Torstai 24.1.2008 – keskustasauna – ilmainen joukkoliikenne – tuulipuisto

Keskiviikkona seurailin komission energiapaketin julkistusta. Osallistuin mm. komission Suomen edustuston järjestämään tiedotustilaisuuteen aiheesta. Suomi pääsi uusiutuvien vastuunjakotavoitteissa kohtuuttoman helpolla. Päästövähennystavoitteet tulevat pian kiristymään ja taloudelliset vaikutukset ovat mitättömät. Siitä huolimatta teollisuuden ruikutus oli ankaraa ja ehkä yllättävääkin. Tosin se kääntyy aika pian julkisessa keskustelussa elinkeinoelämää itseään vastaan.

Keskiviikko iltana vietimme Annukan kanssa kaikesta hulinasta huolimatta laatuaikaa. Kävimme Kotossa syömässä ja jatkoimme keskusteluita kotona kylässä olleen isäni kanssa. Aiheet pyörivät mitä moninaisimmissa teemoissa aina uuslieralismin kritiikistä jätteen synnyn ehkäisyys, alupolitiikasta ruokatottumuksiin sekä siihen, mitä kukin yksilö voi tehdä niin omien valintojen kuin yhteiskunnallisen vaikuttamisenkin kontekstissa.

Torstaina osallistuin Vihreiden ympäristötyöryhmän kokoukseen, jossa käsiteltiin valtakunnallista jätesuunnitelmaa (VALTSU). Lisätietoja aiheesta löytyy mm. osoitteesta: http://www.ymparisto.fi/jatesuunnitelma. Jouni Nissisellä oli kokouksessa erinomainen esitys aiheeseen. Lyhyesti sanottuna jätteiden synnyn ehkäisy on kaikkein kannattavinta ja ekologisinta puuhaa jätteenpolton jäädessä vihon viimeiseksi vaihtoehdoksi.

Illaksi Anni Sinnemäki oli kutsunut ”sidosryhmiään” istumaan iltaa. Kävimme paikoin intohimoistakin keskustelua kunnallispolitiikan kiemuroista. Visio Helsingin tilanteesta vuonna 2011 voisi olla seuraava (oma yhteenvetoni): (1) Ruuhkamaksujen käyttöönoton myötä kävelykeskusta on kasvanut moninkertaiseksi ja julkinen liikenne on ilmaista. (2) Sipoonkorven kansallispuisto on laajentunut entisestään ja kävijämäärä kasvaa kohisten. (3) Keskustakirja on rakennettu matalaenergiaratkaisuja hyödyntäen täysin energiaomavaraiseksi ja hiilineutraaliksi. Helsingin rannoille on perustettu myös yleisiä, julkisia saunoja, joista pääsee talvisin uimaan. (4). Helsingin energia on siirtymässä kaukolämmössä biopolttoaineiden, esimerkiksi pelletin, käyttöön. Iso tuulivoimapuisto vihitään käyttöön kaupungin rannikolla.

Jätä kommentti