Keskiviikko 10.5.2006

Käyn Satu Hassin avustajan Anne Hildenin kanssa eduskunnassa lounaalla. Anne on muuttamassa kesällä töihin Brysseliin. Heti lounaan jälkeen riennän tapaamaan ulkoministeri Erkki tuomiojaa. Ympäristöjärjestöjen kanssa olemme yrittäneet saada poliittisia päättäjiä ensinnäkin vakuuttumaan siitä, että ilmastonmuutosta kannattaa pitää EU:n puheenjohtajuuskaudella näkyvästi Suomen politiikassa esillä. Toisekseen vaadimme Suomelta sanojen sijaan myös tekoja ja rohkeita avauksia ilmastopolitiikassa. Valitettavasti Tuomiojan tapaamisen jälkeen tilanne näyttää yhä voimakkaammin siltä, että kaikki muut ministeriöt ja ministerit pyrkivät työntämään vastuun ilmastopolitiikasta ympäristöministeriölle. Olemme kuitenkin tavanneet jo ympäristöministeri Enestamia, valtiosihteeri Wallinia sekä kansainvälisestä ilmastopolitiikasta vastaavia virkamiehiä. Mitään ei näytä tapahtuvan.

Valitettavasti on todettava, että omasta mielestäni Suomella ei ole minkäänlaista oma-aloitteellisuutta ilmastopolitiikan suhteen. Pahalta näyttää. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee, ilmasto lämpenee, jäätiköt sulavat, lajit kuolevat sukupuuttoon, sademetsät katoavat ja äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät. Suomella on rikkaana teollisuusmaana ensisijainen vastuu ilmastonmuutoksen torjunnasta myös kansainvälisesti. Kuka tämän vastuun Suomessa ottaisi. Pallo polttelee liikaa, jotta kukaan olisi valmis ottamaan koppia.

Tuomiojan tapaamisen jälkeen käymme nauttimassa Annukan kanssa lounashetken Cafe Javassa. Matka jatkuu pian vanhaan Herttoniemeen, jossa käymme katsomassa ihastuttavaa takalla varustettua kotia. Näyttää siltä, että tarjolla on taas paljon mielenkiintoisia asuntoja. Nyt olisi aika löytää asunto tai muussa tapauksessa koko homma siirtyy helposti kesän jälkeiseen aikaan.

Illalla riennän vielä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin työtalousvaliokunnan kokoukseen, jossa valmistelemme tulevaa piirin hallituksen kokousta. Suurimmat lämmöt kokouksessa otetaan kuitenkin jätteenpolttokysymyksestä. Piirin mielestä Suomen luonnonsuojeluliiton tulisi ilman muuta valittaa Ekokemin jätteenpolttolaitosluvasta Riihimäellä. Riihimäen paikallisyhdistys on kuitenkin päättänyt jättää valittamatta ja suositellut samaa myös liitolle. Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin mielestä liiton tulisi ilman muuta valittaa luvasta. Valtuutamme Jussi Pesolan ja Erja Heinon valmistelemaan liittohallitukselle avoimen kirjeen aiheesta perusteluineen. Asiaa käsitellään perjantaina liittohallituksen kokouksessa.

Jätä kommentti