Paras vaihtoehto Talvivaaran hallittu alasajo

STOPTalvivaara-mielenosoitusTalvivaaran kaivos ajautui 6.11.2014 kriisiin, kun Talvivaara Sotkamo Oy ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin.

Tilanne on huolestuttava: Kaivosalueella on valtava määrä jätevesiä ja saastunutta maa-alaa. Tehtyjen ympäristötuhojen siivoaminen tulee olemaan kallista ja homma uhkaa jäädä yhteiskunnan maksettavaksi. Saastuttaja maksaa periaate jää toteutumatta.

Kommentoin asiaa tuoreeltaan mm. Ylelle ja MTV3:lle.

Itse pidän kaivostoiminnan hallittua alasajoa järkevimpänä vaihtoehtona. Jos toimintaa yritetään jatkaa, kustannukset kasvavat ja ympäristövahingot lisääntyvät.

Pääministeri ilmoitti omassa tiedonannossaan eduskunnalle, että tärkeintä on nyt korjata ja ehkäistä ympäristövahingot. Hyvä näin.

Ongelmat ovat kuitenkin olleet tiedossa vuosia. Hallituksella olisi ollut hyvin aikaa tarttua tilaisuuteen jo aiemmin. Nyt joudutaan toimimaan kiireellä ja pakon edessä. Tämä lisää kustannuksia. Valtion on jo nyt menettänyt Talvivaraan 200 miljoonaa euroa. Toinen mokoma uhkaa tulla lisää, jotta sotkut saadaan siivottua.

Hallitus, pääministeri Alexander Stubb ja ministeri Jan Vapaavuori pitävät kaikki ensisijaisena vaihtoehtona, että Talvivaaran kaivostoiminnalle löydetään uusi toiminnanharjoittaja.

Haluaisin nähdä sijoittajan, joka on valmis laittamaan 200 miljoonaa euroa välittömiin ympäristöinvestointeihin. Sen jälkeen tarvitaan 100 miljoonaa euroa toiminnan käynnistämiseen ja 200 miljoonaa euroa ensimmäisen vuoden rahoittamiseen.

Miten Talvivaaran hallittu alasajo kannattaisi sitten toteuttaa? Ohessa jo vuosi sitten kirjoittamani kolmen kohdan ohjelma.

1. Lopetetaan uuden malmin louhiminen, rikkihapon syöttäminen bioliuotukseen ja kasojen ilmastus. Jatketaan veden kierrättämistä ja metallien talteenottoa.

2. Pysäytetään veden kierrätys lohkoittain, siirretään metallit toiseen kasaan, jota ei ilmata eikä kastella. Peitetään kasat kunnolla, jotta ne eivät aiheuta vuotoja.

3. Maisemoidaan ja palautetaan alue stabiiliin tilaan sekä turvataan alueen työpaikat esimerkiksi edistämällä luontomatkailua.

Käytännössä kaivoksen pysäyttäminen ei siis suju nopeasti, helposti eikä halvalla. Pysäyttäminen on ikävää, hankalaa, vaikeaa ja kestää vuosia. Talvivaaralla oleva vastuuvakuutus (noin 30 miljoonaa euroa) ei riitä tämän hoitamiseen alkuunkaan.

Talvivaarassa käytetty tekniikka (bioliuotus) ei ole toiminut odotetulla tavalla, kaivos on aiheuttanut vakavia ympäristöhaittoja ja viimeisten vuosien aikana on käynyt selväksi, että myöskään taloudellisia toimintaedellytyksiä ei ole.

Kaiken kaikkiaan surullista.

3 kommenttia artikkeliin ”Paras vaihtoehto Talvivaaran hallittu alasajo”

  1. Moi Leo. Kysyisin vähän kirjoituksen aiheen vierestä, jos sopii. Eli kiinnostaisi tietää miten Vihreiden valtuustoryhmä päätyi ehdottamaan Sinnemäkeä apulaiskaupunginjohtajaksi Soininvaaran sijaan? Äänestettiinkö asiasta? Ja milla perusteilla itse pidät Sinnemäkeä pätevämpänä/sopivampana tehtävään?

    Vastaa
  2. Hei,
    luin kommenttisi Talvivaarasta. Voitko auttaa minua tiedolla mikä on Talvivaaran vahinkovakuutusyhtiö? Tarvitsen sitä korvauksenhakua varten mutta mistään en sitä löydä.
    Etukäteen kiittäen
    Pirjo Mäki

    Vastaa

Jätä kommentti

Close Bitnami banner
Bitnami