Hollannissa 1.-2.2.2007

Olin torstain ja perjantain Hollannissa, Haagissa. Olen kansainvälisessä asiantuntijaryhmässä, jonka tarkoituksena on arvioida maan kestävän kehityksen strategiaa. Ryhmässä on mukana muutaman suomalaisen lisäksi jäseniä Etelä-Afrikasta ja Saksasta. Lisäksi on konsultteja sekä ulkopuolisia asiantuntijoita YK:sta, OECD:sta ja EU:n komissiosta. Ensimmäisen tapaamisen tarkoituksena oli määritellä keskeisiä kysymyksiä vertaisarviointia varten.

 

Monet kestävän kehityksen asiantuntijat olivat selvästi harmissaan siitä, että ilmastonmuutos hallitsee yhteiskunnallista keskustelua tällä hetkellä niin voimakkaasti eikä kukaan puhu kestävästä kehityksestä. Heh. Minusta tämä on pelkästään hyvä asia.

 

Torstaina julkaistiin Hollannin Maan ystävien valtavat ilmoitukset, jossa öljyjätti Shelliä pyydettiin siivoamaan sotkunsa pitkin maailmaa. Asia oli voimakkaasti näkyvissä paikallisessa mediassa. Myös Suomen Maan ystävät avasi kampanja-sivut .

 

Perjantaina julkaistiin hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change) uusimman tiederaportin yhteenveto-osa. Ilmatieteen laitoksen tekemä suomenkielinen tiivistelmä löytyy osoitteesta: http://www.fmi.fi/kuvat/IPCCtiivis.pdf. IPCC:n raportin mukaan maapallon keskilämpötila saattaa nousta vuoteen 2100 mennessä jopa 6,4 asteella verrattuna vuosien 1980-1999 keskilämpötilaan. Raportin mukaan meriveden pinta saattaa nousta jopa 59 senttimetriä.

 

Lämpötilat ovat jatkaneet nousuaan lähes kaikkialla maailmassa. Sadan viimeisimmän vuoden aikana maapallon lämpötila on noussut keskimäärin 0,74 °C ja lämpeneminen on kiihtynyt viime vuosikymmeninä. Euroopan keskilämpötila on noussut lähes yhden celsiusasteen eli maailmanlaajuista keskiarvoa nopeammin. Ajalta, jolta lämpötilamittauksia on saatavilla, 15 lämpimintä vuotta on koettu viimeisimpien 20 vuoden aikana.

 

Jätä kommentti