Tiistai 27.11.2007 – Tampereella ja seminaarissa

Aamupäivällä olin pitkästä aikaa Tampereella jatko-opintoseminaarissa eli umbrellassa. Käsittelimme Eveliina Asikaisen tutkimushanketta ”lähiön luonnot”. Eveliina on tehnyt hervantalaisten asukkaiden kanssa kävelyhaastatteluja lähialueen ympäristöön ja tutkii sitä kautta ihmisten luontokäsityksiä.

Tampereen jälkeen jatkoin Suomen luonnonsuojeluliiton EU:n energia- ja ilmastopolitiikka – mahdollisuus Suomelle -seminaariin (http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/eu-energiapolitiikka) Helsinkiin ja Tieteiden talolle. Pidin seminaarin avauspuheenvuoron ja toimin keskustelun puheenjohtajana.

Puheenvuorossani harmittelin Suomen energia- ja ilmastopolitiikan heikkoutta. Esimerkiksi ydinvoiman lisärakentaminen on ehkäissyt tehokkaasti kaikki panostukset uusiutuviin energialähteisiin, tuulivoiman syöttötariffin sijaan meillä on käytössä turpeen syöttötariffi ja autoverouudistuskin osoittautui pelkäksi suoraksi tueksi autoteollisuudelle. Kansalliset itressit näyttävät painavan Suomen ilmastopolitiikkaa. Esimerkiksi tänään oli Helsingin Sanomissa uutinen, jonka mukaan ”Suomi yrittää välttää uusiutuvan energian jyrkän lisäämisvelvoitteen”.

Sain myös viimeisteltyä lausunnon oikeusministeriölle kansalaisosallistumisen edistäminen tieto- ja viestintätekniikan avulla –raporttiin (lisätietoja aiheesta löytyy esim: http://otakantaa.fi/hanke.cfm?group=353&id=&ref=Hanke). Lisäksi kävin läpi tulevan kestävän kehityksen toimikunnan kokousmateriaaleja ja valmistelin omia esityksiäni kokousta varten. Tarkoituksenana on käyttää ympäristöjärjestöjen puheenvuoro toimikunnan työn painopisteistä 2008-2012. Lisäski esittelen kokouksessa kestävän kehityksen aikalaisvisio -hanketta.

Suosittelen osallistumista kansainväliseen ilmastotoimintapäivään. Lisätietoja osoitteesta: http://www.sll.fi/jasensivut/tapahtumat/ilmastotoimintapaiva-8-12

Jätä kommentti