SuomiAreena ja Vapaaehtoistoiminnan manifesti

SuomiAreena on kuulunut lähes jokaiseen kesääni viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Ensimmäisen kerran olen osallistunut tapahtumaan vuonna 2010. Tuolloin Kansalaisfoorumi järjesti Aaro Harjun ja Sari Kuvajan toimesta keskustelutilaisuuden kansalaisyhteiskunnan tulevaisuudesta.

Tänä vuonna järjestimme yhdessä seitsemän järjestön voimin tilaisuuden ”Mikä on vapaaehtoistoiminnan arvo tulevaisuuden yhteiskunnassa?

Keskustelemassa olivat SDP:n perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, Demos Helsingin perustajajäen ja tulevaisuuden tutkija Aleksi Neuvonen, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen, Lassila & Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen ja allekirjoittanut Kansalaisareenan toiminnanjohtajan roolissa.

Keskustelua on katsottavissa kokonaisuudessaan täällä.

Lisäksi olimme koko viikon kansalaistorilla, jossa oli mahdolisuus pyörittää vapaaehtoistoiminnan onnenpyörää. Tunnelmia torilta voi käydä katsomassa Kansalaisareenan Facebook-sivulta.

Itse osallistuin myös Valtiovarainministeriön Eriytyvä vai erilaistuva Suomi ja Suomen Punaisen Ristin Uudet toimijat, uudet muodot vapaaehtoistyössä keskustelutilaisuuksiin.

Alla vielä järjestöjen tuottama yhteinen vapaaehtoistoiminnan manifesti.

Vapaaehtoistoiminnan manifesti

1. Parannetaan vapaaehtoistoiminnan toimintaedellytyksiä

Suomalaisista 31 % ja nuorista aikuisista jopa 43 % uskoo tekevänsä tulevaisuudessa enemmän vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistoiminta lisää hyvinvointia ja antaa elämälle merkitystä. Otetaan vapaaehtoistoiminnan voima yhteiskunnassa käyttöön!

2. Työssäkäyville mahdollisuus vapaaehtoistoimintaan työajalla

Suomalaisista12 % on saanut ja 60 % haluaisi toimia vapaaehtoisena työajallaan. Vapaaehtoistoiminta lisää työntekijän hyvinvointia, osaamista ja tunnetta työn merkityksellisyydestä. Otetaan vapaaehtoistyö osaksi työhyvinvointia ja työssä kehittymistä!

3. Vapaaehtoistehtäviä lisää verkkoon

Suomalaisista 16 % ja nuorista aikuisista 27 % toimisi vapaaehtoisena mieluummin netissä kuin kasvotusten. Etenä tehtävä vapaaehtoistoiminta joustaa elämäntilanteen mukaan. Otetaan erityisesti nuorten into ja osaaminen käyttöön!

Yhdessä:
HelsinkiMissio, Hengitysliitto, Kalliola, Kansalaisareena, Siskot ja Simot, Suomen Golfliitto ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto


SuomiAreena on paikka, jossa usein helsinkiläiset tulevat Poriin tapaamaan toisiaan.

Itselläni oli brunssien, keskustelutilaisuuksien, paneelien ja coctailien lomassa onneksi mahdollisuus tutustua myös paikalliseen järjestötoimintaan. Pääsin vierailemaan kaikille avoimeen Yhteisötalo Otavaan, jossa työskentelee kymmeniä paikallisten järjestöjen työntekijöitä. Lisäksi talolta löytyy mm lapsille ja nuorille ilmaista kesäruokailua, maksutonta kirpputoria ja hävikkiruokakaappia. Mahtava paikka!

Hyvää kesän jatkoa kaikille!