Arja Alho: Ei riitä!

Vieraskynäblogissa Arja Alho

Ei riitä -kampanjan tavoitteena on saada nostettua ensiapuna perusturvaa 120 eurolla.

Tämän jälkeen tarvitaan niin verotukseen, asumisen tukeen kuin itse turvajärjestelmään uudistuksia, joilla voitaan estää perusturvan jatkuva jälkeen jääminen ansiotason noususta vastaisuudessa.

Perusturva koostuu työmarkkinatuesta, työttömyysturvan peruspäivärahasta ja pienimmistä sairauspäivärahoista. Monet eri tutkimukset osoittavat kiistatta, että perusturvalla ei tule toimeen ja että kohtuullisen toimeentulon turvaamiseksi yksinäisen ihmisen perusturvan pitäisi olla noin 600 euroa asumiskulujen jälkeen. Tätä toimeentulon ongelmaa ei voida ratkaista palveluilla tai toimeentulotuella. Toimeentulotuki on viimesijainen turva.

Köyhyys on kaksinkertaistunut Suomessa sitten vuoden 1990. Syynä ovat paitsi verotukselliset muutokset (jotka ovat suosineet suurituloisia ja pääomatuloja) myös etuuksien jääminen jälkeen ansiotason noususta. Perusturvaetuuksia ei ole sidottu ansiotasoindeksiin. Sosiaaliturvamme perustuu kuitenkin sille, että perusturvalla voi tulla toimeen. Tämä oikeus on turvattu myös perustuslailla.

120 euron korotuksen taloudelliset vaikutukset ovat vuoden 2008 tilastotietojen perusteella 255 miljoonaa euroa. Nykyisen lainsäädännön perusteella 164 miljoonaa euroa kohdistuisi perusturvan saajille ja 90 miljoonaa euroa ansioturvan saajille. Juuri nyt korotus maksaisi hiukan enemmän kun työttömyysaste on korkeampi. Valtiovarainministeriö kuitenkin ennustaa tälle vuodelle jo alle 8 prosentin työttömyysastetta. Puolet kokonaiskustannuksina palaa kuitenkin yhteiskunnalle takaisin mm. verotuloina. Luvut ovat siis kansantaloudellisesti pieniä eivätkä kaadu siihen, ettei meillä olisi korotukseen varaa. Tasainen tulonjako nimittäin tuottaa hyvinvointia ja vaurautta kaikille. Perusturvan korotus olisi askel oikeaan suuntaan.

Vihreät ovat puolueena tukemassa perusturvan korotusta mutta haluavat samalla purkaa perusturvan yhteyden ansioturvaan. Ammattiyhdistysliikkeessä tätä vaatimusta pidetään huolestuttavana. Tuntuu siltä, että asenteet ovat puolin ja toisin kaivautuneet bunkkereihin. Olen kirjoittanut Ei riitä -kampanjan vaihtoehtomietinnön ns. Sata-komitean työlle. Haluan keskusteluasetelman muutosta, sillä en viihdy bunkkereissa.

Työttömyysturva on muodostunut vuodesta 1984 alkaen perusturvasta ja ansioturvasta. Ansioturvassa on kahden kerroksen väkeä ns. taitekohdan vuoksi. Euron korotus perusturvaan vaikuttaa ansioturvaa saavien kohdalla niin, että he saavat 55 senttiä lisää. Mutta taitekohdan yläpuolella olevat 177 senttiä. Ansioturvan saajista kuitenkin valtaosa jää ns. taitekohdan alapuolelle. Tämä tarkoittaa sitä, että heidän bruttotulonsa ansiotyöstä ovat alle 3000 euron. Ansioturvan laskentasääntöjen mukaan heidän työttömyysaikainen turvansa on 45-60 prosenttia kuukausituloista. Valtaosalla työttömyysturva ansiosidonnaisenakin jäisi lähelle yleisimmin määriteltyä köyhyysrajaa.

Kun Ei riitä -kampanja on korostanut köyhyyden torjumista kokonaisvaltaisella politiikalla, 120 euron korotus perusturvaan on tehty voimassa olleen lainsäädännön mukaisesti, jolloin myös korotuksesta osa tulisi ansiosidonnaisella työttömyyskorvauksella oleville. Mutta jos korotus jää pikkurahoista – muutamista kymmenistä miljoonista kiinni – Ei riitä -kampanja on esittänyt lainsäätäjän harkittavaksi useita vaihtoehtoja, jotta perusturvan parantamisessa voitaisiin kuitenkin edetä.

Perusturvan korotus on mahdollista tehdä kertaluontoisena vain perusturvaan tai pelkästään viimeisimmän ns. sosiaalitupossa sovitun taitekohdan yläpuolelle tehtyjen suurimpien ansiosidonnaisten korvausten jäädytyksellä, jolloin taitekohdan alle jäävät voisivat saada korotuksesta hyödyn. Työttömyysturvan määräytymistä voidaan myös muuttaa niin, että pienin perusturvasta ja ansioturvasta koostuva turva on aina 10 prosenttia perusturvaa suurempi, jolloin kassaan kuuluminen kannattaa.

Poliittisessa keskustelussa perusturvan korottamisen välttämättömyys yritetään kääntää tarpeeksi leikata ansiosidonnaista turvaa, joka on Suomessa Pohjoismaista tasoa alempi. Ei riitä -kampanja ei tähtää työttömyysturvan heikentämiseen, vaan työttömyysaikaisen perusturvan parantamiseen. Siksi kampanja ei ole oikeistolaisessa rintamassa heikentämässä työttömyysturvaa mutta ei liioin työmarkkinajärjestöjen joukoissa, joissa perusturvan korottamisen välttämättömyys kääntyi ylimpien ansiosidonnaisten etuuksien korottamiseksi.

Soisin Vihreiden olevan siinä rintamassa, jossa köyhyyttä ja köyhtymisen riskiä vähennetään monin eri keinoin ja pidetään myös pienituloisten puolta työttömyyden kohdalle sattuessa. Ammatillinen järjestäytyminen ei ole solidaarisen yhteiskuntapolitiikan vihollinen, kuten joskus Vihreitten kannanottoja lukiessa tuntuu. Korporaatioiden valta on eri asia. Jos politiikka ei kykene käyttämään valtaa, sen ottaa aina joku muu.

Arja Alho on valtiotieteen tohtori ja kansalaisaktivisti, jolla on myös menneisyytensä poliittisena päättäjänä.

Nyt en ole ”vain” triathlonisti vaan lisäksi myös kulttuuritriathlonisti! Olenhan suorittanut todestettavasti Lieksan kulttuuritriathlonin yhdessä lasten kanssa. 

Ensimmäisenä lajina oli kirjasto, toisena kulttuurikeskus ja lopuksi vielä Pielisen museo. 

Hieno konsepti Lieksan kaupungilta!

Hommaan kuului mulla bonuksena myös 100 km pyöräily Joensuusta Lieksaan ja uiminen Lieksanjoessa. Kulttuurikohteiden vaihdot mentiin juoksujalkaa, että ehdittiin vielä junalle ja illaksi takaisin Joensuuhun. 

#lieksa #kulttuuritriathlon #triathlon
Turun linja-autoasemalla polkupyörätarvikkeiden automaatti! Milloin näitä tulisi Helsinkiin? Tai muualle?
Eilen 12 tuntia meditointia, tänään melkein 12 tuntia pyöräilyä: Helsinki - Karkkila - Forssa - Loimaa - Turku - Uusikaupunki.
Tämä oli hieno! Kiitos @terike.haapoja
Tein torstaina omatoimisen tritathlonin täydenmatkan. Miten paljon tämä kuluttaa energiaa ja mitä söin suorituksen aikana?

Katsoin, että koko päivän aikainen energiankulutukseni oli Ouran mukaan 11 834 kcal, joista ”aktiivisia” kaloreita oli 9654 kcal. Normaali minun ikäiseni ja kokoiseni henkilön lepokulutus on vuorokaudessa noin 2000 kcal. 

Eli 3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja maratonin juokseminen on sen verran pitkäkestoinen ja energiaa kuluttava suoritus, että siinä pitää pystyä ohessa jo vähän syömään ja juomaan jotain. 

Mitä sitten söin/tankkasin suorituksen aikana?

Tässä lista ja arvio kaloreista:
-banaani, 100 kcal
-nuudeleita soijarouheella, 400 kcal
-4 x vauhtikarkki, 168 kcal
-6 x ruispalaleipää, 438 kcal
-6 x margariini leivän päälle, 210 kcal
-6 x leikkele leivän päälle, 220 kcal
-pastaa soijarouheella, 600 kcal
-8 dl smoothieta, 720 kcal
-4 dl appelsiinimehua, 180 kcal
-4 x Mariannekarkki, 80 kcal
-suklaajäätelötötterö, 200 kcal
-urheilujuomaa 2,25 l, 600 kcal
-nesteyttävä elektrolyyttijuoma 3 l, 21 kcal
-vesi 2 dl, 0 kcal

Yhteensä 3937 kcal

Näiden lisäksi söin aamupalaksi ennen uintiin lähtöä omenan ja puuroa, 500 kcal. 

Kulutus suorituksen aikana Garmin 965 urheilukellon mukaan: 
-uinti 903 kcal
-pyöräily 3725 kcal
-juoksu 2750 kcal
Yhteensä: 7378 kcal

Näin ollen energiavajetta tuon vuorokauden aikana tuli yhteensä noin 3000 kcal - 7000 kcal. Seuraavina päivinä kannattaa siis syödä hyvin!

Ja oheisessa kuvassa on kaupasta ostamiani tai kaapeista varaamiani eväitä noin 10 000 kcal edestä, joita ajattelin suorituksen aikana syödä. Lopulta menin kuitenkin fiiliksen mukaan eli söin sitä mitä mieli teki.
Se oli kaukainen haave. Täysmatkan triathlonin (3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja 42,2 km juoksu) eli ironman suorittaminen tuntui täysin tavoittamattomalta. 

Olin kyllä käynyt toisinaan uimassa muutaman kilometrin, pyöräillyt pitkiä matkoja ja juossut maratoneja sekä tehnyt yhden puolimatkan, mutta ironman eli kaikki nuo peräkkäin tuntui utooppiselta ja täysin saavuttamattomalta. 

Sitten löysin syksyllä 2022 Helsinki Triathlon seuran ja hurahdin harjoitteluun. Huomasin, että nautin harjoittelusta suunnattomasti, mutta kilpailu tai tapahtumat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Viime kesänä vastoin omia odotuksia tein ensimmäisen töysmatkani (omatoimisesti) juuri alle 50-vuotiaana. 

Tavoitteiden saavuttaminen luo helposti uusia tavoitteita. Odotushorisontti uhkaa karata kauemmaksi. 

Päässäni syntyi ajatus, että olisi kiva olla tehtynä ironman alle viiskymppisejä ja sen lisäksi myös yli viisikymppisenä. Viimeisen vuoden ajan olen harjoitellut vähän kevyemmin, mutta riittävästi ja peruskunto on aika hyvä vuosien harjoittelun myötä. Eilen kesäloman ensimmäisenä päivänä olin taas viime vuoden tapaan uimassa, pyöräillemässä ja juoksemassa. 

Ja se oli siinä! Toinen Käpylä-ironman tehtynä, nyt yli viisikymppisenä. Vaikka harjoittelu itsessään on parasta niin kyllähän tästäkin tulee hyvä olo! Tästä on hyvä aloittaa loma. Hyvää kesää kaikille! 

Mutta mitä seuraavaksi?

Iso kiitos valmentaja @kirsipaivaniemi ja @helsinkitriathlon kun mahdollistatte unelmien tekemisen todeksi ja kiitos kaikille kanssatreenaajille sekä kovasti tsemppiä tuleviin harjoituksiin ja koitoksiin. Nähdää taas treeneissä!

#triathlon #helsinkitriathlon #käpylä
Aika paljon puhutaan lentomatkustamisen päästöistä ja hyvä niin. Entäs laivamatkustamisen päästöt? 

Riippuen laivatyypistä ja matkustustavasta Helsingistä Tallinnaan syntyy noin 6 kgCO2 päästöt (81 km, 74 gCO2/km/henkilö) ja Helsinki Tukholma välillä melkein kolminkertaisesti enemmän eli noin 21,6 kgCO2 päästöt (400 km, 54 gCO2/km/henkilö). Kahdensuuntainen matka tietysti tuplaa nuo päästöt. 

Vertailun vuoksi liikennekäytössä oleva auton keskimääräiset päästöt Suomessa ovat 136 gCO2e/km. Eli edestakainen Helsinki-Tallinna väli laivalla vastaa noin 88 km autoilua ja edestakainen Helsinki-Tukholma väli vastaa noin 318 km autoilua. 

Jos haluaa matkustaa esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan tai Eurooppaan, kannattaa ilmastonäkökulmasta matkustaa junalla Kemin ja Haaparannan kautta. Käytännössä tuon noin 2000 km junamatkan päästöt ovat noin seitsemäsosa laivamatkan päästöistä eli noin 1,5 g/km/henkilö eli yhteensä noin 3 kgCO2. Linja-auton päästökerroin matkustajakilometriä kohti on kymmenkertainen junaan verrattuna eli noin 15 g/km/henkilö. Autolla tätä väliä ei laivaan verrattuna kannata ajaa, koska auton päästöt olisivat edestakaisin Helsingistä Tukholmaan pohjoisen kautta matkustettaessa peräti 544 kgCO2e. 

Myöskään pyörällä tuota matkaa ei kannata tehdä. ChatGPT:n arvion mukaan pyöräilyn aiheuttama lisäenergiankulutuksen tarve vegaaniruokavaliolla on 5-15 gCO2e/km eli lisäpäästöjä tulee Helsingistä Tukholmaan pyöräillessä yhteensä 10-30 kgCO2e. Varsinkin sekaruokavaliota noudattavan kannattaa matkustaa pyörän sijaan junalla, koska sekaruokavalion päästöt pyöräillessä voivat olla jopa 50 g/km CO2e. 

Fiksuinta on tietysti hakea elämyksiä ja vaihtelua arkeen tai lomaan niin läheltä, että ei tarvitsisi matkustaa juuri lainkaan. Lähimetsään pääsee kävellen ja naapurikuntaan polkupyörällä. 

#maatapitkin
Hyvää kesäpäivänseisausta! Vähän oli kylmät vedet uida, mutta maisemat oli kesäillassa upeita!
Tein kolmen päivän Firstbeat-mittauksen. Pidin sykettä ja sykevälivaihtelua mittaavia antureita kiinni kehossa kolmen vuorokauden ajan. 

Kiinnostavia tuloksia! Vihdoin sain selityksen lyhyille yöunilleni. Pärjään siitä syystä lyhyillä (keskimäärin noin 6h) yöunilla, koska unen aikainen palautuminen on niin hyvää. Tässä mittauksessa peräti 96% unestani on palauttavaa. Uneni on siis parempaa kuin suurimmalla osalla väestöä, joka nukkuu 7-9 tuntia. 

Liikunta oli odotetusti erinomaisella tasolla vaikka mittausjakson aikana oli kevyt viikko. Ilahduttavaa oli, että palautuminen lähti lyhyiden treenien tai kuntoilun jälkeen aina välittömästi käyntiin. Paitsi pidemmän pyöräilyn (4h) jälkeen keho oli tunteja stressitilassa. Tämä osoitti hyvin, että pitkiä tai kovia treenejä ei todellakaan kannata tehdä illalla. 

Hiukan yllättäen aamut olivat mittauksen pohjalta aika stressaavia. Tässä selitys saattaa olla siinä, että mulla on niin paljon ”hyviä” aamurutiineja (veden juonti, hedelmän syönti, kirjan lukeminen, venytely, 7 minute workout ja aamupala) että näistä itsestään kasaantuu vain liikaa. Yllätys oli myös se, että lounaat tai päivälliset olivat stressaavia siinä missä etä- tai läsnäkokoukset (vähän palaverista riippuen) olivat keholle kevyitä ja välillä jopa palauttavia. 

Mittausjaksoon osui myös yksi lepopäivä treenistä. Sunnuntaina tein siis neljän tunnin pyöräilyn ja maanantaina oli lepopäivä. Olkoon, että lepopäiväänkin kuului venyttelyt, 7 minute workout ja noin 25 km arkipyöräilyä. Ei kuitenkaan yhtään treeniä. Palautumista ei kuitenkaan tapahtunut mitenkään erityisen paljon maanantain aikana vaan tänä näkyi vasta tiistaina, jossa päivän aikainen palautuminen oli korkeaa vaikka tein venyttelyiden ja 7 minute workoutin lisäksi aamulla kevyen juoksun ja töiden jälkeen tunnin uintitreenin sekä päivän mittaan noin 20 km arkipyöräilyö. 

Koko jakson palauttavin hetki (jos yöunia ei lasketa mukaan) oli se kun olin tiistaina iltapäivällä toimistolla kollegoiden kanssa. Stressaavin jakso taas oli sunnuntaina kotona lasten kanssa pitkän pyörälenkin jälkeen. 

Mittauksen mukaan leposykkeeni oli 41, maksimisyke 178 ja HRV keskimäärin 54.

@firstbeat.suomi
Hyvää juhannusta!
Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon