Kannattaa valita joukkoliikenne – Espooseen 13,5 km/h.

Liikun pääkaupunkiseudulla ympäri vuoden polkupyörällä. Pyörästä katkesi ketjut ja jouduin turvautumaan Espoon reissulla joukkoliikenteen apuun.

Reittioppaan mukaan parhaimmillaan Käpylästä Espoon Mankkaalle pääsee aamulla parilla vaihdolla noin 45-50 minuutissa. Heti kättelyssä reittioppaan mukaan klo 7.23 pysäkiltä lähtevä bussi nro 57 olikin yllättäen neljä minuuttia etuajassa. Jäin katselemaan perävaloja.

Odottelin noin 15 minuuttia bussia nro 506, jolla pääsin Pikku-Huopalahteen. Reittioppaan mukaan vaihtoaikaa oli neljä minuuttia klo 7.55 lähtevään bussiin nro 213. Bussi 506 oli tietysti juuri tuon verran myöhässä, mutta onneksi oli jatkoyhteyskin. Matka jatkui lyhyen vaihdon jälkeen klo 7.58. Mikäli olisin missannut jatkoyhteyden, olisin saanut odotella seuraavaa bussia (nro 206) noin 25 minuuttia.

Perillä olin lopulta klo 8.20 60 minuutin matkustamisen jälkeen. Pyörätietä pitkin matkaa on 13,5 km ja matka kestää noin 35 minuuttia.

Nettoaikatappiota tuli käytännössä enemmän, koska vietin aamulla erikseen noin 52 minuuttia 10 km juoksulenkillä. Hyvää oli kuitenkin se, että bussimatkalla ehti kirjoitella tämän tekstin ja nauttia elämästä noin muuten.

Kiitos vain HKL ja YTV paskasti hoidetuista poikittaisjoukkoliikenneyhteyksistä. Kuka hullu pääkaupunkiseudulla käyttää joukkoliikennettä jos on mahdollisuus pyöräillä?

5 kommenttia artikkeliin ”Kannattaa valita joukkoliikenne – Espooseen 13,5 km/h.”

  1. Kirjoittelin itsekin männä vuonna aiheen tiimoilta:

    http://keskenerainen.wordpress.com/2007/11/16/periaatteet-vs-kaytanto/

    En minä ihmettele kyllä yhtään yksityisautoilua kehä ykkösen ulkopuolella. Syynä tähän paitsi 60-70 -lukujen kaavoitus, myös Espoon ja Vantaan Helsinkiä vähäisempi tuki joukkoliikenteelle.

    Tämän takia uskallan väittää myös että Metron tulo Etelä-Espooseen voi oikeasti muuttaa julkisen liikenteen käyttötottumuksia – ensimmäinen oikeasti toimiva yhteys… 🙂

    Vastaa
  2. Espoon ja Vantaan Helsinkiä vähäisempi tuki…? Absoluuttisesti ehkä, kun väkilukukin on pienempi, mutta mihin Hannu muuten perustat tuon väitteen?

    Alkuperäisestä asiasta olen samaa mieltä. Reittioppaasta huolimatta tuo väli pitää vaan tehdä Kampin kautta, selviää nopeammin ja varmemmin. Näin uskallan sanoa neljän ja puolen vuoden Olari-Käpylä -työmatkailun suomalla varmuudella ;).

    Vastaa
  3. Hei

    Kiitos kommenteista! Yksityisautoilun käyttö on aika usein ajallisesti (puhumattakaan ympäristön kannalta) kaikkein heikoin vaihtoehto mihin tahansa mentäessä. Pyörällä tai kävellen/juosten kulkiessa tulee hoidettua päivän liikunta ja joukkoliikenteessä voi ajan käyttää muuten hyödyksi (esim. lukemalla). Sen sijaan autolla kuljettu aika menee melkein väkisin kokonaisuudessaan hukkaan. Autotyömatkojen jälkeen kun pitää sitten erikseen käyttää aikaa kävelyyn, pyöräilyyn, juoksuun, lukemiseen tai muuhun kivaan.

    Riippuu vähän mihin suuntaan Espoota menee. Käpylästä voi hyvin kävellä myös Pasilaan ja jatkaa siitä junalla (+bussilla). Itselläni on kokemusta Vallila/Käpylä – Espoo matkoista viimeisen kuuden vuoden ajalta vaikka kuinka paljon 😉

    Vastaa
  4. Helsingistä Espoooseen pääsee hyvin, mutta poikittaisliikenne Espoossa on syvältä. Joten käytän omaa autoa kun pääsen paljon nopeammin. Auton seisottaminen on kallista, joten joudun pitämään autoa muutenkin työni puolesta, joten siksi käytän autoa, koska bussilla liikkuminen tulee kalliiksi versus jos liikkusin bussilla. Helsingissä ei tee autolla mitään, ei ole parkkipaikkoja ja julkinen liikenne on hyvää. Espoossa liikenne on väljää ja omalla autolla liikkuminen on näppärää.

    Vastaa
  5. Seurasin Oslon kultaisen liigan yleisurheilukilpailuja ja 5000 metrin juoksua siellä. Voittaja juoksi yhtä nopeasti koko matkan, kuin saman mittainen metromatka kestää itselläni Helsingin keskustaan. Eli kyllä juosten ehtii!

    Hannu Oskala uskoi Espoon metron muuttavan julkisen liikenteen kulkutottumuksia. Valitettavasti kyseessä on niin minimaalisen pieni (ei rahalliselta arvoltaan vaan asemien määrällä mitattuna) ja vanhanaikaisella tekniikalla toteutettava hanke, että sillä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa julkisen liikenteen käyttötottumuksiin. YVA-selvityksestä on helppo todeta, että mitkään liikenne-ennusteet eivät lupaa metron edes kasvattavan julkisen liikenteen käyttäjämääriä pääkaupunkiseudulla. Kun otetaan vielä huomioon metron asemainfrastruktuurin energiankulutus on koko hankkeen vaikutus todennäköisesti CO2-päästöjen osalta negatiivinen!!!

    Vaikka Leo on näyttänyt erinomaista esimerkkiä ja kertonut pyöräilyn helppoudesta on kaupunkiseudullamme aivan valtava kehittymisen paikka pyöräilyn ja ennen kaikkea kävelyn edistämisessä. Vaihtoehto autoille kun useimmiten on kevyt liikenne. Kauppamatkat tehdään useimmiten autoilla tai kevyellä liikenteellä, vain hyvin harvoin julkisilla. Kaavoitus on avainasemassa.

    Katsokaapa joku päivä ympärillenne ja arvioikaa kuinka suuri osa kaupunkimme pinta-alasta on varattu autoille. Helsingin keskustassa se on 50%. Ja kaikki tämä rajoittaa pääsyämme kävellen paikasta toiseen. Niinpä moni (varsinkin huonompijalkainen) valitsee valitettavasti auton.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli