Viikkopäiväkirja 5 (30.1.-5.2.2012)

Maanantai: Vietin aamupäivän kotona. Kirjoitin ekoisi-blogin kertakäyttö- ja kestovaipoista, hoidin työasioita, kävin läpi sähköposteja sekä luin kirjaa. Iltapäivällä vedin Luonto-Liiton toimistokokousta ja kokoustimme toimiston johtoryhmän kanssa. Istuin hetken myös Ympäristöareenan hallituksen kokouksessa. Päivän päätteeksi kävin syömässä. Illan vietin kotona. Myös aiemmin kirjoittamani mielipidekirjoitus maksuttomasta joukkoliikenteestä oli julkaistu Helsingin Sanomissa.

Tiistai: Olin aamulla vauvan kanssa ja kirjoitin blogitekstin myöhästymisen kultaisesta säännöstä. Luonto-Liiton toimistolle pyöräiltyäni vastailin koko päivän erilaisiin sähköpostiviesteihin. Lounaan jälkeen kirjoitin mielipidekirjoituksen Maaseudun Tulevaisuuteen turkistarhauksen ympäristövaikutuksista. Päivän päätteeksi pyöräilin Käpylän työväentalolle Lasten Kesän 60-vuotisjuhlapaneeliin keskustelemaan Petri Pajun ja Tommi Hoikkalan vetämänä aiheesta ”Ennen kaikki oli paremmin”. Erityisesi mieleeni jäi Tommi Hoikkalan nostama käsite ”pakkoyhteisöllisyydestä”. Kuinka usein yhteisöllisyydessä ja sen kaipuussa on kyse itse asiassa pakkoyhteisöllisyydestä? Siinä ihminen on pakotettu esimerkiksi tietyn paikkakunnan, koululuokan tai suvun yhteisöön. Onko pirstaloituneessa verkkomaailmassa yhteisöllisyys vapaampaa ja vapaasti valittavissa? Illan olin kotona vauvan kanssa.

Keskiviikko: Olin aamupäivän Rio+20 -seminaarissa ja kirjoitin ympäristöministeri Ville Niinistön puheesta blogiini: Mitä annettavaa Suomella on Rio+20 -prosessiin. Lounaalla kävin Greenpeacen Lauri Myllyvirran kanssa. Iltapäivällä kävimme läpi Samin kanssa tulevan aktivistipäivän ohjelman, tein yhteenvedon kehityskeskusteluissa nousseista ideoista, viimeistelin työntekijöiden toimenkuvia sekä vastailin sähköposteihin. Huomasin myös kiinnostavan jo joulukuussa Naturessa julkaistun artikkelin (Peters & al (2011): Rapid growth in CO2 emissions after the 2008-2009 global financial crisis fossiilisten polttoaineiden päästökehityksestä talouskriisin jälkeen ja siitä, miten talouden hiii-intensiteetti ei ole enää viime vuosien aikana parantanut lainkaan. Kotiin pyöräiltyäni olin vauvan kanssa Annukan käydessä tanssimassa.

Torstai: Osallistuin Partion koollekutsumaan kasvatus-aamiaiseen. Tilaisuudessa kasvatuspäällikkö Ulla Ojalammi esitteli kasvatukseen liittyviä laajoja trendejä. Keskustelu muiden järjestötoimijoiden kanssa oli monipuolista ja innostavaa. Mieleen jäi yhden järjestöjohtajan hyvä huomio: Lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä on hyvä nähdä yksilölliset erot ja kyvyt. On lapsia ja nuoria, jotka kestävät melkein mitä vain, ja on lapsia ja nuoria, joiden polvet notkahtavat kun perhonen istuu olkapäälle. Lounaalla kävin Suomen luonnonsuojeluliiton Tapani Veistolan ja Venla Virkamäen kanssa. Pohdimme tulevaa budjettia varten mahdollisia uusia leikkauksia ja veroja. Iltapäivällä pidimme kokouksen Luonto-Liiton sähköpostiratkaisuista ja kävin läpi sähköposteja. Päivän päätteeksi istuin vielä Luonto-Liiton talousjaoston kokouksessa.

Perjantai: Kävin aamulla juoksemassa. Yön aikana satanut pakkaslumi jäätyi inhottavasti juoksukengän ja nilkkojen väliin, joten en uskaltanut juosta kahdeksaa kilometriä ja 45 minuuttia pidempään, jotta jääkimpaleet eivät hiertäisi akillesjänteestä ja nilkoista ihoa rikki. Tämän jälkeen pyöräilin WWF Suomen toimiston eteen, josta lähdimme ilmastotoimijoiden kanssa Sipooseen viettämään yhteistä strategiapäivää. Keli oli ihan hirveä. Ei voi kuin ihmetellä, miten Suomessa tapahtuu niin vähän liikenneonnettomuuksia. Onnistuneen päivän ja kotiintulon jälkeen kävin läpi vielä sähköpostit. Illalla katsoimme Annukan kanssa Woody Allenin elokuvan Midnight in Paris.

Lauantai: Aamupäivällä hoidin vauvaa, siivosin ja valmistin lounaan. Iltapäivällä valmistelin tulevan viikon esityksiä ja puhetilaisuuksia sekä kävin juoksemassa. Illalla katsoimme elokuvan Exit through the gift shop. Lisää hienoa katutaidetta esimerkiksi täällä: Street art utopia.

Sunnuntai: Nukuin pitkään ja hoidin aamutoimet (söin aamupalan, kävin läpi sähköpostit ja Facebookin sekä luin uutiset). Vietin koko päivän vauvan kanssa kun Annukka teki kielentarkastusta väitöskirjaansa. Välillä kävimme äänestämässä ja kaupassa. Päivän päätteeksi kävin juoksemassa ja kirjoittelin vielä tulevia tekstejä.

Viikon ajatus: Koska osa tehtävistä jää kuitenkin tekemättä, jätän tekemättä ne, jotka ovat vähiten tärkeitä. Tätä varten pitää kuitenkin tietää, mikä omassa elämässä on tärkeää.

Edellinen viikkopäiväkirja on luettavissa täällä: https://leostranius.fi/2012/01/viikkopaivakirja-4-23-29-1-2012

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli