Viikko 13 – 26.-31.3.2007

Viikko on ollut niin intensiivinen, että en ole ehtinyt kirjoittamaan kunnolla edes blogia. Tässä korjaus tilanteeseen. Lyhyen raportin muodossa.

Maanantaina venyi töissä myöhään. Illalla siivosin sähköposteja. Tiistaina matkasin aamupäiväksi Tampereelle jatko-opintoseminaariin. Vuorossa oli keskustelua Panu Kontion tutkimussuunnitelmasta autoriippuvainen yhdyskuntarakenne ja sen vaihtoehdot. Keskustelussa tuli esille muutamia kiinnostavia tilastotietoja. Auton valmistaminen vastaa noin kolmasosaa sen koko elinkaaren ympäristövaikutuksista. Suomen autokannan tiheys (tuhatta asukasta kohden) on Euroopan korkeimpia. Eniten tällä hetkellä kasvaa vapaa-ajan autoliikenne, erityisesti alle 1,5 kilometrin matkat ovat kasvaneet tolkuttomasti. Kesämökkiajelu on vain alle 5 prosenttia kaikesta autolla ajosta.

Tampereelta suuntasin suoraan Budapestiin pariksi päiväksi työmatkalle. Ehdin kuitenkin matkalla lukea läpi ja kommentoida/korjata Elonkehä -lehteen graduni pohjalta tulevaa haastattelua. Lisäksi kävin läpi Suomen luonnonsuojeluliiton ja Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin kokousmateriaaleja sekä Espoon ympäristöyhdistyksen lausuntoa eteläisen Espoon yleiskaavaluonnoksesta, johon myös Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri osallistui.

Torstaina Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisi tiedotteen hallitusneuvotteluja varten. Tiedote ja sen liitteet löytyvät kätevästi täältä. Torstai iltana nautimme elämästä Annukan kanssa tekemällä pitkän kävelyretken. Illan kirjasuositus olkoon Juhana Torkin Puhevalta. Kansalaisjärjestöissä mietitään paljon sanoja ja muotoiluja eli sitä, mitä sanotaan, mutta liian vähän puhetaitoja eli sitä, kuinka joku asia sanotaan.

Perjantaina jouduin viemään pyörän huoltoon löystyneen etuvanteen pinnojen takia. Iltapäivä ja ilta kuluivat Suomen luonnonsuojeluliiton liittohallituksen kokouksessa. Asialistalla oli mm. liiton energia- ja ilmastolinjausten viimeistely ja hyväksyminen, vuoden 2006 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä liittokokousasioiden valmistelu. Lisäksi työsuhdeasiat ja viestintästrategia herättivät paljon keskustelua. Kokouksen päätteeksi menimme ravintola Kotoon syömään.

Perjantaina jätimme liiton ja piirin yhteisen lausunnon YTV:n ilmastostrategiasta. Lausunto on luettavissa täältä.

Perjantaina sain myös tietää, että luonnostelemani kansalaisjärjestöjen kestävän kehityksen hankehakemus on saanut Ympäristöministeriöltä avustusta. Mainio juttu! Hankkeen nimi on hienosti: ”Kestävän kehityksen kolmas vuosikymmen – Kansalaisjärjestöjen visioita ekologisesti kestävästä ja oikeudenmukaisesta, yhden maapallon politiikasta.”

Lauantai aamuna nautimme Annukan kanssa parvekkeella auringon paisteessa pitkän aamupalan. Olin koko päivän johtamassa puhetta Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin kevätkokouksessa Helsingin Kumpulassa Ilmatieteen laitoksella. Perinteisten kevätkokousasioiden (toimintakertomus ja tilinpäätös) ohella pääsimme valitsemaan tulevia liittokokous- ja liittovaltuustoedustajia Suomen luonnonsuojeluliiton joka kolmas vuosi pidettävään liittokokoukseen. Kokous teki myös julkilausuman pääkaupunkiseudun ilmastopolitiikasta. Lisäksi Ilmatieteen laitoksen varapääjohtaja Mikko Alestalo ja Merentutkimuslaitoksen tiedottaja Riku Lumiaro pitivät kokouksen yhteydessä erinomaiset esitelmät.

Sunnuntaina lähden viikoksi Hollantiin ja Haagiin. Tarkoitus on osallistua Hollannin kestävän kehityksen politiikkaa arvioivan kansainvälisen asiantuntijaryhmän työhön ja haastatteluihin. Palataan asiaan. Sitä odotellessa suosittelen seuraavaa lyhyttä pätkää: Grobal Warming PSA – train

Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/