Viikko 13 – 26.-31.3.2007

Viikko on ollut niin intensiivinen, että en ole ehtinyt kirjoittamaan kunnolla edes blogia. Tässä korjaus tilanteeseen. Lyhyen raportin muodossa.

Maanantaina venyi töissä myöhään. Illalla siivosin sähköposteja. Tiistaina matkasin aamupäiväksi Tampereelle jatko-opintoseminaariin. Vuorossa oli keskustelua Panu Kontion tutkimussuunnitelmasta autoriippuvainen yhdyskuntarakenne ja sen vaihtoehdot. Keskustelussa tuli esille muutamia kiinnostavia tilastotietoja. Auton valmistaminen vastaa noin kolmasosaa sen koko elinkaaren ympäristövaikutuksista. Suomen autokannan tiheys (tuhatta asukasta kohden) on Euroopan korkeimpia. Eniten tällä hetkellä kasvaa vapaa-ajan autoliikenne, erityisesti alle 1,5 kilometrin matkat ovat kasvaneet tolkuttomasti. Kesämökkiajelu on vain alle 5 prosenttia kaikesta autolla ajosta.

Tampereelta suuntasin suoraan Budapestiin pariksi päiväksi työmatkalle. Ehdin kuitenkin matkalla lukea läpi ja kommentoida/korjata Elonkehä -lehteen graduni pohjalta tulevaa haastattelua. Lisäksi kävin läpi Suomen luonnonsuojeluliiton ja Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin kokousmateriaaleja sekä Espoon ympäristöyhdistyksen lausuntoa eteläisen Espoon yleiskaavaluonnoksesta, johon myös Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri osallistui.

Torstaina Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisi tiedotteen hallitusneuvotteluja varten. Tiedote ja sen liitteet löytyvät kätevästi täältä. Torstai iltana nautimme elämästä Annukan kanssa tekemällä pitkän kävelyretken. Illan kirjasuositus olkoon Juhana Torkin Puhevalta. Kansalaisjärjestöissä mietitään paljon sanoja ja muotoiluja eli sitä, mitä sanotaan, mutta liian vähän puhetaitoja eli sitä, kuinka joku asia sanotaan.

Perjantaina jouduin viemään pyörän huoltoon löystyneen etuvanteen pinnojen takia. Iltapäivä ja ilta kuluivat Suomen luonnonsuojeluliiton liittohallituksen kokouksessa. Asialistalla oli mm. liiton energia- ja ilmastolinjausten viimeistely ja hyväksyminen, vuoden 2006 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä liittokokousasioiden valmistelu. Lisäksi työsuhdeasiat ja viestintästrategia herättivät paljon keskustelua. Kokouksen päätteeksi menimme ravintola Kotoon syömään.

Perjantaina jätimme liiton ja piirin yhteisen lausunnon YTV:n ilmastostrategiasta. Lausunto on luettavissa täältä.

Perjantaina sain myös tietää, että luonnostelemani kansalaisjärjestöjen kestävän kehityksen hankehakemus on saanut Ympäristöministeriöltä avustusta. Mainio juttu! Hankkeen nimi on hienosti: ”Kestävän kehityksen kolmas vuosikymmen – Kansalaisjärjestöjen visioita ekologisesti kestävästä ja oikeudenmukaisesta, yhden maapallon politiikasta.”

Lauantai aamuna nautimme Annukan kanssa parvekkeella auringon paisteessa pitkän aamupalan. Olin koko päivän johtamassa puhetta Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin kevätkokouksessa Helsingin Kumpulassa Ilmatieteen laitoksella. Perinteisten kevätkokousasioiden (toimintakertomus ja tilinpäätös) ohella pääsimme valitsemaan tulevia liittokokous- ja liittovaltuustoedustajia Suomen luonnonsuojeluliiton joka kolmas vuosi pidettävään liittokokoukseen. Kokous teki myös julkilausuman pääkaupunkiseudun ilmastopolitiikasta. Lisäksi Ilmatieteen laitoksen varapääjohtaja Mikko Alestalo ja Merentutkimuslaitoksen tiedottaja Riku Lumiaro pitivät kokouksen yhteydessä erinomaiset esitelmät.

Sunnuntaina lähden viikoksi Hollantiin ja Haagiin. Tarkoitus on osallistua Hollannin kestävän kehityksen politiikkaa arvioivan kansainvälisen asiantuntijaryhmän työhön ja haastatteluihin. Palataan asiaan. Sitä odotellessa suosittelen seuraavaa lyhyttä pätkää: Grobal Warming PSA – train

Jätä kommentti