Miten toimia Sinimustan liikkeen kanssa? Viime kuukausina on uutisoitu uusfasistien lukupiireistä kirjastoissa ja niitä vastustavista mielenilmauksista.
Uuden vuoden iloksi olen kuunnellut hyviä kirjoja uudestaan. Yksi niistä oli Rutger Bregmanin Hyvän historia.
Sieltä mieleeni jäi yksi mainio idea. Mitä jos päättäisimme kerätä jokaisesta Sinimustan liikkeen lukupiirissä käyttämästä osallistujaminuutista lahjoituksia tahoille, jotka vastustavat natsismia, äärioikeistoa ja fasismia?
Näin Sinimustaliike ja sen osallitujat voisivat olla osana hyväntekeväisyyttä ja natsismin vastustamista.
Rutger Bregmanin kirjassa Hyvän historia kerrotaan tapauksesta, jossa antifasistiset aktivistit käänsivät natsien marssin päälaelleen rauhanomaisella tavalla Wunsiedelissä, Saksassa vuonna 2014.
Wunsiedel* oli vuosia ollut natsien kokoontumispaikka, koska sinne oli haudattu Rudolf Hess, yksi Adolf Hitlerin varamiehistä. Vaikka Hessin jäännökset siirrettiin pois, natsit jatkoivat vuosittaista marssiaan kaupungissa, mikä aiheutti huomattavaa ahdistusta paikallisväestössä. Perinteiset vastamielenosoitukset eivät olleet erityisen tehokkaita, joten kaupungissa päätettiin kokeilla jotain uutta.
Kampanjan nimi oli Rechts Gegen Rechts (Oikeistoa vastaan oikeistolla). Siinä jokaisesta natsimarssin osallistujan marssimasta metristä luvattiin lahjoittaa rahaa järjestölle, joka vastusti natsismia ja edisti suvaitsevaisuutta ja demokratiaa.
Marssi muutettiin käytännössä hyväntekeväisyysjuoksuksi, jossa natsit itse keräsivät rahaa antinatsistisille tarkoituksille. Jokainen askel heidän marssillaan toi lisää varoja hyväntekeväisyyteen.
Kaupungin asukkaat ja yritykset sitoutuivat lahjoittamaan tietyn summan rahaa per marssittu metri. Reitin varrelle asetettiin iloisia kylttejä, joissa oli esimerkiksi tekstejä:
”Kiitos, että marssit meitä vastaan!”
”Jokainen metri tuo 10 euroa suvaitsevaisuuden edistämiseen.”
Reitin päähän asennettiin maaliviiva, jonka yli päästyään marssijat ”saivat tietää” tempauksesta.
Marssin tuotto, noin 10 000 euroa, lahjoitettiin järjestölle nimeltä EXIT-Deutschland, joka auttaa ihmisiä irtautumaan äärioikeistolaisista liikkeistä. Natsit joutuivat tahtomattaan edistämään juuri sellaista asiaa, jota he vastustivat.
Tempauksen nerokkuus oli sen positiivinen ja humoristinen ote, joka sai huomiota laajasti mediassa. Se muutti keskustelun sävyä ja toi natsien toiminnan absurdiuden esille ilman suoraa vastakkainasettelua. Samalla se tarjosi konkreettisen hyödyn vastustettavalle asialle, eli suvaitsevaisuuden ja demokratian tukemiselle. Wunsiedelin tempaus on sittemmin toiminut esimerkkinä siitä, kuinka luovia ja rauhanomaisia keinoja voi käyttää äärioikeiston vastustamiseen.
*Wunsiedelin esimerkin hakemiseen ja sitä kuvaavan tekstin tuottamiseen on käytetty ChatGPT:tä.