10 asiaa taustastani

Aika usein ajatellaan, että vain keskiluokkaisesta ja hyvinvoivasta taustasta tulevat voivat olla vihreitä.

Mielikuva on usein, että vain hyvin arvosanoin kouluputkesta selviytyneet ovat henkilöitä, joilla on varaa ja mahdollisuuksia jatko-opiskella, olla yhteiskunnallisesti aktiivisia sekä puolustaa niitä hiljaisia ääniä, jotka eivät muuten pysty omasta puolestaan puhumaan.

Minulle kaikkein kovimpia arvoja ovat juuri ympäristö- ja luonnonsuojelu, eläinten oikeudet, kaikkein heikko-osaisimpien puolustaminen sekä kansalaisvaikuttaminen ja suora demokratia.

Taustaltani en kuitenkaan ole ehkä kaikkein tyypillisin ympäristöaktivisti. Elämääni on mahtunut esimerkiksi seuraavia asioita.

Kymmenen asiaa taustastani:

Leo Stranius mummolassa1. Olen syntynyt Leningradissa ja viettänyt lapsuuteni ensimmäiset vuodet opiskelija-asuntolassa Neva-joen rannalla.

2. Vanhempieni erotessa muutin Kannukseen 2,5-vuotiaana, jossa isovanhempani hoitivat minua neljän vuoden ajan ennen muuttoa Helsinkiin isäni luokse.

3. Olen ollut asunnoton ja asunut isäni kanssa asunnottomien ja päihdeongelmaisten vieraskodissa, Pursimiehenkatu kympissä. Lisäksi olen asunut nuoruuden Vesalassa ja Kontulassa sekä kaupungin vuokra-asunnossa Herttoniemessä.

4. Peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoni oli 6,6. En ole käynyt koskaan lukiota.

5. Olen käynyt peruskoulun jälkeen Vallilan ammattikoulussa tietotekniikan mekaanikon linjan.

6. Olen ollut työtön ja saanut toimeentulotukea.

7. Olen työskennellyt mainosten jakajana, siivoojana ja puhelinmyyjänä.

8. Olen käynyt armeijan Santahaminan varuskunnassa.

9. Aiemmin olen tiennyt lähes kaiken jääkiekon SM-liigasta ja Yhdysvaltojen musiikkilistoista.

10. Olen polttanut tupakkaa, käyttänyt alkoholia ja syönyt lihaa.

Mitä sitten on tapahtunut kaiken tämän jälkeen ja mihin olen päätynyt?

Tällä hetkellä asun omistusasunnossa Käpylässä ja olen onnellisesti naimisissa. Olen akateemisesti koulutettu (hallintotieteiden maisteri, pääaine ympäristöpolitiikka) johtavassa asemassa ja vakituisessa työssä (Luonto-Liiton pääsihteeri) oleva terve ja urheilua (juoksu ja pyöräily) aktiivisesti harrastava mies.

Olen myös ympäristöasiantuntija, kansalaistoiminnan tutkija, vegaani ja absolutisti. Olin ehdolla eduskuntaan Helsingin Vihreiden listalta keväällä 2011. Blogini (www.leostranius.fi) on valittu Suomen ympäristöblogien ykköseksi. Tavoitteenani on ekologisesti kestävä, onnellinen ja hiilineutraali Suomi.

Omassa elämässäni olen huomannut, että ihminen on kykenevä muuttumaan. Näin ollen uskon, että myös yhteiskuntaa voi muuttaa.

Lisää minusta voi lukea täältä: Kuka Leo Stranius ja katsoa CV:tä.