tulevaan laskuun ja sitä seuraavaan käännökseen, koska tietävät että laskun seurauksena heidän sosiaalinen pääoma kasvaa.

Lisäksi Hukkinen pohti talouskasvun rajoja tuomalla esimerkin palvelutaloudesta ja Blues Brothers -elokuvasta. Kaikkia asioita kun ei välttämättä voi ottaa talouden piiriin. Vai mitä pitäisi ajatella kysymyksestä: ”Myy minulle lapsesi/puolisosi?”.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus