Ympäristön ystävän sähköyhtiö: Ekosähkö

Olen aiemmin hankkinut kotiini Kraft&Kulturin ekosähköä ja sitä ennen Etelä-Savon energian tuulisähköä.

Aika ajoin on kuitenkin syytä kilpailuttaa oma sähköyhtiö ja arvioida, mikä yhtiö tarjoaa kaikkein parhaimman vaihtoehdon ympäristötietoiselle ihmiselle.

Suosittelen kaikille seuraavia kriteerejä sähköyhtiön valinnassa

1. Tarjolla on Suomen luonnonsuojeluliiton Ekoenergia-merkittyä sähköä
2. Energiayhtiön tuotannosta mahdollisimman suuri osa on uusiutuvaa energiaa
3. Energiayhtiö tarjoaa asiakkailleen tuulisähköä.
4. Energiayhtiö toimii ja viestii ympäristökysymyksistä aktiivisesti.

Tältä pohjalta pyysin marraskuun 2012 lopussa tarjoukset Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) Ekoenergia-sivujen kautta. Tarjoukset tulivat nopeasti yhdeksältä eri energiayhtiöltä. Fortum, Porvoon energia ja Tammisaaren Energia eivät vaivautuneet vastaamaan. Lisäksi helsinkiläisenä kaupunginvaltuutettuna otin vertailuun mukaan Helsingin Energian – vaikka yhtiö ei SLL:n Ekoenergiaa tarjoakaan.

Kaikkein parhaiten vertailussa pärjäsivät Ekosähkö, Nordic Green Energy (entinen Kraft&Kultur) ja Forssan Energia.

Ekosähkön ja Nordic Green Energyn myymä sähkö on 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Kummallakaan ei kuitenkaan ollut tarjolla korvamerkittyä tuulisähköä. Forssan Energialla taas olisi ollut tarjolla tuulisähköä ja erityisen ympäristöystävällistä biokaasusähköä. Kaikki nämä kolme yhtiötä toimivat ja viestivät myös aktiivisesti ympäristökysymyksistä eivätkä ole ainakaan suoraan osallisina TVO:n tai Fennovoiman ydinvoimahankkeissa.

Selvästi ympäristöystävällisimmän kokonaisuuden tarjosi tällä kertaa lopulta kuitenkin Ekosähkö, jonka sähkön alkuperä muodostui vuonna 2011 pienvesivoimasta (58 %), tuulivoimasta (38 %) ja biopolttoaineista (4 %).

Erinomainen tuotantopaletti! Suosittelen lämpimästi myös kaikille muille!

Alla olevassa taulukossa ovat tarjouksen lähettäneet sähköyhtiöt ja Helsingin Energia sekä pisteytys (0-3) kunkin kriteerin mukaan
.

Mukana on myös muita huomioita, joista on voinut saada plus- tai miinuspisteitä sekä sähkön hiilidioksidipäästöt (g/kWh) ja käytetyn ydinpolttoaineen määrä (mqU/kWh).

Klikkaamalla taulukkoa/kuvaa saa tiedot paremmin näkyviin.

9 kommenttia artikkeliin ”Ympäristön ystävän sähköyhtiö: Ekosähkö”

  1. Kiitos hyvin tehdystä vertailusta. Valinta on aina helpompaa kun joku on valmiiksi pisteyttänyt yhtiöt ja listalta vain valitsee sen, jonka kohdalla on korkeimmat pisteet.

    Olisi kuitenkin kiva tietää, miten pisteytys on tehty. Nyt jää epäselväksi, miten suuri on ero :n ja 3:n pisteen välillä eri kategorioissa. Lisäksi tuulivoima kertoo myös suoraan sähkön alkuperästä, eli sähkön alkuperän pisteytys on 2/3 kokonaispisteytyksestä ilman irtopisteitä, joita niitäkin ropisee (tai putoilee) sähkön alkuperän mukaan. En väitä, että sähkön alkuperän ja tuulivoiman osuuden näin suuri merkitys olisi liikaa, mutta se on syytä tuoda paremmin esiin.

    Lisäksi olisi kiva saada taulukkoon myös kunkin ekosähkön hinta hiilidioksidipäästöjen ja ydinvoimapitoisuuden rinnalle.

    Vastaa
    • Kiitos palautteesta Niku!

      Hinta kerrostalokaksion tai kolmion kulutusmäärillä ei le kovin olennainen tekijä tässä, joten se ei itseäni vertailussa kiinnostanut. Tässä kuitenkin top3 yhtiöiden hinnat minulle lähetetyjen tarjousten mukaan:
      – Ekosähkö 7,09 snt/kWh + 1,92 e/kk perusmaksu
      – Nordic Green Energy 6,19 snt/kWh + 3,50 e/kk perusmaksu
      – Forssan Energia 8,15 snt/kWh + 2,00 e/kk perusmaksu.

      Sähkön alkuperässä olen yrittänyt arvioida 1-3 asteikolla energiayhtiön sähkön tuotantoapalettia/-hankintaa
      – 1 = paljon fossiilista (yli 50%)
      – 2 = paljon uusiutuvaa (yli 50%)
      – 3 = 100% uusiutuvaa.

      Tuulivoiman suhteen arvioin taas sitä, onko kuluttajalla mahdollisuus saada nimen omaan erikseen tuulisähköä
      – 1 = ei mahdollisuutta
      – 2 = tarjolla yleisesti ottaen, mutta ei juuri nyt
      – 3 = voi ostaa korvamerkittyä tuulisähköä

      Ympäristöviestinnässä arvioin yhtiön ympäristövastuullisuutta ja sen esillä pitämistä verkkosivujen kautta
      – 1 = ei juurikaan näkyvillä
      – 2 = keskeisessä osassa viestintää
      – 3 = koko yrityksen toiminta perustuu viher/ekosähkölle

      Toivottavasti tämä auttaa arvioimaan puhtaasti subjektiivista vertailuani.

      Vastaa
  2. Hei!

    Voisi ehkä olla selkeämpää puhua erikseen oman ostetun sähkön alkuperästä ja yhtiön kokonaispaletin alkuperästä ja muista toimista.

    Kun Vattenfallilta ostaa 100% tuulisähköä niin ostetun sähkön alkuperä on käsittääkseni 100% tuulivoimalla tuotettua, eli hyvinkin ekologista.

    Se, että sama yhtiö tuottaa myös 100% ydinsähköä, ja tekee mahdollisesti paljon muuta kiistanalaista, on oleellista tietoa sekin, mutta jos tavoitteena on siirtää ihmiskunta uusiutuviin niin kannattaa minusta kannustaa myös olemassa olevat markkinajätit muutoksiin.

    Vastaa
  3. Moi, kitos hyvästä postauksesta! Löysin sen ensimmäisenä kun aloin etsimään uutta sähkösopimusta itselleni, joka oliis mahdollisimman ekologinen. Tutustuin hieman tarkemmin EKOenergia -merkittyjä tuotteita myyviin yrityksiin ja harmistuin hieman Ekosähkö Oy:n omistusjärjestelyistä. Itse päädyin pitämään parhaimpana vaihtoehtona Tammisaaren Energiaa.

    Koko kaivelun voit lukea täältä https://sipp.is/ekologista-ja-eettista-sahkoa-etsimassa/

    Vastaa

Jätä kommentti

Close Bitnami banner
Bitnami