14.11.2008: Osallistumisesta vaikuttamiseen

Torstaina valmistelin Luonnonsuojeluliiton kommentit kansalliseen ilmasto- ja energiastrategiaan ja lähetin ne kaikille kansanedustajille. Kannattaa katsoa viestit täältä.

Päivällä järjestettiin Suomen luonnonsuojeluliitossa myös sisäinen keskustelu yritysyhteistyön periaatteista. En kuitenkaan ehtinyt piipataa kuin vähän session alussa, koska pääsin vastailemaan Germanwachin CCPI-ilmastoindeksiä koskevaan kyselyyn ja annoin haastattelun Teknillisen korkeakoulun strategiaprojektiin kestävän kehityksen haasteista. Alkuillasta pidettiin Luonnonsuojeluliiton viestintävaliokunnan kokousta.

Perjantaina olin puhumassa Työväen Sivistysliiton Tiedon Virtaa – esteetön tietoyhteiskunta -seminaarissa. Tilaisuuden aluksi oikeusministeriön Sari Aalto-Matturi puhui kansalaisvaikuttamisesta. Sari kävi läpi kansalaistoiminnan muutosta aatteista projekteihin. Identiteetit muuttuvat ja kollektiivisuus korvautuu projekteilla. Yhteisöllisyys rapautuu ja tilalle tulee verkottunut yksilöllisyys. Verkostoyhteiskunnassa yhteiskunnallisten liikkeiden keskeinen infrastruktuuri on internet.

Itse puhuin seminaarissa kansalaisten uusista osallistumismuodoista. Itse asiassa pitäisi puhua vaikuttamismuodoista. Perinteisestä avoimmuuden vaatimuksesta on siirytty osallistumiseen ja siitä tulisi nyt siirtyä vaikuttamiseen. On itsestään selvää, että ihmisillä pitää olla mahdollisuus osallistua. Tämä ei kuitenkaan riitä. Todellinen siirtyminen hallinnosta hallintaan (goverment – governance) voi tapahtua vain silloin kun hallinta on oppivaa, verkostoituvaa ja puntaroivaa. Ihmisiä ei kiinnosta vain osallistuminen siinä merkityksessä kun sillä legitimoidaan demokraattista päätöksentekoa. Ihmisiä kiinnostaa vaikuttaminen. Siksi ihmiset osallistuvat, että he voivat vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.

Iltapäivällä annoin samasta aiheesta haastattelun Kalevaan. Lisäksi istuimme Hanna Kaisan kanssa Kiasmassa viimeistelemässä Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden eli ViNOn kymmenvuotishistoriikkiin tulevaa artikkelia.

Illalla alkoi pikkujoulukausi. Juhlat olivat Radisson SAS Plaza hotellissa Helsingin Mikonkadulla. Paikalla oli suuri joukko ihania ihmisiä! Minulle oli tilattu erikseen vegaaniruoka muuten suhteellisen lihaisaan buffettiin. Kun tiedustelin mahdollista ruokaani keittiöstä, minulle vastattiin suurpiirteisen tylysti, että onhan siinä pöydässä tomaatteja ja jotain salaattia. Ota siitä. Kiitos! Olisin kuvitellut, että tällä vuosituhannella ymmärrettäisiin hienoissa kansainvälisissä hotelleissa jo jotain kasvisruokavaliosta.

Jätä kommentti