Yhteisön rikastaminen: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 21

Tyytyväinen ihminen rikastaa omalta osaltaan yhteisöä ja edistää sellaista toimintaa, jossa muita kohdellaan hyvin. Yhteisö rikastuu kun annetaan anteeksi, pyritään palvelemaan muita, heijastellaan omassa käyttäytymisessä omia arvoja, annetaan muiden säilyttää kasvonsa ja tarkastellaan asioita toisten silmin sekä ajatellaan pitkäjänteisesti ennen refleksinomaista toimintaa.

Tässä viikon askelmerkkejä tyytyväiseen elämään yhteisön rikastamiseksi:

Tyytyväinen ihminen luo ympärilleen rikkaan yhteisön

1. Anna anteeksi. Ihminen joutuu elämänsä aikana vääjäämättä tilanteisiin, jossa rikkoo toista kohtaan tai häntä itseään kohtaan rikotaan. Tyytyväisen ihmisen avaintaitoja on anteeksiantaminen. Anteeksianto on lääke katkeruuteen, joka myrkyttää ilmapiirin. Anteeksiantamista ei kannata kuitenkaan tehdä helpottaakseen omaa oloa, vaan pikemminkin toisen oloa.

2. Vaikuta epäsuorasti. Tyytyväinen ihminen ei aja suoraan omia asioita ja omaa etuaan. Pikemminkin hän pyrkii ajamaan muiden asioita ja luottaa siihen, että tärkeällä hetkellä toiset kyllä tukevat. Auttamalla muita, löytää myös omasta elämästä tarkoituksen sekä synnyttää samalla yhteisöllistä varallisuutta. Ne, joita ei ymmärretä, ovat tyypillisesti sellaisia ihmisiä, jotka eivät itse ymmärrä toisia.

– Palvele ensin muita, jotta sinua palveltaisiin
– Kuuntele ensin muita, jotta sinua kuunneltaisiin
– Ymmärrä ensin muita, jotta sinua ymmärrettäisiin
– Arvosta ensin muita, jotta sinua arvostettaisiin
– Tue ensin muita, jotta sinua tuettaisiin

3. Ole itse se muutos, jonka toivot maailmassa näkevän. Gandhia mukaillen: Tekeminen on sanomisen korkein muoto. Mitä selkeämmin omassa elämässä heijastelee omia arvoja ja tavoitteita, sitä enemmän saa tukea niiden toteuttamisessa. Omien arvojen heijastaminen omalla olemukselle, teoilla ja viestinnällä johtaa siihen, että ympärillä oleva yhteisö tukee tavoitteitasi.

4. Anna muiden säilyttää kasvonsa. Voit olla muiden mielestä oikeassa ainoastaan silloin kun saat heidät tuntemaan, että he eivät ole samalla väärässä. Ihminen, jonka sanat tai teot osoitetaan vääräksi, jää kielteisellä tavalla velkaa sille, joka osoitti hänen olevan väärässä. Esimerkiksi Sunzi painottaa teoksessaan Sodankäynnin taito sitä, että vastapuolelle pitää tarjoilla pakoreitti ja mahdollisuus säilyttää kasvonsa.

5. Tarkastele asioita toisten silmin. Tyytyväinen ihminen kykenee samaistumaan ja asettumaan toisten elämään ja kokemuksiin sekä ymmärtämään näin muita paremmin. Ihminen, joka kykenee näkemään omat tekonsa ja motiivinsa toisten silmin, saa usein myös ympärillä olevan yhteisön tukemaan omia tavoitteitaan. Tyytyväinen ihminen ei puolusta omia näkökulmiaan, vaan pyrkii ymmärtämään muiden näkökulmia. Tämä ei tarkoita omista näkökulmista luopumista, vaan pikemminkin jatkuvasta puolustuksesta luopumista.

6. Ajattele ennen puhumista ja tekemistä. Tyytyväinen ihminen kykenee ajattelemaan ennen sanoja ja tekoja. Usein ihmiset reagoivat refleksinomaisesti ja toimivat tapojensa tai mielitekojensa orjina ilman, että ajattelevat sanojen tai tekojen seurauksia. Kannattaa pikemminkin kuunnella ymmärtääkseen, eikä keskeyttääkseen muita. Harkitseva käytös herättää myös muissa kunnioitusta ja arvostusta. Kyky pidättäytyä toiminnasta ja sanomisista ennen kuin on harkinnut niiden pitkän tähtäimen seurauksia, on taito, jota jokainen voi harjoittaa.

Tässä kirjoitussarjassa hahmottelen askelmerkkejä tyytyväisen ja hyvään elämään. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut.

Ajatukset eivät ole suinkaaan omiani, vaan lainattu suoraan muilta sekä kirjoitettu ja sanottu eri yhteyksissä varmasti lukemattomia kertoja. Haluan kuitenkin välittää mielestäni parhaimpia käytäntöjä edelleen eteenpäin.

Kirjoitussarjan edellinen osa (palvele rakkaudesta) on luettavissa täältä: https://leostranius.fi/2010/05/palvele-rakkaudesta-askelia-tyytyvaiseen-elamaan-%E2%80%93-osa-20/

Yksi kommentti artikkeliin ”Yhteisön rikastaminen: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 21”

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli