Degrowth – Miksi talouskasvupakosta kannattaa vapautua?

Olin tänään (16.12.) Säätytalolla Kestävän kehityksen toimikunnan ”Valmistautuminen YK:n Rio+20 –konferenssiin 2012″ -seminaarissa.

Tilaisuutta johti työministeri Anni Sinnemäki ja puheenvuoron käyttivät myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, kestävän kehityksen suurlähttiläs Tarja Reponen (UM) ja kansliapäällikkö Hannele Pokka (YM).

Ylivoimaisesti kiinnostavin puheenvuoro oli kuitenkin professori, ympäristöneuvos Antero Honkasalon esitys aiheesta ”Miten vihreällä taloudelle edistätään kestävää kehitystä ja käyhyyden poistamista”. Omassa puheenvuorossaan Honkasalo sivusi myös degrowth-ajattelua seuraavasti.

Degrowth-liike vaatii kasvusta luopumista koska:

1. Kasvu ei enää teollisuusmaissa lisää hyvinvointia; tavaroiden sijasta enemmän vapaa-aikaa.

2. Talouden kasvaessa on mahdotonta vähentää energian ja materiaalien kulutusta; kasvu syö sen mitä ympäristötoimilla on saavutettu.

3. Teollisuusmaiden on joka tapauksessa sopeuduttava talouskasvun taittumiseen; parempi tehdä se ajoissa.

4. Keskitetyt teknologiset järjestelmät tulee purkaa; enemmän tilaa paikalliselle toiminnalle ja osuuskunnille.

5. Ei pidä uskoa, että luontoa voitaisiin suojella ja köyhyys poistaa kasvattamalla teollisuusmaissa ”vihreää kulutusta”.

Honkasalon mukaan vihreä talous voi kasvaa vain siinä tapauksessa, että sen aineellinen perusta maailmanlaajuisesti supistuu. Siinä haastetta meille kaikille suomalaisille!

Jätä kommentti

Close Bitnami banner
Bitnami