Durbanin ilmastokokous: Ydinkysymykset

Järjestimme tänään ympäristö- ja kehitysjärjestöjen sekä eduskunnan ympäristövaliokunnan kanssa kansanedustajille tilaisuuden koskien kansainvälisiä ilmastoneuvotteluita.

Samassa yhteydessä jaoimme kansanedustajille lyhyen taustamuistion: Durbanin ydinkysymykset: Kioto, päästöleikkaukset ja rahoitus.

Tilaisuuden aluksi esittelin itse päästöleikkauksia koskevat esityksemme.

Ydinkysymykset päästövähennysten suhteen voi tiivistää viiteen kohtaan:

1. Ilmastotiede. Nykyiset eri maiden päästövähennyslupaukset ovat pahasti ristiriidassa ilmastotieteen asettamien vaatimusten kanssa. Kahden asteen tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan paljon enemmän.

2. Vuosi 2015. Maailmanlaajuisesti päästöt pitää saada laskuun jo vuoden 2015 aikana. Aikaa ei ole hukattavaksi. Kööpenhaminan jälkeen on kulunut jo kaksi vuotta. Durbanissa pitää tapahtua konkreettista etenemistä.

3. Oikeudenmukaisuus. Päästövähennykset tulee toteuttaa kehitysmaiden ja teollisuusmaiden välillä oikeudenmukaisesti. Kehitysmaissa päästövähennykset tulee perustua vapaaehtoisuuteen. Teollisuusmaissa on kaikki edellytykset kunnianhimoisille päästövähennyksille.

4. Teollisuusmaissa -40 %. Teollisuusmaissa, kuten Suomessa ja Euroopan unionissa, päästöjä pitää vähentää pelkästään kotimaisin toimin vähintään 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna. Haaste on iso, mutta täysin mahdollinen.

5. Seurantamekanismit. Päästövähennyssitoumusten toteutumista varten tarvitaan tehokkaat seuranta- raportointi- ja todentamisjärjestelmät.

Tämän lisäksi on tietysti varmistettava kehitysmaiden riittävä ilmastorahoitus. Rahoituksen pitää olla lisäistä suhteessa kehitysvaroihin.

Vuoteen 2020 mennessä tarvitaan 100 miljardia dollaria vuosittain. Rahoitus voidaan kerätä esimerkiksi verottamalla rahoitusmarkkinoita, ja laiva- ja lentoliikennettä, sekä päästöoikeuksien huutokaupasta ja kansainvälisen veronkierron hillitsemisestä saatavilla tuloilla.

Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa ilmastokysymystä sivutaan esimerkiksi seuraavasti:

Hallituksen tavoitteena on tehdä tulevaisuuden Suomesta hiilineutraali yhteiskunta, nostaa Suomi ympäristöteknologian ykkösmaaksi ja kehittää Suomesta maailman ympäristötietoisin kansakunta. […] Kansainvälisessä yhteistyössä YK-tasolla pyritään sitovaan ja vaikuttavaan globaaliin ilmastosopimukseen, jolla ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa kahteen asteeseen. Suomi tukee EU:n yhteisiä päästö-vähennystavoitteita osana kattavaa kansainvälistä ilmastosopimusta.

Kaikki edellytykset kunnianhimoiselle ilmastopolitiikalle ovat siis olemassa.

Mukana taustamuistiossa olivat Greenpeace, Kehys, Kepa, Kirkon Ulkomaanapu, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF, YK-liitto.

Kiitos Kepan kehityspoliittiselle asiantuntija Tuuli Hakkaraiselle ja eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhoselle tilaisuuden järjestämisestä!

2 kommenttia artikkeliin ”Durbanin ilmastokokous: Ydinkysymykset”

  1. Oletko varmasti lukenut viimeisen EIA:n laatiman International Energy Outlookin, jossa arvioidaan tulevaisuutta vuoteen 2035 asti. Tottakai kyseessä
    on ennuste, mutta mikään ei viittaa siihen, että näkemys ei olisi perusteltu. Tuntuu kuin tosiasiat ja ilmastopuheet olisivat eri maailmasta. Jotain realismia olisi
    hyvä olla tavoitteissa, päästöjen pysäyttäminen vuoteen 2015 on täysin mahdotonta. Osa tavoitteista menee fiktion puolelle.

    Tässä muutamia kohtia IEO:sta, mitkään muut arviot eivät juuri poikkea näistä. Maailman energiakulutus kasvaa 53% vuosina 208-2035, ei-OECD-maissa kasvu on 85%. Vuonna 2035 fossiiliset kattavat 80% maailman energian kulutuksesta. Hiilen kulutus kasvaa 50% vuosina 2008-2035. Kiinassa ja Intiassa ydinvoiman määrä kasvaa noin 10% vuodessa koko jakson 2008-2035. Maailman hiilidioksidipäästöt kasvavat 53% vuoteen 2035 mennessä.

    Vastaa
  2. Näinpä. On hyvä olla kunnianhimoisia tavoitteita, mutta jossain varmaan tulee vastaan raja kunnianhimon ja fantasian välillä.

    Varsinkin, kun samaan aikaan luultavasti tämänkin blogin isäntä pitää Saksan energiaratkaisua hyvänä. Sehän vain lisääkin päästöjä 300-480 miljoonaa tonnia kymmenessä vuodessa ja raskauttaa Saksan 11 gigawatilla ihkauusia hiilivoimaloita – josta ei muuten tulla pääsemään eroon seuraavaan 40 vuoteen, sanokaa minun sanoneen.

    EU:n hartaudella väännetyn energiansäästödirektiivin odotetaan vähentävän päästöjä samassa ajassa 335 miljoonaa tonnia.

    Kun ympäristön ystävät ovat tälläisiä, niin vihollisia ei enää paljon tarvitakaan. Voi elämä jos Saksassa olisikin päätetty vauhdittaa uusiutuvien tulemista sulkemalla 27 GW hiilivoimatehoa! Taputtaisin karvaisia käsiäni niin että läiske kävisi.

    Tässä on sitten sellainenkin puoli, mitä eri järjestöissä samanhenkisten seurassa päivät pitkät marinoituvien on kokemukseni mukaan hankala hyväksyä, mutta mihin minä olen törmännyt enenevässä määrin. Kun sellainen perusfiksu ihminen, joka ei ehkä ole perehtynyt kaikkiin ilmastokysymyksen nyansseihin eikä välttämättä ole Vihreiden äänestäjä, mutta osaa ynnätä 1+1, tajuaa esimerkiksi nämä tuossa esittämäni luvut, hänen motivaationsa tehdä tälle pikkujutulle nimeltä ilmastonmuutos putoaa monessa tapauksessa ihan silminnähden. Vähän vaikea on siitä syyttää ja vielä vaikeampi motivoida jotain omaa autolla ajamistaan tarkkailemaan, kun milläpä selität, että yksi poliittinen päätös lisäsi sitten justiinsa päästöjä viitisen kertaa koko Suomen päästöjen verran? ”Joo, kyllä tää päästöjen vähentäminen on ihan oikeasti kaikkien mielestä ihan tosi tärkeää.”

    Ihmisillä on sellainen taipumus, että jos sanat sanovat yhtä ja teot toista, niitä sanoja ei enää sitten oikein uskota.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/