Viikko 13 – 26.-31.3.2007

Viikko on ollut niin intensiivinen, että en ole ehtinyt kirjoittamaan kunnolla edes blogia. Tässä korjaus tilanteeseen. Lyhyen raportin muodossa.

Maanantaina venyi töissä myöhään. Illalla siivosin sähköposteja. Tiistaina matkasin aamupäiväksi Tampereelle jatko-opintoseminaariin. Vuorossa oli keskustelua Panu Kontion tutkimussuunnitelmasta autoriippuvainen yhdyskuntarakenne ja sen vaihtoehdot. Keskustelussa tuli esille muutamia kiinnostavia tilastotietoja. Auton valmistaminen vastaa noin kolmasosaa sen koko elinkaaren ympäristövaikutuksista. Suomen autokannan tiheys (tuhatta asukasta kohden) on Euroopan korkeimpia. Eniten tällä hetkellä kasvaa vapaa-ajan autoliikenne, erityisesti alle 1,5 kilometrin matkat ovat kasvaneet tolkuttomasti. Kesämökkiajelu on vain alle 5 prosenttia kaikesta autolla ajosta.

Tampereelta suuntasin suoraan Budapestiin pariksi päiväksi työmatkalle. Ehdin kuitenkin matkalla lukea läpi ja kommentoida/korjata Elonkehä -lehteen graduni pohjalta tulevaa haastattelua. Lisäksi kävin läpi Suomen luonnonsuojeluliiton ja Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin kokousmateriaaleja sekä Espoon ympäristöyhdistyksen lausuntoa eteläisen Espoon yleiskaavaluonnoksesta, johon myös Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri osallistui.

Torstaina Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisi tiedotteen hallitusneuvotteluja varten. Tiedote ja sen liitteet löytyvät kätevästi täältä. Torstai iltana nautimme elämästä Annukan kanssa tekemällä pitkän kävelyretken. Illan kirjasuositus olkoon Juhana Torkin Puhevalta. Kansalaisjärjestöissä mietitään paljon sanoja ja muotoiluja eli sitä, mitä sanotaan, mutta liian vähän puhetaitoja eli sitä, kuinka joku asia sanotaan.

Perjantaina jouduin viemään pyörän huoltoon löystyneen etuvanteen pinnojen takia. Iltapäivä ja ilta kuluivat Suomen luonnonsuojeluliiton liittohallituksen kokouksessa. Asialistalla oli mm. liiton energia- ja ilmastolinjausten viimeistely ja hyväksyminen, vuoden 2006 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä liittokokousasioiden valmistelu. Lisäksi työsuhdeasiat ja viestintästrategia herättivät paljon keskustelua. Kokouksen päätteeksi menimme ravintola Kotoon syömään.

Perjantaina jätimme liiton ja piirin yhteisen lausunnon YTV:n ilmastostrategiasta. Lausunto on luettavissa täältä.

Perjantaina sain myös tietää, että luonnostelemani kansalaisjärjestöjen kestävän kehityksen hankehakemus on saanut Ympäristöministeriöltä avustusta. Mainio juttu! Hankkeen nimi on hienosti: ”Kestävän kehityksen kolmas vuosikymmen – Kansalaisjärjestöjen visioita ekologisesti kestävästä ja oikeudenmukaisesta, yhden maapallon politiikasta.”

Lauantai aamuna nautimme Annukan kanssa parvekkeella auringon paisteessa pitkän aamupalan. Olin koko päivän johtamassa puhetta Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin kevätkokouksessa Helsingin Kumpulassa Ilmatieteen laitoksella. Perinteisten kevätkokousasioiden (toimintakertomus ja tilinpäätös) ohella pääsimme valitsemaan tulevia liittokokous- ja liittovaltuustoedustajia Suomen luonnonsuojeluliiton joka kolmas vuosi pidettävään liittokokoukseen. Kokous teki myös julkilausuman pääkaupunkiseudun ilmastopolitiikasta. Lisäksi Ilmatieteen laitoksen varapääjohtaja Mikko Alestalo ja Merentutkimuslaitoksen tiedottaja Riku Lumiaro pitivät kokouksen yhteydessä erinomaiset esitelmät.

Sunnuntaina lähden viikoksi Hollantiin ja Haagiin. Tarkoitus on osallistua Hollannin kestävän kehityksen politiikkaa arvioivan kansainvälisen asiantuntijaryhmän työhön ja haastatteluihin. Palataan asiaan. Sitä odotellessa suosittelen seuraavaa lyhyttä pätkää: Grobal Warming PSA – train

Hyvää kesäpäivänseisausta! Vähän oli kylmät vedet uida, mutta maisemat oli kesäillassa upeita!
Tein kolmen päivän Firstbeat-mittauksen. Pidin sykettä ja sykevälivaihtelua mittaavia antureita kiinni kehossa kolmen vuorokauden ajan. 

Kiinnostavia tuloksia! Vihdoin sain selityksen lyhyille yöunilleni. Pärjään siitä syystä lyhyillä (keskimäärin noin 6h) yöunilla, koska unen aikainen palautuminen on niin hyvää. Tässä mittauksessa peräti 96% unestani on palauttavaa. Uneni on siis parempaa kuin suurimmalla osalla väestöä, joka nukkuu 7-9 tuntia. 

Liikunta oli odotetusti erinomaisella tasolla vaikka mittausjakson aikana oli kevyt viikko. Ilahduttavaa oli, että palautuminen lähti lyhyiden treenien tai kuntoilun jälkeen aina välittömästi käyntiin. Paitsi pidemmän pyöräilyn (4h) jälkeen keho oli tunteja stressitilassa. Tämä osoitti hyvin, että pitkiä tai kovia treenejä ei todellakaan kannata tehdä illalla. 

Hiukan yllättäen aamut olivat mittauksen pohjalta aika stressaavia. Tässä selitys saattaa olla siinä, että mulla on niin paljon ”hyviä” aamurutiineja (veden juonti, hedelmän syönti, kirjan lukeminen, venytely, 7 minute workout ja aamupala) että näistä itsestään kasaantuu vain liikaa. Yllätys oli myös se, että lounaat tai päivälliset olivat stressaavia siinä missä etä- tai läsnäkokoukset (vähän palaverista riippuen) olivat keholle kevyitä ja välillä jopa palauttavia. 

Mittausjaksoon osui myös yksi lepopäivä treenistä. Sunnuntaina tein siis neljän tunnin pyöräilyn ja maanantaina oli lepopäivä. Olkoon, että lepopäiväänkin kuului venyttelyt, 7 minute workout ja noin 25 km arkipyöräilyä. Ei kuitenkaan yhtään treeniä. Palautumista ei kuitenkaan tapahtunut mitenkään erityisen paljon maanantain aikana vaan tänä näkyi vasta tiistaina, jossa päivän aikainen palautuminen oli korkeaa vaikka tein venyttelyiden ja 7 minute workoutin lisäksi aamulla kevyen juoksun ja töiden jälkeen tunnin uintitreenin sekä päivän mittaan noin 20 km arkipyöräilyö. 

Koko jakson palauttavin hetki (jos yöunia ei lasketa mukaan) oli se kun olin tiistaina iltapäivällä toimistolla kollegoiden kanssa. Stressaavin jakso taas oli sunnuntaina kotona lasten kanssa pitkän pyörälenkin jälkeen. 

Mittauksen mukaan leposykkeeni oli 41, maksimisyke 178 ja HRV keskimäärin 54.

@firstbeat.suomi
Hyvää juhannusta!
Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!