Menneiden muistelu

Elämää ja kirjoitusvirheitä (http://elina-s.livejournal.com/76305.html) muisteli omassa blogissaan menneitä. Siitä innostuneena tein itsekin saman ajatusharjoituksen (meemin). Ottakaa muutkin haaste vastaan.

20 vuotta sitten oli vuosi 1987. Olin juuri täyttänyt 13 ja mennyt Ressun yläasteelle seitsemännelle luokalle. Pari vuotta aiemmin alkanut skeittausharrastus oli hiipumassa. Kävimme usein Lepakon pihalla olleessa rampissa harjoittelemassa. Asuimme tuolloin Vallilassa. Taskurahaa hankin jakamalla ilmaisjakelulehtiä (Alueuutiset) ja tekemällä siivoustöitä. Vaikka olimme aiemmin muuttaneet Hietalahdesta Hauhon puiston viereen Vallilaan, olin saanut jäädä vanhaan kouluuni. Bruntlandin komission raportti Yhteinen tulevaisuutemme ilmestyi. Itse en tosin tiennyt siitä vielä silloin yhtään mitään. Sen sijaan yläasteella minua puhutteli suuresti äidinkielen luokan seinällä ollut juliste, jossa oli söpö turkiseläimen kuva ja alla teksi (vapaasti lanaten): ”minä en voi elää ilman turkkia, voisitko sinä”.

15 vuotta sitten oli vuosi 1992. Olin juuri täyttänyt 18 ja kävin Vallilan ammattikoulun tietotekniikan mekaanikon linjan viimeistä vuotta. Iltaisin kävin töissä suoramarkkinointi Mega Oy:ssä. Myin ihmisille puhelimitse sellaisia lehtiä kuin esimerkiksi Urheilulehti ja Tekniikan Maailma. Seurasin myös tiiviisti jääkiekkoa sekä musiikkimaailman viimeisimpiä tuulia USA:n musiikkilistojen kautta. Asuimme tuolloin vielä Vesalan ja Kontulan rajalla Rekipellontiellä. Olin saanut myös kaksi pikkusiskoja ja yhden pikkuveljen. Vuoden vaihteen jälkeen isäni perheineen muutti Joensuuhun ja itse jäin Kontulaan Kilpolantielle HOAS:n asuntoloihin. Aiemmin samana vuonna ollut Rio de Janeiron YK:n ympäristö- ja kehityskonferenssi oli herättänyt myös oman kiinnostukseni ympäristöasioihin. Maapallon pelastamiseksi pitäisi tehdä jotain.

10 vuotta sitten oli vuosi 1997. Olin juuri täyttänyt 23 ja olin kokopäivätöissä vakituisessa työsuhteessa tietoliikennealan yrityksessä. Asuin Herttoniemen rannassa kaupungin vuokra-asunnossa. Musiikki- ja listaharrastus oli vaihtunut ympäristöasioiden seuraamiseen. Maan ystävien perustaminen sekä eläinoikeusliikkeen nousu olivat inspiroineet minua valtavasti. Samalla kiinnostus yliopisto-opinnoista erilaisten luentojen ja seminaarien myötä oli herännyt. Tuona syksynä huomasin, että Tampereella voisi lukea ympäristöpolitiikkaa. Kaiken huipuksi pääsykoekirja ja monet kurssikirjat olivat minulle ennestään jo tuttuja.

5 vuotta sitten oli vuosi 2002. Olin juuri täyttänyt 28 vuotta. Ympäristöpolitiikan opinnot Tampereen yliopistossa olivat hyvässä vauhdissa. Tuona vuonna opiskelin kokopäivätöiden ja aktivismin ohella yli 40 opintoviikkoa. Nykyinen vaimoni ja silloinen ympäristöpolitiikan opiskelukaverini Annukka Berg oli tullut Brysselistä takaisin Suomeen. Kävimme silloin tällöin Cafe Engelissä ja ravintola Barcelonassa puhumassa ympäristöpolitiikasta. Olin ollut mukana perustamassa Vihreitä Nuoria ja Opiskelijoita (ViNO) vuonna 1999 ja olin edelleen mukana järjestön toiminnassa. Lisäksi olin mukana ydinvoimaa vastustavan Valtavirta-verkoston toiminnassa. Valitettavasti taistelu viidennestä ydinvoimalasta oli hävitty aiemmin keväällä. Olin turhautunut puoluepoliittiseen toimintaan. ViNOa enemmän minua kiinnosti tässä vaiheessa ympäristöjärjestöjen toiminta. Olin aktiivisesti mukana mm. Maan ystävissä, jonka puheenjohtaja minusta myöhemmin syksyllä tuli.

Viime vuonna tähän aikaan olin juuri valmistunut hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta. Samalla imu kohti jatko-opintoja oli kova. Olimme muuttaneet Annukan kanssa kesällä Vallilasta Käpylään ja remontoineet uuden asuntomme täysin. Juhlimme synttäreitäni, valmistujaisiani ja uutta kotiamme samalla kertaa. Aiemmin syksyllä Smas Asem -mielenosoitus oli muuttunut poliisin omavaltaiseksi spektaakkeliksi, jota kansalaistarkkailijaryhmässä hämmästelimme. Kirjoittelimme aiheesta erillisen julkaisunkin yhdessä Nuorisotutkimusverkoston kanssa. Intensiiviset vuodet Maan ystävissä olivat vaihtuneet vapaaehtoistyöksi ja luottamustehtäviksi Suomen luonnonsuojeluliitossa.

Juuri nyt olen täyttänyt 33 vuotta, ja se on kivaa. Koen olevani täysin aikuinen. Nautin ympäristöpäällikön työstäni tietoliikennealalla ja olen aika innoissani väitöskirjan tekemisestä. Koen tärkeäksi toimia Suomen luonnonsuojeluliitossa ja muissa kansalaisjärjestöprojekteissa. Viihdyn mainiosti vaimoni Annukan kanssa Käpylässä. Marraskuun alusta lähtien olen töistä kolme kuukautta opintovapaalla. Tarkoituksena on tehdä Tampereen yliopiston rahoituksen turvin väitöskirjaa. Sen jälkeen en tiedä mitä teen. Tulevaisuus on auki. Se on aika siistiä!

Jätä kommentti

Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.