Kööpenhaminan ilmastokokouksen nousu ja tuho

Kööpenhaminan ilmastokokuksen viimehetkiltä ei puuttunut dramatiikkaa.

Kun kaikki viittaisi jo siihen, että kunnollista sovintoa ei saada aikaiseksi, päätti Yhdysvallat neuvotella vain muutamien suurimpien maiden kanssa erikseen. Ehkä Obama halusi tehdä itsestään näin neuvotteluiden pelastajan. Matkalla takaisin Kööpenhaminasta Yhdysvaltoihin Obama pitikin jo virallista lehdistötilaisuutta, jossa hän ilmoitti sovinnon syntyneen. Mikäli saavutettu sovinto olisi tyydyttänyt kaikkia, olisi Obaman suunnitelma mennyt varmasti putkeen ja sankarin viitta olisi puettu hänen ylleen.

Kööpenhaminassa jouduttiin kuitenkin odottelemaan tunteja, jotta EU sai muotoiltua oman kantansa Obaman, Kiinan ja muiden maiden esitykseen. Myöhään illalla EU piti lehdistötilaisuuden, jossa ilmoitti pitävänsä saavutettua sopimusta vaatimattomana, mutta taipui siihen kuitenkin. Samalla EU ilmoitti, että ei aio siirtyä 30 prosentin päästövähennystavoitteseen vielä tämän pohjalta. Taovitteena oli, että maat tammikuussa antaisivat tarkemmat sitoumuksensa tulevaa sopimusta varten.

Kaikein piti olla näin selvää. Pääministeri Vanhanen ja ympäristöministeri Lehtomäki ehtivätkin antaa haastatteluja kotimaisiin medioihin. Saavutettu sopu oli vaatimaton, mutta kuitenkin rohkaiseva edistysaskel matkalla kunnianhimoisempia tavoitteita. Kaikein piti siis olla selvää, mutta todellisuudessa mikään ei ollut vielä selvää.

Pian tämän jälkeen alkaneessa kokouksessa kehitysmaat tyrmäsivät esitetyn sopimuksen täysin. Alkoi koko aamuyön ja aamupäivän jatkuneet neuvottelut, jossa puheenjohtaja yritti sommitella eri maiden kantoja yhteen. Helppoa se ei ollut. Pöydällä oleva sopimus kun olisi tarkoittanut pienille saarivaltioille ja Afrikan köyhille maille itsemurhaa.

Lopulta sovinto löydettiin. Valitetttavasti kyseessä oli kaikkien odotusten alitus. Lopputulos on viemässä maailmaa katastrofaalisen ilmastonmuutoksen polulle. Kansallisten etujen puolustaminen ja teollisuusmaiden kyvyttömyys sitoutua oikeudenmukaisiin ilmastotoimiin on epäonnistuneen lopputuloksen perimmäinen syy.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kööpenhaminan ilmastokokouksen nousu ja tuho”

Jätä kommentti