Maarit Laihonen: Ihmiset ja yritykset tulevaisuuden ympäristöpolitiikan pyörteissä

Vieraskynäblogissa Maarit Laihonen

Jo nuorena alkanut rakkauteni luonnonympäristöön muuttui viimesyksynä ammatiksi, kun ryhdyin tutkimaan kansainvälisten yritysten ympäristövastuun poliittisia ulottuvuuksia, eli sitä, mikä merkitys yritysten toiminnalla on kestävämmän tulevaisuuden ympäristöpolitiikan luomisessa.

Yritykset ovat olennainen osa toimivaa yhteiskuntaamme, mutta niiden rooli on muuttumassa, koska emme enää ole valmiita ottamaan yhtä helposti itsestäänselvyytenä sitä, että yritysten tehtävänä on tuottaa vain voittoa.

Kuitenkin liian usein liian monet eivät ota ympäristöhaasteitamme tarpeeksi vakavasti. Emme ole valmiita muuttamaan ajattelutapojamme tai uskoamme perinteisiin talouden malleihin. Jotta kuitenkin pystymme vastaamaan ilmastonmuutoksen, luonnonvarojen käytön ja luonnon monimuotoisuuden yhä monimutkaisempiin ongelmiin, on yhteiskunnassamme tarvetta merkittävälle muutokselle.

Pohtimalla ja lopulta konkreettisesti muuttamalla näitä asioita voimme vaikuttaa voimakkaasti myös muuhun hyvinvointiin ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. Tarvitsemme rohkeita kysymyksiä ja vielä rohkeampia vastauksia, jotta saamme yhdessä nauttia puhtaasta luonnosta paitsi ympäri Suomen, myös maan rajojen ulkopuolella.

Tuen Leoa kevään eduskuntavaaleissa, koska mielestäni yhteiskunnallinen keskustelu ja ajattelumallimme kaipaavat ravistelua.

Tulevaisuuden haasteet ovat suuremmat kuin moni pystyy kuvittelemaankaan ja nyt on jo aika ryhtyä tositoimiin. Siksi tarvitsemme uusia poliittisia keskustelunavauksia, konkreettisia päätöksiä ja tekoja, joiden toteuttamiseen valjastetaan tieteellis-teknillinen osaaminen, kansalaiset ja yrityksetkin.

Tähän työhön Leo on enemmän kuin sopiva: Leo tunnustautuu avoimesti ympäristöihmiseksi, on aikaansaava ja kykenevä älykkääseen ja laadukkaaseen keskusteluun mitä erilaisimpien tahojen kanssa. Yhdessä rakennetut, niin ihmisiä kuin ympäristöäkin kunnioittavat ratkaisut ovat mahdollisia, jos niin haluamme.

Kirjoittaja on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tohtorikoulutettava, ympäristöharrastaja ja kulutuskriitikko.

Jätä kommentti

Close Bitnami banner
Bitnami